Američki senator: Dobro je što će crnogorski parlament biti raznolik

"To je snaga jedne države i vjesnik promjena. Može se donekle dogoditi i da bude promijenjen njen politički smjer, ali to je nešto što se događa u demokratijama: prolaze kroz različite faze", kazao je senator Ben Kardin

17757 pregleda 15 komentar(a)
Kardin, Foto: Shutterstock
Kardin, Foto: Shutterstock

Američki senator Ben Kardin kazao je, u razgovoru za Glas Amerike o stanju na Zapadnom Balkanu, da su nedavni izbori u Crnoj Gori bili pokazatelj demokratije.

Upitan kakva bi mogla biti očekivanja od budućih vlasti kada budu formirane, između ostalog je rekao da je dobro što će biti uspostavljena raznolikost u parlamentu.

"Prije svega, radi se o demokratskoj državi, mladoj demokratiji u kojoj su održani slobodni i fer izbori. Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) je posmatrala izbore i proglasila ih slobodnim i poštenim. Mislim da su rezultati pokazali da će biti uspostavljena raznolikost u parlamentu – što je uvijek dobro. To je snaga jedne države i vjesnik promjena. Može se donekle dogoditi i da bude promijenjen njen politički smjer, ali to je nešto što se događa u demokratijama: prolaze kroz različite faze. Drago nam je što su građani Crne Gore na slobodnim i fer izborima – izabrali svoje lidere", rekao je Kardin.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Rusija bude uključena u proces formiranja vlade, s obzirom na to da su neki od političkih aktera u Crnoj Gori "blisko povezani za njom", Kardin je istakao da je Rusija aktivna u regionu.

"Nismo naivni u vezi sa tim. Naravno, trenutno je prilično usredređena na izazove u vezi sa agresijom koju je izvela u Ukrajini. Mislim da nas to sve ujedinjuje - kako bismo obezbijedili da se uticaj Rusije minimizira. Želimo da budemo sigurni da smo uspostavili jedinstven front za zaštitu suvereniteta Ukrajine. I da budemo saglasni da ćemo se oduprijeti svim vidovima ruskog uticaja – dok ne povuče sve svoje trupe i prizna odgovornost za agresivno djelovanje u Ukrajini", naveo je Kardin.

Bonus video: