Novi predsjednik za stare izazove

Prvi javni funkcioner izabran nakon smjene vlasti 2020. razriješen sinoć glasovima opozicije i CnB. Smjena klasičnom političkom silom za mene je ogromna čast i privilegija, ali ovim činom je konstituisana nova skupštinska većina i definitivno je prekrojena izborna volja građana, rekao je Bečić. Demokrate i DF najavili proteste

86296 pregleda 374 reakcija 50 komentar(a)
”Praćen sam, kreirane su mi afere, očekivao sam smjenu od bivšeg režima”: Bečić i Branka Bošnjak, Foto: Luka Zeković
”Praćen sam, kreirane su mi afere, očekivao sam smjenu od bivšeg režima”: Bečić i Branka Bošnjak, Foto: Luka Zeković

”Smjena klasičnom političkom silom za mene je ogromna čast i privilegija, ali ovim činom je konstituisana nova skupštinska većina i definitivno je prekrojena izborna volja građana. Vidimo se na sudu naroda, on se ne može izbjeći”, rekao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić sinoć, neposredno prije nego što je smijenjen.

Na vanrednoj sjednici Skupštine za razrešenje je glasalo 43 poslanika, protiv ih je bilo 36. Svi poslanici DPS-a (osim Miodraga Vukovića koji je odsutan), SDP-a, SD, Bošnjačke stranke, Albanske liste i Albanske koalicije Jednoglasno glasali su za smjenu Bečića, kao i poslanici GP URA i CIVIS-a.

Protiv su bili Demokrate, Demos, DF, PzP, SNP, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i Radnička partija, dok Bečić nije glasao.

Do izbora novog predsjednika Skupštine, parlamentom će rukovoditi potpredsjednik iz reda najjačeg poslaničkog kluba Strahinja Bulajić (Demokratski front). Poslanici opozicije i GP URA su u petak izglasali nepovjerenje Vladi Zdravka Krivokapića.

Bečić je izabran 23. septembra 2020. godine sa 45 glasova poslanika tadašnjeg vladajućeg saveza (koalicija “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”), ali i Bošnjačke stranke i jednog poslanika albanske izborne liste (“Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj”). DPS je bio uzdržan.

Inicijativu za smjenu šefa parlamenta podnijela je sada opozicija, a podržali su je poslanici “Crno na bijelo”. Ključna zamjerka Bečiću bila je juče da nije obezbijedio parlamentarni dijalog, izborne reforme i kvalifikovanu većinu za izbore u pravosuđu.

Na samom početku sjednice Milan Knežević (Demokratski front) i Boris Bogdanović (Demokrate) najavili su proteste, navodeći da je smjena Bečića izdaja izborne volje građana koji su na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. uskratili većinsku podršku DPS-u i njegovim dotadašnjim koalicionim partnerima.

Knežević je kao razlog za protest precizirao - formiranje bilo kakvog saveza sa DPS-om. Bogdanović je pozvao građane da se sjutra okupe ispred Hrama Hristovog vaskrsenja, dok je Knežević kazao da će ako bude iznevjerena izborna volja - doći do protesta u svim gradovima Crne Gore.

Pozvao na protest: Bogdanović sa kolegama iz kluba i SNP-a
Pozvao na protest: Bogdanović sa kolegama iz kluba i SNP-a foto: Luka Zeković

Bečićev partijski kolega Momo Koprivica kazao je kako se “grdno vara onaj ko misli da će narod Crne Gore mirno da posmatra “promjenu izborne volje”. “A nećemo ni mi iz udobnih soba, narode ustajte protiv izdajnika, protiv političke korupcije, na evropski dostojanstven način... Ključevi demokratije su u rukama naroda i moraju mu se vratiti u ruke”, poručio je Koprivica.

Rasprava o smjeni predsjednika Skupštine prošla je uglavnom u tom pravcu - u priči o izdaji volje građana sa avgustovskih izbora kada je razvlašćen DPS poslije 30 godina vlasti. Ta najjača opoziciona partija uglavnom je raspravu posmatrala, a ona je počela nakon što je Bečić vođenje sjednice prepustio potpredsjednici Branki Bošnjak (Pokret za promjene).

Šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović tražio je na početku sjednice odlaganje rasprave o povjerenju do petka, kako bi još jednom unututar vladajućeg saveza pokušali da se dogovore: “Posebno je ugrožena izborna volja građana. Ovo što je posljednjih dana izrečeno u većini ne smije da bude razlog da ne možemo razgovarati i vratimo se na kolosijek. Da sjednemo i još jednom razgovaramo i sve svoje ljutnje i strahove razriješimo, jer nijesmo bilo ko. Nijesmo bilo ko, već ljudi koji imaju odgovornost ove države,” rekao je on.

Sa sjednice
Sa sjednicefoto: Luka Zeković

Međutim, nakon sjednice kolegijuma predsjednika nastavljen je rad, jer je bilo tumačenja da je to kršenje Poslovnika pošto je u pitanju vanredna sjednica sa unaprijed utvrđenim dnevnim redom i datumom održavanja.

Poslanici GP URA i Demokrata juče su tokom rasprave pozivani od Demokratskog fronta na dijalog unutar dosadašnje parlamentarne većine i odbijanje svake mogućnosti saradnje sa DPS -om.

Milan Knežević izrazio je očekivanje da će doći do “odgovornosti i državničke spremnosti da se sačuva volja građana”. Poručio je da je DF spreman da sjedne za isti sto, odmah nakon sjednice, i nakon što Bečić bude smijenjen.

”To je naša obaveza zbog građana koji su nam dali podršku 30. avgusta. Svi smo na predizbornim skupovima govorili da nećemo praviti nikakve aranžmane sa DPS-om. Zato očekujem da pokažemo odgovornost i državničku spremnost i da sačuvamo izbornu volju u okviru većine”, rekao je on.

On je poručio GP URA da Frontu “ne treba most” do DPS-a. “Ne trebaju mostovi meni sa DPS-om, ali ja ne želim sa DPS-om jer oni su naš politički protivnik i nemamo pravo da ih vratimo i kroz manjinsku podršku”, rekao je Knežević.

DPS: Izgubljeno je 14 mjeseci

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković rekao je da Bečić snosi odgovornost jer se, kao je kazao, izgubilo 14 meseci a što je odgovornost zakonodavne i izvršne vlasti.

Dodao je da u parlamentu nije pokrenut dijalog o ključnim procesima: “Drugu stvar zbog koje smo podnijeli inicijativu je i reforma izbornog zakonodavstva. Tu nije ništa urađeno. Ne mislim da je samo odgovornost u toj oblasti na predsjedniku parlamenta, ali on je najodgovorniji za dijalog koji je izostao”, rekao je Živković.

On je naglasio da je i njihova obaveza da u narednom periodu kroz retoriku i dijalog “nametnu rješenja” koja će omogućiti Crnoj Gori da se pokrene iz krize.

”Predsjednik najodgovorniji za dijalog koji je izostao”: poslanici DPS-a
”Predsjednik najodgovorniji za dijalog koji je izostao”: poslanici DPS-afoto: Luka Zeković

Njegov kolega iz Socijaldemokrata Damir Šehović takođe je zamjerio odusustvo političkog dijaloga, navodeći da bi nakon smjene trebalo formirati novu skupštinsku većinu:

”Da bismo bili dio neke nove evropske većine moramo da se dogovorimo da moramo praviti saradnju oko zajedničkih vrijednosti, da prestanemo sa praksom okupljanja zbog mržnje prema bilo kome. Potrebna je saradnja na jasnim programskim principima a to su građanska, sekularna i evropska Crna Gora, da prekinemo sa šovinizmom, klerikalizmom... sa praksom da se ide u Beograd po mišljenje”, rekao je. On je naveo da će SD podržati potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, ali da on ne može dati više prava sem onih koja su garantovana Ustavom i ugovorima sa ostalim vjerskim zajednicama.

Šefica Poslaničkog kluba BS Kenana Strujić Harbić rekla je da su Demokrate umjesto evropske pozicije preuzeli desne pozicije uz populistički diskurs: “Predsjednik parlamenta je svoju državnu poziciju koristio za partijsku, do mjere da su internet platforme Skupštine pretvorene u platformu za promociju Demokrata i njihovog predsjednika”, kazala je Strujić Harbić.

Dodala je da Bečić nije pokrenuo dijalog u parlamentu sa ciljem mirenja podijeljene Crne Gore. “Bečić nije ispunio povjerenje koje smo mu dali prilikom izbora i smatramo da je logično da mu sada to povjerenje uskratimo”, navela je poslanica.

Poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu rekao je da je on jedini opozicioni poslanik koji nije podržao inicijativu za smjenu šefa parlamenta, ali da će sada glasati za nju: “Nisam znao kako će se ići napred, Bečič je pokazao razumijevanje za manjinske politike, mi to ne zaboravljamo. Tada je u meni još bila nada da će Demokrate biti dio nekog budućeg rješenja. Jasno vam je da se padom Vlade urušila cijela vaša koalicija, a mi kao opozicija težimo da oformimo vlast koja će Crnu Goru voditi naprijed”, rekao je Nimanbegu.

Brine uzrujana politička scena

Poslanik Demosa Miodrag Lekić rekao je da je protiv izglasavanja nepovjerenja Bečiću: “Imamo trenutno uzrujanu političku scenu, koja mnoge brine. Znam da je Crna Gora umorna od obećanja da će neko izvršiti moralnu i demokratsku reformu. To se nije dogodilo... Pored ove zabrinjavajuće nestabilnosti, podsjećam da su najveće deformacije i osnovna bolest, koja se zove kriminal i korupcija, nastale u periodu stabilnosti”.

Predrag Bulatović (DF) kazao je da dijeli Lekićevu zabrinutost da politička kriza može da eskalira, navodeći i da postoji bojazan od zloupotrebe sile da se obnovi većina. Kazao je i da nema nijednog razloga za smjenu Bečića i da se ne može reći da on nije evropski političar.

”Smiješno mi je naprosto da Aleksa Bečić nije evropski političar, nađite nešto kreativnije”, rekao je Bulatović.

Bulatović
Bulatovićfoto: Luka Zeković

On je negirao sve ono što se šefu parlamenta zamjera, navodeći da je Bečić jedini pokrenuo parlamentarni dijalog, “osporavan upravo od onih koji će da formiraju manjinsku vladu”, da je Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu radio dok opozicija nije odlučila da ga bojkotuje.

On je opomenuo na posljedice mogućeg saveza GP URA sa DPS-om, navodeći da namjere lidera te partije Mila Đukanovića ne poznaju dobro ni njegove partijske kolege.

”Ako (Dritan) Abazović uradi ovo, neće biti političar, ni državnik, ni opozicionar. Nagledao sam se onih koji su tako sa DPS-om orali. Samo se smješkajte, smješkali su se još neki a sada su na potjernicama, sada se za njima traga, tragaće se za još nekima”, poručio je on poslanicima DPS-a, rekavši da Đukanović sve ovo radi zbog svojih planova a ne evropskih integracija.

Lider Socijalističke narodne partije i njen poslanik Vladimir Joković, koji se pominje kao mogući nasljednik Bečića, apelovao je da se nađe rješenje i ostane aktuelna većina, ograđujući se navodima - ako je moguće.

”Nije sudnji dan niti ovog parlamenta niti bilo čije karijere. Gospodine Bečiću, imali smo više razloga da vas ne izaberemo, nego da vas smijenimo. Razumijete našu poziciju”, kazao je Joković, navodeći i da nema razloga da glasaju za smjenu.

”Glasao bih za smjenu da znam da je uzeo cent”

Na oštre kritike, uglavnom iz klupa Demokrata, za izdaju izborne volje i adresiranu najviše na Dritana Abazovića, šef poslaničkog kluba “Crno na bijelo” Miloš Konatar rekao je da ima obavezu da brani dignitet i dostojanstvo potpredsjednika Vlade i predsjednika GP URA.

”Kada je bila priča o smjeni Abazovića iz DF-a su kazali da će to podržati. Niko od nas ih nije prozvao izdajnicima i dilerima. Ne mislim da je korektno nekoga nazivati izdajnikom, švercerom kokaina, korumpiranim čovjekom a onda reći neću da glasam za njegovu smjenu. Da znam da je Abazović i “i” od izdajnika i da je korumpiran ja bih glasao za njegovu smjenu istog momenta. Ako tvrdite da je on to što jeste, a ne glasate za njegovu smjenu, onda imate problem sa odgovornošću”, rekao je Konatar.

Na meti kritika za izdaju izborne volje: Konatar
Na meti kritika za izdaju izborne volje: Konatarfoto: Luka Zeković

Kazao je da niko od poslanika GP URA nije izdajnik niti je uzeo nijedan cent od bilo koga. On je poručio da podržava svaki mirni protest, ali je poručio da se ljudi ne pozivaju na blokade i nemire zbog bilo čije smjene.

Konatar je komentarišući izjavu Bečića da je spreman da se izvini građanima, kazao da izvinjenje duguje njima: “Neki mostovi su srušeni, hoće li moći da se izgrade, ne znam. Znam da ću pokušati sve da se u budućnosti ponovo izgrade”, kazao je Konatar.

Poslanica GP URA Božena Jelušić rekla je da ima vrlo dugo iskustvo borbe protiv DPS-a i da je dobro sagledala zloupotrebe proteklih 30 godina. Kazala je da manjinska vlada ne znači povratak DPS-a na vlast. “Nije primjereno da nas optužuju za nešto što nije istina. Vidjetećete u narednim danima. Bilo je nemoguće ne biti protiv politike DPS-a prije izbora. Našoj grupaciji crkva ništa nije pomogla, pomogla je DF-u, možda Demokratama”, navela je Jelušićeva.

“Nije uspio da djelotvorno pokrene i okonča nijedan važan politički dijalog”

Predlog za razrješenje Bečića potpisalo je 38 poslanika DPS-a, Liberalne partije, BS, SD, SDP i Albanske koalicije “Jednoglasno”.

U obrazloženju se navodi da Skupština nije bila mjesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije ostvarila jednu od osnovnih funkcija da dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

Navodi se i da je u toku trajanja aktuelnog saziva Skupštine, Crna Gora je značajno nazadovala u oblasti vladavine prava, a najveći razlog tome je, smatraju u opoziciji, nespremnost i odsustvo političke volje Bečića da inicira ustavne mehanizme izbora čelnih funkcija u pravosudnom sistemu. “Bečić nije uspio da djelotvorno pokrene i okonča nijedan važan politički dijalog koji je trebalo da dovede do rješenja kojima bi se deblokirale važne državne institucije, posebno one u oblasti pravosuđa”, kaže se u predlogu za njegovo razrješenje.

Bečić: Ponosan sam što sam uvijek bio na braniku sporazuma od 8. septembra 2020.

Bečić je neposredno prije glasanja o smjeni zahvalio svima koji su mu omogućili da 18 meseci budu na čelu parlamenta, što je prvi izabani javni funkcioner nakon “istorijske smjene vlasti”: “Ponosan sam što sam bio i najmlađi predsjednik parlamenta, ponosan sam na sporazum od 8. septembra 2020. koji je bio istorijski, ali sam od tog potpisa ponosniji što sam uvijek bio na njegovom braniku - kada je on bio na testu”, rekao je on.

poslanici, Aleksa Bečić
foto: Luka Zeković

Kao napredak u radu parlamenta istakao je transparetnost, izbor potpredsjednice Skupštine, formiranje Ženskog kluba, međunarodnu saradnju, usvajanje zakona koji su podigni plate i penzije, usvajanje izmjena zakona o slobodi vjeroispovijesti, izbor Savjeta RTCG i Tužilačkog savjeta...

Bečić je kazao da u Skupštini nakon njegovog izbora nije bilo političkog revašizma, jer kao dugogodišnji opozicionar, kako je rekao, zna cijenu toga. “Ja sam prisluškivan kao opozicionar, praćen, podmetane su mi afere... Od bivšeg režima i očekujem da glasaju za moje razrešenje. Znam da veći dio njih meni želi politički loše, mene ta inicijativa nije iznenadila”, rekao je.

Kazao je da ga je, međutim, iznenadilo to što opozicija nije navela da hoće da iskoristi dio vladajućeg saveza za svoje ciljeve, što nisu priznali da im ne odgovaraju izbori. “Reći da se smenjuje predsjednik parlamenta jer nije postignuta dvotrećinska većina je politički apsurdno”, kazao je on. Objasnio je da je zabrinjavajuće što se u posljednjih mjeseci govori o “broju 49”, odnosno tropetinskoj većini koja je potreba za izbore u pravosuđu.

”Mene zabrinjava put kojim ide Crna Gora već ćemo da se okupimo oko neke političke trgovine, bićemo tamo gdje i prije desetak godina. Taj dogovor sa tadašnjom opozicionom partijom doveo nas je do rješenja zbog čijih izveštaja smo okretati glavu sa strane”, rekao je.

Bečić je na početku sjednice pitao šefa kluba “Crno na bijelo” Miloša Konatara da li je ikada saopštio biračima da su spremni na koaliciju sa DPS-om i da smjenjuju predsjednika parlamenta sa DPS-om. “Nikada to nijeste saopštili, i nijeste za to dobili mandat vaših birača. I zato je to prekrajanje izborne volje”, kazao je Bečić.

Bonus video: