O odborima još pregovaraju

Sjednica Administrativnog odbora, na čijem je dnevnom redu utvrđivanje liste kandidata za predsjednika i članove stalnih skupštinskih odbora i Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, trebalo je da bude održana sjutra, ali je odložena

6311 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević

Ni 20 dana od izbora Vlade i formiranja Administrativnog odbora, parlamentarne partije još nijesu postigle dogovor o popunjavanju preostalih skupštinskih tijela.

Sjednica Administrativnog odbora, na čijem je dnevnom redu utvrđivanje liste kandidata za predsjednika i članove stalnih skupštinskih odbora i Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, trebalo je da bude održana sjutra, ali je odložena.

“Naknadno ćemo obavijestiti javnost o novom terminu održavanja sjednice”, navedeno je u obavještenju obavljenom na sajtu Skupštine.

Predsjednica Administrativnog odbora Jelena Nedović (Pokret Evropa sad) rekla je “Vijestima” da partije nijesu uspjele da se dogovore o tome “kome će koji odbor pripasti”.

“Rekli su mi da da je ostalo da se dogovore o nekim sitnim stvarima. Čekam da mi jave kad se dogovore da bih mogla da zakažem sjednicu”, kazala je Nedović.

Prva sjednica Administrativnog odbora održana je 10. novembra, ali nije utvrđena lista kandidata za predsjednika i članove stalnih odbora u Skupštini, jer za ove pozicije nije stigao nijedan predlog.

U novom skupštinskom sazivu, kao i u prošlom, biće 14 skupštinskih tijela (odbori i Komisija za praćenje postupka privatizacije). Kako je nedavno objavila TV Vijesti, skupštinski odbori i u novom sazivu imaće po 13 članova, po sedam iz vlasti i po šest iz opozicije, a Posebni klub poslanika djelovaće sa opozicione kvote. U Posebnom klubu su poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin, kao i dvije poslanice koje su bile na listi PES-a Jevrosima Pejović i Radinka Ćinćur.

I u ovom sazivu tri skupštinska odbora vodiće predstavnici opozicije, a među njima su Odbor za antikorupciju i Odbor za evropske integracije.

Kako su ranije “Vijesti” objavile, u planu je i formiranje Odbora za izbornu reformu čiji članovi u prethodnim sazivima nijesu uspjeli da postignu dogovor i reformišu izborno zakonodavstvo.

Bonus video: