Brđanin tužio Vladu zbog smjene

Advokat Siniša Gazivoda poručuje da je prekršeno više domaćih propisa, ukazuje na praksu Evropskog suda za ljudska prava, ali i direktive Savjeta Evrope

66153 pregleda 81 reakcija 46 komentar(a)
Brđanin, Foto: Boris Pejović
Brđanin, Foto: Boris Pejović

Advokat Siniša Gazivoda podnio je danas novu tužbu Upravnom sudu protiv rješenja Vlade Crne Gore o razrješenju Zorana Brđanina sa funkcije direktora Uprave policije.

"Pobijanim rješenjem Vlade Crne Gore tužilac je nezakonito razrješen dužnosti direktora sa netačnim i neutemeljenim obrazloženjem da Odbor za bezbjednost i odbranu prethodno nije prihvatio dva posebna periodična izvještaja direktora Policije iz 2022. godine. Međutim, oba pomenuta posebna izvještaja, zbog činjenice da nisu blagovremeno razmatrana od strane Odbora za bezbjednost i odbranu u prošlom skupštinskom sazivu smatraju se prihvaćenim, što je potvrdio i Upravni sud presudom U 12564/2023 sa identičnim pravnim stavom kao u presudi U 3274/2021 povodom imenovanja ranijeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost", stoji u tužbi u koju su "Vijesti" imale uvid.

On precizira da je Vlada donošenjem rješenja o razrješenju postupila suprotno propisu koji predviđa da su odluke donijete u upravnom sporu obavezujuće.

"Tužena nije mogla, nije smjela niti može da slobodno cijeni sadržinu presude već je imala i ima zakonsku obavezu da je vezana pravnim shvatanjem i primjedbama suda izraženim u presudi. U odbrani vladavine prava, odnosno zakona i sudske presude je jedno vrijeme istrajavao i predsjednik tužene-Vlade Crne Gore kada je 31.01. 2024. godine javno izjavio sljedeće: “Mislim da je gospodin Brđanin u punom mandatu. Ja ne bih volio da se igram galimatijasa kao 43. Vlada….”, dodaje se u tužbi.

Gazivoda
Gazivodafoto: Luka Zeković

Gazivoda upozorava da je Evropski sud za ljudska prava, u smislu testa iz presude Vilho Eskelinen, istakao da ga ništa ne sprječava da određeno domaće tijelo izvan okvira pravosuđa okvalifikuje kao „sud”. "Neko upravno ili parlamentarno tijelo, pa tako i Vlada Crne Gore, odnosno i aktuelni Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, takođe se može posmatrati kao 'sud' usljed čega član 6 Evropske Konvencije za ljudska prava postaje primjenljiv na sporove državnih službenika o kojima to tijelo odlučuje", navodi se.

U odnosu na postupanje skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, Gazivoda navodi da to tijelo Skupštine Crne Gore nije pravilno cijenilo pomenute posebne izvještaje direktora policije.

"Postupanje Odbora, odnosno procedura se ne može opravdati kao kompatibilna sa uslovima nezavisnosti i nepristrasnosti prema članu 6 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava. Iz navoda Izvještaja Odbora za bezbjednost i odbranu o razmatranju dva posebna izvještaja direktora Policije proizilazi zaključak da su oni u suprotnosti sa stanjem stvari u posebnim izvještajima o rezultatima Policije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Očigledno je da je sadržaj oba izvještaja od strane Odbora samo formalno, površno, pogrešno i netačno interpretiran. Odbor uopšte ne obrazlaže razloge i činjenice iz kojih proizilazi opravdanost neprihvatanja posebnih izvještaja", dodaje Gazivoda.

U tužbi naglašava da su Odbor i ministar unutrašnjih poslova, ali i Vlada postupali i suprotno Preporukama Komiteta ministara Savjeta Evrope o dobroj upravi shodno kojoj načelo pravne sigurnosti, između ostalog, podrazumijeva da bi javne vlasti trebalo da djeluju u skladu sa principom, odnosno načelom pravne sigurnosti, te da se ne smiju preduzimati nikakve retroaktivne mjere.

Bonus video: