Demokrate Berane: SNP nije u stanju da ispuni elementarne zakonske uslove za kandidaturu na predstojećim izborima

"Navedena lista ne ispunjava zakonske uslove propisane članom 39a stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika, u kojem se navodi da se, u cilju ostvarivanja principa rodne ravnopravnosti, na izbornoj listi treba naći najmanje 30% kandidata manje zastupljenog pola"

3666 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Socijalistička narodna partija nije u stanju da ispuni elementarne zakonske uslove za kandidaturu na predstojećim lokalnim izborima u Beranama, piše u saopštenju beranskog odbora Demokrata.

Kako navode SNP odlukom da bude dio 43. Đukanovićeve vlade srlja u još dublju političku krizu.

"U nedostatku kadra i masovnog napuštanja te partije usljed pogubnog poteza njenog rukovodstva, Socijalistička narodna partija nije u stanju da ispuni elementarne zakonske uslove za kandidaturu na predstojeće lokalne izbore u toj opštini, dok sa druge strane teži vođenju odgovorne unutrašnje i spoljne politike zemlje", dodaje se u saopštenju.

Opštinska izborna komisija u Beranama, kako su istakli, objavila je zbirnu izbornu listu za izbore 27. marta ove godine i pod rednim brojem tri objavila izbornu listu "SNP Berane zna najbolje".

"Naime, navedena lista ne ispunjava zakonske uslove propisane članom 39a stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika, u kojem se navodi da se, u cilju ostvarivanja principa rodne ravnopravnosti, na izbornoj listi treba naći najmanje 30% kandidata manje zastupljenog pola, a što se uvidom u izbornu listu 'SNP Berane zna najbolje' da zaključiti da ih ima svega deset, te prema tome sadrži pravne nedostatke", navode Demokrate i dalje dodaju.

"Neko ko nas je po osnovu redosljeda na listi, a ne broja žena na listi, dakle neosnovano, napadao pred izbore u Mojkovcu, sada idući u političku prošlost, pokazuje svoje kompetencije. Pozivamo sve slobodne građane i građanke Crne Gore da dođu večeras na mirni, građanski i evropski protest protiv prekrajanja izborne volje građana, koji će se održati u Herceg Novom sa početkom u 18h prekoputa crkve Svetog Spasa i u Podgorici u nedjelju 13. marta, na bulevaru prekoputa Hrama sa početkom u 18h", zaključuje se u saopštenju OO Demokrate Berane.

Bonus video: