Većina partija ne bi o „ženskim parama”

Samo za ovu godinu strankama će biti uplaćeno skoro 700.000 eura za finansiranje rada ženskih organizacija, ali PES, NSD, DNP, SNP, DPS, SD i GP URA ćute o tome da li namjenski troše budžetski novac

35915 pregleda 54 reakcija 11 komentar(a)
Koalicije mjesečno dobijaju 6.421 euro (ilustracija), Foto: Shutterstock
Koalicije mjesečno dobijaju 6.421 euro (ilustracija), Foto: Shutterstock

Političke partije u Crnoj Gori većinski ćute o tome da li novac koji dobijaju iz budžeta za finansiranje rada ženskih organizacija namjenski troše, a samo za tu namjenu će im iz budžeta tokom ove godine biti isplaćeno skoro 700.000 eura.

Ministarstvo finansija, prema odluci iz januara ove godine, za finansiranje redovnog rada ženskih organizacija u političkim subjektima u Skupštini Crne Gore, mjesečno daje 57.791 eura, što na godišnjem nivou iznosi 693.492 eura.

Po 6.421 eura mjesečno dobijaju Bošnjačka stranka (BS), Hrvatska građanska inicijativa (HGI), Socijalistička narodna partija (SNP) i Albanska alijansa koja taj novac dijeli tako što po 1.990 eura dobijaju Demokratska partija i Nova demokratska snaga Forca, a Demokratski savez u Crnoj Gori 1.476 i Pokret za Tuzi - 963 eura.

Koaliciji koja je na izborima bila okupljena oko Demokratske partije socijalista (DPS) takođe mjesečno pripada 6.421 eura, od čega DPS dobija najveći dio, 5.198 eura, Socijaldemokrate (SD), 917 eura, a Demokratska unija Albanaca (DUA), 305 eura. Pokret Evropa sad od predviđenog iznosa za koaliciju 6.421 euro, dobija 5.886 eura, a koalicioni partneri Ujedinjena Crna Gora (UCG) i CIVIS po 267 eura.

Koaliciji koju su činile Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA takođe se mjesečno daje 6.421, od čega Demokrate dobijaju 4.173 eura, a GP URA 2.247 eura.

Za budućnost Crne Gore takođe dobija 6.421 eura, od čega Nova srpska demokratija (NSD) ima 4.445, a Demokratska narodna partija (DNP) 1.975 eura.

Albanski forum, kao i ostale koalicije, mjesečno dobija 6.421 eura, od čega najveći iznos - 4.494 eura ide Albanskoj alternativi (AA), Demokratskom savezu Albanaca - 1.284 eura i Nacionalnoj albanskoj uniji (NAU) - 642 eura.

Da li namjenski troše novac koji dobijaju za ženske organizacije nisu odgovorili iz PES-a, NSD-a, DNP-a, SNP-a, DPS-a, SD-a i GP URA.

Kopredsjednica Ženskog kluba u prošlom sazivu Skupštine, Branka Bošnjak, kazala je “Vijestima” da je sigurna da se sredstva namijenjena ženskim organizacijama uglavnom ne troše za ono za šta su namijenjena.

Mora se kroz regulativu propisati namjena ovih sredstava: Branka Bošnjak
Mora se kroz regulativu propisati namjena ovih sredstava: Branka Bošnjakfoto: Privatna arhiva

“Dovoljno je pogledati ko ima deponovan potpis za upravljanje tim sredstvima, pa ćete vidjeti da su to uglavnom muškarci, a ne predsjednice ženskih foruma unutar partija. Dakle, oni raspolažu tim novcem i prave razne pravne gimnastike da ih utroše za nešto drugo, a ne za rad ženskih organizacija i jačanje položaja žena unutar političkih partija i uopšte u politici. Naravno da većini muških kolega to jačanje ne odgovara, jer bi to značilo da se oni moraju pomjeriti da bi njihovo mjesto zauzela neka žena”, ocijenila je Bošnjak.

Demokrate i Bošnjačka stranka: Troši se namjenski

Direktor i poslanik Demokratske Crne Gore, Momčilo Leković, kazao je “Vijestima” da je iz budžeta Crne Gore u 2023. godini njihovoj ženskoj organizaciji pripadao iznos od 55.913,40 eura, dok je iz budžeta lokalnih samouprava po ovom osnovu pripadalo 39.568,03 eura.

“Sva sredstva korišćena su i koriste se namjenski, odnosno, u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja i Statutom Foruma žena Demokratske Crne Gore”, kazao je Leković.

On je pojasnio da se u 2023. godini utrošak sredstava odnosio na rad organizacije žena, naročito razvoj i unapređenje same infrastrukture Foruma žena na lokalnim nivoima, a sve radi pripreme i organizacije prvog Kongresa Foruma žena koji je održan početkom 2024. godine.

“Dio sredstava je, takođe, korišćen za isplatu zarada sa pripadajućim porezima i doprinosima za zaposlene u ženskoj organizaciji, reklamni materijal za potrebe organizacije Foruma žena, promociju organizacije Foruma žena na društvenim mrežama, kao i učešće u troškovima izbornih kampanja u kojima su žene aktivno učestvovale, bile zastupljene na listama i dale značajan doprinos našem izbornom rezultatu, kao i za organizaciju kongresa partije koji je održan u decembru mjesecu, a sve u skladu sa članom 61 Statuta Foruma žena”, kazao je Leković.

On je kazao da, shodno Statutu Foruma žena i članu 19 predsjednica Foruma žena pored toga što zastupa i rukovodi organizacijom Foruma žena Demokrata, vodi evidenciju o donacijama, poklonima i članarini i o tome podnosi polugodišnji izvještaj službi računovodstva Demokrata. Službi računovodstva Demokratske Crne Gore takođe dostavlja prateću dokumentaciju za utrošena sredstva namijenjena za rad Foruma žena, odmah po raspolaganju sa navedenim sredstvima.

Dio sredstava korišćen za isplatu zarada za ženske organizacije: Leković
Dio sredstava korišćen za isplatu zarada za ženske organizacije: Lekovićfoto: Boris Pejović

Leković je kazao da Demokratska Crna Gora Forumu žena pomaže oko svih stvari u vezi sa logistikom radi podrške učesnicama na edukativnim seminarima, kao i u dizajnu, organizaciji i pravnim stvarima u svakodnevnom funkcionisanju i uspješnoj promociji aktivnosti Foruma.

“Kako bismo, kao partija koja počiva na demokratskim principima, dodatno promovisali evropske vrijednosti, ravnopravnost, ljudska prava i transparentnost, uveli smo i dvostruke kontrolne mehanizme. Statutarna komisija Demokrata na državnom nivou, zbog besprekorne primjene rodnosenzitivnog Statuta - ima 60 odsto žena u svom sastavu, kako bi upravo žene mogle da kontrolišu primjenu svih pozitivnih normi našeg krovnog dokumenta. Napominjem da je mišljenje Statutarne komisije nezavisno i obavezujuće”, kazao je Leković.

On je rekao da Statut Foruma žena ima takođe dva mehanizma zaštite, od kojih se prvi tiče žena pripadnica manje brojnih naroda, a drugi žena iz reda mladih:

“Prvi mehanizam propisuje da u rukovodstvu Foruma žena mora biti birana najmanje jedna žena iz reda manje brojnih naroda, a drugi mehanizam obavezuje sve predsjednice lokalnih OO Foruma žena da najmanje jedna žena iz rukovodstva (potpredsjednice) mora biti birana iz reda mladih. Princip, nadležnosti i ovlašćenja Foruma žena kao i nadležnosti predsjednice, gotovo da su identični načinu organizovanja i nadležnostima Demokrata, što Forumu obezbjeđuje potpunu nezavisnost i autonomnost u radu”.

Iz Bošnjačke stranke su “Vijestima” odgovorili da se novac za rad Foruma žena, koji stranka dobija iz budžeta, namjenski troši.

“Forum žena Bošnjačke stranke, shodno Statutu, raspolaže sa sredstvima koja mu pripadaju, u skladu sa usvojenim budžetom BS. U tom smislu, Forum žena sredstva upotrebljava uglavnom na aktivnosti koje se odnose na edukaciju, usavršavanje, ženski aktivizam i drugo”, saopšteno je iz te partije.

Bošnjak: Mislim da ima posla i za DRI

Bošnjak je ocijenila da se mora kroz izmjenu regulative bliže propisati namjena ovih sredstava, a i stroge sankcije u slučaju nenamjenskog trošenja.

Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja planirano je 0,05 odsto budžetskih sredstava za finansiranje redovnog rada ženskih organizacija u parlamentarnim partijama. Zakonom je propisano da se osim iz državnog budžeta novac za finansiranje ženskih organizacija u političkim subjektima izdvaja i na nivou lokalnih samouprava, na način što se 0,11 odsto sredstava iz tekućeg budžeta izdvaja za ovu namjenu, uz određene specifičnosti za opštine čiji je budžet manji od pet miliona eura.

Novac za ženske organizacije se isplaćuje od 2020. godine, nakon što je usvojena inicijativa Ženske političke mreže (ŽPM).

“Da li je plaćanje honorara nekoj ženskoj osobi za rad u partiji sa bilo kojim referatom namjensko trošenje ovih stedstava, nisam sigurna… Mislim da ovdje ima posla i za DRI. Svakako ne smijemo dozvoliti da muške kolege raspolažu i određuju za šta se koriste sredstva namijenjena ženskim organizacijama”, istakla je Bošnjak.

Dovoljno je pogledati ko ima deponovan potpis za upravljanje tim sredstvima, pa ćete vidjeti da su to uglavnom muškarci, a ne predsjednice ženskih foruma unutar partija. Dakle, oni raspolažu tim novcem i prave razne pravne gimnastike da ih utroše za nešto drugo, kaže Branka Bošnjak

Ona je kazala da je porazno i to što se dešavalo da se dodatna sredstva dobijena po broju osvojenih ženskih mandata unutar koalicija raspoređuju i partijama u koaliciji koje nemaju nijednu žensku predstavnicu, što takođe smatra zloupotrebom.

U preporukama koje su izrečene u završnom izvještaju ODIHR-a nakon vanrednih parlamentarnih izbora 11. juna prošle godine, pominje se i pitanje finansiranja ženskih organizacija.

“Kako bi se povećalo učešće žena u političkom životu, treba ojačati i sprovesti partijsko trošenje javnih sredstava namijenjenih njihovim ženskim organizacijama, a u slučaju nepoštovanja propisa primijeniti sankcije”, preporučio je ODIHR.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije su 24. marta ove godine podsjetili političke subjekte da su, na osnovu člana 48 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, dužni da do 31. marta Državnoj revizorskoj instituciji, Poreskoj upravi i Agenciji podnesu završni račun i godišnji konsolidovani finansijski izvještaj za prethodnu godinu.

Sastavni dio izvještaja je informacija o načinu i namjeni utroška sredstava za redovno finansiranja rada ženskih organizacija u političkim subjektima.

Bonus video: