Gorčević: Imamo istorijsku šansu, ne bih voljela da se bilo koji narod proglasi genocidnim

Ministarka očekuje da će Skupština usvojiti zakone koji su trenutno na usaglašavanju u Evropskoj komisiji

24700 pregleda 48 reakcija 25 komentar(a)
Maida Gorčević, Foto: Skupština Crne Gore/Youtube
Maida Gorčević, Foto: Skupština Crne Gore/Youtube
Ažurirano: 10.05.2024. 16:20h

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević kazala je da su u kratkom periodu završene skoro sve obaveze koje se tiču privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, te da očekuje da će Skupština usvojiti zakone koji su trenutno na usaglašavanju u Evropskoj komisiji.

Istakla je da su države članice Evropske unije pokazale apsolutnu podršku i kroz ponuđene eksperte koji će u narednom periodu biti ponuđeni Crnoj Gori na radu za zatvaranje poglavlja, ali i kroz ojačavanje pregovaračke strukture i obuka.

“Ja vjerujem da ovo jeste istorijska šansa, ako uzmemo u obzir i momenat Vlade, saradnje parlamentarne većine sa opozicijom. Sa punim pravom mogu da kažem da je ovo momenat cijelog društva”, rekla je Gorčević.

Ona je na tematskoj sjednici Skupštine na temu “Realizovane aktivnosti Vlade u susret IBAR-u”, odgovarajući na pitanje poslanice Pokreta Evropa sad Nađe Laković, kazala da je zahvalna cijeloj pregovaračkoj strukturi koja danonoćno radi kako bi ispunili sve što se očekuje.

Laković je pitala koliko je intenzivna komunikacija sa institucijama EU i kakvi su rezultati izvršenja obaveza operativnih zaključaka i privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, odnosno, kakva je reakcija država članica prema Crnoj Gori povodom IBAR-a.

"Osnaživanje Savjeta RTCG može dodatno osnažiti medijsku scenu"

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković je rekao da članstvo u EU dominantno zavisi od vladavine prava i vanjske politike.

On je pitao ministarku da li misli da je prilog jačanju vladavine prava kad, po tvrdnji jednog ministra, Vlada nezakonito imenuje vršioca dužnosti direktora policije, kada na pet sudskih presuda kojima se potvrđuje da je generalni direktor RTCG izabran nezakonito, kada potpredsjednik Vlade čestita hapšenje direktorke ASK-a četiri sata prije nego što se desilo, kada neustavnom odlukom o uvođenju prinudne uprave u Šavniku Vlada legalizuje političko nasilje članova i simpatizera partija na vlasti...

On je pitao da li, između ostalog, državu u EU preporučuje i to što dio predstavnika vlasti negira da se desio genocid u Srebrenici.

Gorčević je kazala da osnaživanje Savjeta RTCG i izmjene medijskih zakona koje će uslijediti u komunikaciji sa EK, može dodatno osnažiti medijsku scenu ali i rukovodstvo svake televizije.

“To da li je neko čestitao hapšenje ili nije, nije pitanje za mene, niti smatram da mogu biti nečiji portparol. Koliko sam upoznata, kada je (Aleksa) Bečić obrazložio hapšenje, da je pritvor bio u toku. Mislim da je to pitanje direktno za njega”, istakla je Gorčević.

Odgovarajući na pitanje o Šavniku, Gorčević je pozvala na saradnju sa opozicijom i u Odboru za izbornu reformu.

“Što se tiče vanjske politike, sigurna sam da se naša stopostotna usklađenost neće pomjeriti ni za milimetar”, kazala je Gorčević.

Vuković je kazao da se ministarka potrudila da odgovori na pitanja, ali da nije dogovorila ni na jedno.

“Nije vladavina prava kada se hapsi, to je dio te priče. Vladavina prava je kad važe zakoni i Ustav za sve jednako.Naveo sam primjere gdje to trenutno nije slučaj. Vi dijelite odogovrnost za ono što urade vaše kolege”, rekao je Vuković.

On je kazao da je jedini pošten način između onoga što Vlada priča i što radi u praksi - da se izađe iz ove situacije da se organizuju prlamentarni izbori, ali ne prije IBAR-a.

“Vi u tom sastavu ovu priču ne možete dovesti do kraja”.

Gorčević je kazala da bi voljela da joj pokaže jednu odluku Vlade koja je protivna stopostotnoj usklađenosti sa bezbjednosno - vanjskom politikom EU.

Zogović: Čudi me da nisu osuđivali sve zločine na teritoriji bivše Jugoslavije

Poslanik Demokratske narodne partije (DNP) Milun Zogović je predložio da Vlada ne podrži Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici.

“Kada govorimo o podnesenim amandmanima Vlade, čudi me da nisu osuđivali sve zločine koji su se desili na teritoriji bivše Jugoslavije”, kazao je Zogović.

Istakao je da su protiv Rezolucije i da je za njih Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije, te da je najmanje što svi treba da čine - da poštuju koalicioni sporazum.

Gorčević je kazala da kao Bošnjakinja ne bi voljela da se pitanje genocida u Srebrenici koristi u dnevno - političke svrhe, niti da bilo koji narod bude proglašen genocidnim, zbog čega je Vlada i predložila dopunu te Rezolucije.

“Sigurna sam da će Skupština pokrenuti i pitanje svih drugih zločina koji su se desili”.

Darko Dragović (PES) je rekao da pitanje Srebrenice nije dnevno – političko, nego civilizacijsko pitanje:

“Kod nas u PES-u ni u jednom momentu nije postojala dvojba da li treba podržati Rezoluciju”.

Zogović je rekao da Crnoj Gori fale rezultati iz oblasti visoke korupcije, što je u izvještajima konstatovala i EK.

"Zalažem se da manjine budu dio Vlade"

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Amer Smailović je tražio osvrt ministarke na položaj manje brojnih naroda u Crnoj Gori i njihov položaj, u kontekstu pristupanja EU.

Gorčević je kazala da vjeruje da će pitanje jednakih šansi i prava za sve, biti pitanje na kojemu će Vlada raditi u narednom periodu.

“Sigurna sam da su to pitanja za koja nam ne treba politička volja, nego, prije svega, ljudski odnos”.

Smailović je rekao da sve političke partije govore o poštovanju prava manje brojnih naroda, ali da se poslednjih godina pripadnici tih naroda osjećaju ugroženo i da se Zakon o manjinskim pravima ne poštuje i često zavisi od političke volje.

Gorčević je kazala da se zalaže da manjine budu dio Vlade i da bi se radovala da, u dijelu proširenja Vlade, Bošnjačka stranka bude njen dio jer bi se na taj način pokazala širina i stabilnija Vlada.

Novaković Đurović: Vlada propušta priliku za suštinske reforme

Poslanica GP URA Ana Novaković Đurović je kazala da Vlada propušta priliku da idealan momenat u procesu EU i izvjesno dobijanje pozitivnog IBAR-a, iskoristi za suštinske reforme.

Ona je kazala da su javne rasprave o najvažnijim zakonima za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala trajale 20 dana, najmanje u odnosu na rok koji je dozvoljen i da građani samo pisano mogu da dostave primjedbe.

“Sigurna sam da vas EK neće podržati da kršite propise...Sa ovakvim zakonskim rješenjima nećemo doći do završnih mjerila. To je prilika koju suštinski propuštate”, kazala je Novaković Đurović.

Gorčević je kazala da su svi zakoni rađeni sa ekspertima Savjeta Evrope, u komunikaciji sa EK, a određeni su slati na mišljenje i Venecijanskoj komisiji.

“Iako su kratki rokovi, nismo se bavili 'štrikovima'”, kazala je Gorčević.

"Ispunjeno svega 30 odsto akcionog plana za poglavlje 27"

Poslanik Vaso Obradović (NSD) je pitao dokle se stiglo u pregovorima vezano za poglavlje 27, koje se tiče životne sredine i koje su još aktivnosti koje treba preduzeti za zatvaranje poglavlja i koliko je novca za to potrebno obezbijediti.

Gorčević je istakla da je sigurna da će se tim poglavljem koje će biti najteže za zatvaranje, Vlada i Parlament baviti intenzivnije u narednom periodu, navodeći da će biti posebno izazovno budžetiranje.

Vezano za ovo poglavlje, istakla je da je svega 30 odsto akcionog plana ispunjeno.

"MUP i Ministarstvo pravde za kratak period završili veliki dio obaveza koji se ticao privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24"

Poslanica Demokrata Anđela Vojinović je pitala koji nivo uspjeha bilježi bezbjednosni sektor.

Ona je kazala da doprinos EU integracijama i budućnost Crne Gore nije u tome da javni funkcioneri podnose tužbe protiv sudija Upravnog suda kad odluke suda nisu u skladu sa njihovom političkom agendom.

“Doprinos EU integracijama nije traženje Vesne Medenice da se desi političko hapšenje porodice Đurišić i nazivanje političkih oponenata najgorim epitetima, kao ni onda kada javni funkcioneri kažu za političke oponente -'toj bandi treba stati na kraj'”, kazala je ona.

Gorčević je pohvalila rad MUP-a i Ministarstvo pravde, jer su za kratak period završili veliki dio obaveza koji se ticao privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24.

Gorčević: Reformska agenda u završnoj fazi

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović je pitala koje su mjere iz vladavine prava definisane Reformskom agendom za Plan rasta za Zapadni Balkan i koji je značaj tih mjera za dodjelu finansijske pomoći EU Crnoj Gori.

Gorčević je kazala da je Reformska agenda u završnoj fazi i da očekuju da će biti usvojena odmah nakon Samita za Zapadni Balkan, koji će biti održan u Kotoru, 15.i 16.maja.

Istakla je da je sigurna da u junu ili julu mogu očekivati prvu tranšu sredstava EK prema Crnoj Gori.

Camaj: Kapital koji se kriminalnim radnjama sklonio, mora se vratiti u legalne tokove

Nikola Camaj (AF) je kazao da se kapital koji se kriminalnim radnjama sklonio, mora vratiti u legalne tokove da bi građani od toga imali koristi kroz povećanje standarda.

Istakao je da će nešto morati da se uradi da se ubrzaju kontrole na graničnim prelazima, a potencirao je i važnost rada na izbornom zakonodavstvu.

Gorčević je kazala da je u dijelu izbornog zakonodavstva, važno da se parlament angažuje kroz Odbor za izbornu reformu, navodeći da je to važno ne samo zbog Šavnika, već i radi budućih izbornih procesa.

Pejović: Da li ćete se izviniti građanima za nerad i propuste?

Poslanica Posebnog kluba Jevrosima Pejović je pitala Gorčević da li će se izviniti građanima za nerad i propuste.

Istakla je da je ne vjeruje da postoji znanje i volja da se izvrše reforme u oblasti pravosuđa.

Gorčević je kazala da nema razloga da se izvinjava nikome, te da vjeruje da iza nje stoje rezultati koji će se tek vidjeti.

Bonus video: