Rakočević: Vlada da povuče odluku o prinudnoj upravi u Šavniku, ponavljanje izbora na dva mjesta zakonito rješenje

"Predložili smo da se poštuje odluka Državne izborne komisije (DIK). Ona je donijela zaključak o ponavljanju izbora na dva mjesta i to je jedino zakonito rješenje. Onda mozemo razgovarati o politčkom kompromisu"

15628 pregleda 45 reakcija 9 komentar(a)
Rakočević, Foto: Biljana Matijašević
Rakočević, Foto: Biljana Matijašević

Jedino zakonito rješenje je da se poštuje zaključak Državne izborne komisije (DIK) o ponavljanju izbora na dva mjesta, rekao je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević.

On je apelovao na Vladu da povuče odluku o prinudnoj upravi u Šavniku, koja je, kako kaže, nezakonita, o čemu su postigli saglasnost na današnjem sastanku u Skupštini povodom situacije u Šavniku.

Rakočević je novinarima u Skupštini rekao da imaju dva prioriteta, a prvi je da se vrati Odbor za izbornu reformu, što je važno za dobijanje IBAR-a.

"Naš predlog je da što prije riješimo pitanje Šavnika, jer u protivnom Briselu šaljemo lošu sliku. Predložili smo da se poštuje odluka Državne izborne komisije (DIK). Ona je donijela zaključak o ponavljanju izbora na dva mjesta i to je jedino zakonito rješenje. Onda možemo razgovarati o političkom kompromisu. Jedino rješenje je da politički subjekti razgovaraju sa svojim predstavnicima u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) Šavnik da poštuju preporuke DIK", kazao je Rakočević.

Istakao je da "moraju odgovarati oni koji su lomil kutije i uništavali izborni materijal".

Opozicija je, kako dodaje, insistirala da tužilastvo formira predmet lične i kolektivne odgovornosti oko onoga što se dešavalo u Šavniku.

"Nijesu samo ljudi lomili kutije već su postojale organizovane grupe koje su to podstrekavale. Pozivamo tužilaštvo da to sve ispita", navodi Rakočević koji je i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

On je istakao da nijesu pravili kampanju od toga ko su nosioci liste ZB Šavnika i Demokrata. „Nedostatak legitimiteta postojao je u nizu drugih opština, ali samo tamo gdje je opozicija na centralnom nivou pobijedila tamo je problem“, istakao je Rakočević. On je dodao da neće osporavati da bilo ko od političkih subjekata inicira neki predlog prema Ustavnom sudu i DIK-u. „Ali predlažemo da ne čekamo, naš predlog je da što prije riješimo pitanje Šavnika, jer šaljemo lošu sliku u Brisel – da institucije nijesu u stanju da sprovedu izbore u Šavniku“, rekao je Rakočević.

Bonus video: