DPS: Ambicija Vučića da "bdi" nad srpskim narodom u suverenim državama mnogima je učinila zlo

"Opsesija Aleksandra Vučića popisom u Crnoj Gori traje godinama"

5799 pregleda 16 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Današnjom izjavom da se ne miješa u popis u Crnoj Gori, koju je Aleksandar Vučić dao kao odgovor na pitanje koje je, podrazumijeva se, kao i obično, sam sebi namjestio, srpski predsjednik se još jednom, po ko zna koji put, direktno umiješao u proces koji predstavlja statistički metod prikupljanja podataka u Crnoj Gori, bez dodirnih tačaka sa drugim državama, a još manje sa njenim predsjednicima, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz DPS-a su istakli da stepen zainteresovanosti Vučića za popis u Crnoj Gori spada u domen političke patologije.

"Njegova ambicija da „bdi“ nad srpskim narodom u suverenim državama regiona, i time maše u javnosti države čiji je predsjednik, nikome ništa nije dobro donijela, ponajmanje srpskom narodu, a mnogima je učinila zlo", dodaje se u saopštenju.

Oni su kazali da se ova ambicija pojačava, kako se približavaju izbori u Srbiji, "jer očigledno i Vučić smatra ono što je jedan od članova njegove političke posluge iz Crne Gore poručio pred prošli popis", alaudirajući na izjavu lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića koji je 2011. rekao da "broj onih koji se budu izjasnili kao Srbi, pokazaće ne samo demografsku stvarnost već i realan uticaj spoljne politike Srbije u Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj".

Poručili su da je to dodatni razlog što se Vučić sve intenzivnije upinje da utiče na popis u Crnoj Gori, i što je naredio svojim političkim poslušnicima da ga ni po koju cijenu ne odlažu jer mu je potrebno da njime maše u svojoj predizbornoj kampanji.

"Opsesija Aleksandra Vučića popisom u Crnoj Gori traje godinama… Dugačak je niz tirada, predsjednika Srbije na temu popisa u našoj državi, i zato ih nećemo navoditi", piše u saopštenju.

"Ipak, ako on želi da vjeruje da se ne miješa, kao što se uostalom ni u šta ne miješa što se dešava pod njegovom komandom, ostavićemo ga u tom uvjerenju. Političko – obavještajna operacija koja služi jačanju velikosrpskog nacionalizma i federalizaciji Crne Gore, nije popis. To je Vučićeva šarada, u koju je upregao institucije ove države, kako bi izvukao najjači stub na kojem stoji savremena Crna Gora, a to je njen građanski karakter, i tako je učinio plijenom pomahnitalih velikodržavnih nacionalizama", dodaje se.

Iz DPS-a su kazali da poručuju Aleksandru Vučiću i njegovoj "političkoj posluzi" u Crnoj Gori, da lažni popis koji će biti sproveden pod ovakvim pritiskom, bez kontrole, u institucionalnom i političkom haosu, neće imati statističku a ni političku upotrebu, već će se pamtiti samo kao još jedan primjer bijednog sluganstva i izdaje sopstvene zemlje.

Bonus video: