Đokaj leti iz Savjeta AZLP?

Dragan Krapović predložio Administrativnom odboru da razriješi člana Savjeta AZLP jer je njegov brat Husen Đoković odbornik, što je zabranjeno zakonom

38729 pregleda 125 reakcija 29 komentar(a)
Tvrdi da nije prekršio zakon, nije prošlo 30 dana: Đokaj, Foto: Savo Prelević
Tvrdi da nije prekršio zakon, nije prošlo 30 dana: Đokaj, Foto: Savo Prelević

Predsjednik skupštinskog Administrativnog odbora Dragan Krapović (Demokrate) pokrenuo je inicijativu za razrješenje člana Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) Muhameda Đokaja zbog sukoba interesa, saznaju “Vijesti”.

Đokajev brat Husein Đoković odnedavno je odbornik Skupštine opštine Tuzi, što je konflikt interesa. Jer Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti propisano je da predsjednik i član Savjeta AZLP ne može biti osoba koja je u u srodstvu u prvoj liniji sa funkcionerom neke stranke, obornikom, poslanikom...

Krapović je u dopisu kolegama poslanicima naveo da je u saznanju o kršenju zakona od strane Đokaja koji je, kako je podsjetio, za člana Savjeta AZLP izabran 27. decembra 2019.

Citirajući odedbe zakona koje onemogućavaju nepotizam i politički uticaj u nezavisnim agencijama, on je predložio Administrativnom odboru da pokrene postupak za utvrđivanje ispunjenosti uslova za razrešenje člana Savjeta. Konačnu odluku o tome donose poslanici na plenumu.

Muhamed Đokaj juče je potvrdio “Vijestima” da je njegov rođeni brat Husein Đoković, navodeći da je on promijenio prezime. Rekao je da će brat podnijeti ostavku na odborničku funkciju, te da će umjesto njega doći drugi odbornik na listi Damir Bećović.

On smatra da nije prekršen zakon, jer još nije istekao rok od 30 dana od formiranja parlamenta u Tuzima.

Husein Đoković, koji je odbornik SDP-a, je juče rekao da je obavijestio predsjednika Skupštine o ostavci i da će danas to i učiniti u pisanoj formi, kako bi ispoštovao zakonski rok. “Budući da je Skupština opštine konstitusana 27. marta, ja sam najavio ostavku upravo iz ovih razloga, da ne bih bratu naudio”, kazao je Đoković.

Dragan Krapović i sekretarka Administrativnog odbora Goranka Vučinić
Dragan Krapović i sekretarka Administrativnog odbora Goranka Vučinićfoto: Skupstina.me

Članom 54 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti je predviđeno da za predsjednika i člana Savjeta Agencije ne može biti imenovana osoba čiji je bračni drug ili osoba sa kojom su u srodstvu po prvoj liniji, u pobočnoj liniji do drugog stepena i u srodstvu po tazbini, poslanik ili odbornik, član vlade ili ga je imenovala ili postavila vlada Crne Gore.

Sledećim članom 55 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti određeno je da predsjednik, odnosno član Savjeta Agencije može biti razriješen prije isteka vremena na koje je imenovan - na lični zahtjev, zbog trajnog gubitka radne sposobnosti za obavljanje funkcije, ako nastanu okolnosti iz člana 54 ovog zakona ili ako prekrši obavezu čuvanja ličnih podataka.

Muhamed Đokaj je 2014. godine bio izabran za predsjednika Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka. On je tada izabran, iako je opozicija upozoravala da je u trenutku predaje dokumentacije na javni poziv bio u konfliktu interesa kao odbornik “Liste za Tuzi” u parlamentu Gradske opštine Tuzi.

Đokaj je prije izbora u Savjet Agencije bio Šef odsjeka za nadzor, a prethodno kontrolor u toj instituciji. Prijavljivao se i na konkurs za njenog direktora, ali nije izabran.

Odbor će donijeti rješenja o prestanku prava na naknadu po prestanku funkcije

Administrativni odbor će na današnjoj sjednici donijeti rješenja o prestanku prava na naknadu po prestanku funkcije, zbog isteka roka za određeni broj javnih funkcionera.

Prestanak tog prava se odnosi na Mirsada Nurkovića i Mirsada Azemovića, koji su bili savjetnici ranijeg potpredsjednika Skupštine Ervina Ibrahimovića, kao i na Miloša Giljena i Petra Draškovića, koji su bili savjetnici ranijeg predsjednika Skupštine Strahinje Bulajića.

Zbog isteka roka, Odbor će donijeti rješenja o prestanku prava na naknadu po prestanku funkcije i članovima 42.Vlade - bivšim ministrima Milojku Spajiću, Tamari Srzentić, Aleksandru Stijoviću, Jeleni Borovinić Bojović, Oliveri Injac, Jakovu Milatoviću i Ratku Mitroviću

Bonus video: