Adamova: Crnu Goru želimo uskoro da pozdravimo u porodici evropskih naroda

"Crna Gora je jedna od zemalja koju želimo uskoro da pozdravimo u zajedničkoj porodici evropskih naroda i mi, kao zemlja predsjedavajuća Savjetu EU, želimo što više da vam pomognemo na tom putu“, rekla je predsjednica Poslaničkog doma češkog parlamenta

3224 pregleda 7 komentar(a)
Adamova i Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Adamova i Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Češka, kao država predsjedavajuća Savjetu Evropske unije (EU), želi što više da pomogne Crnoj Gori na evropskom putu, poručila je predsjednica Poslaničkog doma češkog parlamenta, Marketa Pekarova Adamova.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović se, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, drugog dana zvanične posjete Češkoj sastao sa Adamovom i predsjednikom Senata Milošem Vystrčilom, koji je u njegovu čast priredio radni ručak.

Adamova je kazala da je izuzetno zadovoljna prilikom da se sastane sa Đukanovićem, što će, kako je navela, dodatno produbiti dobre odnose dvije zemlje.

"Crna Gora je jedna od zemalja koju želimo uskoro da pozdravimo u zajedničkoj porodici evropskih naroda i mi, kao zemlja predsjedavajuća Savjetu EU, želimo što više da vam pomognemo na tom putu“, rekla je Adamova.

Ona je naglasila značaj prijateljstva dvije države, kao jednog od ključnih faktora u prevazilaženju aktuelnih kriza.

Pekarova Adamova, Milo Đukanović
foto: Predsjednik.me

Adamova se, kako je saopšteno, saglasila sa neophodnošću visoke pažnje za Zapadni Balkan i pozdravila zasluge političkih elita u Crnoj Gori, posebno Đukanovića, u kreiranju velike podrške evropske budućnosti naše zemlje.

Ona je poručila da će Češka i dalje, kao lider u prenošenju iskustava, pružati punu podršku, ne dozvoljavajući da hibridni uticaji i uplitanja popunjavaju vakum.

"Uz visoke ocjene za Crnu Goru kao partnera u NATO iskazala je interes za tješnjom saradnjom kroz twining programe parlamenata, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno“, kaže se u saopštenju.

Đukanović je istakao da je Češka uzorni model demokratije, koji Crna Gora želi da slijedi.

On je naveo da ima razloga za obostrano zadovoljstvo ostvarenom saradnjom na temeljima prijateljstva i dubokim istorijskim i kulturološkim vezama.

Đukanović je upoznao Adamovu sa jasnom vizijom evropske i evroatlanske budućnosti Crne Gore i naglasio važnost podrške Evrope i NATO u odnosu na maligne uticaje koji se osjećaju i u Crnoj Gori i u regionu.

"Uz zahvalnost za jasne stavove češkog parlamenta u odnosu na evropsku perspektivu Crne Gore i Zapadnog Balkana, ukazao je na važnost svakog glasa onih koji poznaju region, jer integracija nije samo interes Zapadnog Balkana, već i EU“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je istakao da je važno nastaviti parlamentarnu saradnju kroz postojeće grupe prijateljstava u oba zakonadavna doma.

Vystrčil je, kako je saopšteno, pozdravio obostranu spremnost za dalje razvijanje bilateralnih odnosa i potvrdio podršku naporima Crne Gore da postane članica EU.

Đukanović i Vystrčil
Đukanović i Vystrčilfoto: Predsjednik.me

To će, kako je poručio, Češka kao predsjedavajuća bezrezervno nastaviti da podržava.

Bonus video: