Dukaj: Cilj stvaranje efikasne i ekonomične javne uprave

Naglasio je da je puno izazova i rada pred Ministarstvom, ali da je akcenat na decentralizaciji i osnaživanju sistema lokalne samouprave, digitalizaciji i unapređenju zakonskih rješenja, što je u skladu i sa vizijom Vlade

1450 pregleda 1 komentar(a)
Dukaj tokom posjete opštini Žabljak, Foto: Ministarstvo javne uprave
Dukaj tokom posjete opštini Žabljak, Foto: Ministarstvo javne uprave

Ministarstvo javne uprave u kontinuitetu radi na produbljivanju saradnje i rješavanju problema koje opterećuju rad lokalnih samouprava, kazao je resorni ministar Maraš Dukaj, dodajući da je cilj stvaranje efikasne i ekonomične javne uprave.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, Dukaj je sa saradnicima danas posjetio opštine Žabljak i Šavnik.

Navodi se da su Dukaj i predsjednik opštine Žabljak Veselin Vukićević razgovarali o aktuelnim projektima, funkcionisanju lokalne samouprave, kao i budućim planovima u oblasti reforme javne uprave sa fokusom na unapređenje pružanja usluga građanima.

„Ministarstvo u kontinuitetu radi na produbljivanju saradnje i rješavanju problema koje opterećuju rad lokalnih samouprava i preduzima aktivnosti u cilju poboljšanja funkcionisanja i održivosti opština, kako bi se obezbijedilo efikasno pružanje usluga građanima“, rekao je Dukaj.

On je istakao da je cilj stvaranje efikasne i ekonomične javne uprave, koja mora biti okrenuta ka građaninu i kreirana po njegovoj mjeri.

Dukaj je naglasio da je puno izazova i rada pred Ministarstvom, ali da je akcenat na decentralizaciji i osnaživanju sistema lokalne samouprave, digitalizaciji i unapređenju zakonskih rješenja, što je u skladu i sa vizijom Vlade.

Vukićević je kazao da je uvjeren kako će u narednom periodu biti pouzdan i odgovoran partner Ministarstvu javne uprave u realizaciji mjera i aktivnosti u procesu reforme javne uprave.

„On je upoznao Dukaja sa aktivnostima u pogledu daljeg unapređenje rada jedinica lokalne samouprave i efikasnog servisa građana, aktuelnim razvojnim projektima, budućim planovima koji su u funkciji ekonomskog i regionalnog razvoja, ali i ukazao na izazove i probleme sa kojima se suočava Žabljak“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je ocijenjeno da treba nastaviti sa aktivnostima koji doprinose efikasnosti rada lokalne samouprave.

Iz Ministarstva su kazali da je Dukaj, na sastanku sa predsjednikom opštine Šavnik Jugoslavom Jakićem, kazao da se zajednički moraju usmjeriti aktivnosti za dobrobit građana.

"Ministarstvo javne uprave će pružiti punu podršku opštini Šavnik u pogledu uspostavljanja uprave okrenute ka građaninu i reformi javne uprave, rekao je Dukaj.

On je kazao da je Vlada potpuno posvećena procesu decentralizacije i osnaživanju sistema lokalne samouprave u Crnoj Gori i reformi javne uprave i stvaranju efikasnije i ekonomičnije lokalne samouprave, koja će biti pravi servis građana.

Jakić je, kako se navodi, pozdravio posjetu Dukaja Šavniku i istakao da je na današnjem sastanku razmotreno niz važnih tema.

„Opština Šavnik radiće na realizaciji mjera i aktivnosti u okviru procesa reforme javne uprave, unapređenju uslova za rad zaposlenih, da bi bili kvalitetan i odgovoran servis građanima i profesionalna, odgovorna samouprava”, kazao je Jakić.

Bonus video: