Vučić: Vrlo prljavu ulogu su odigrali crnogorski amandmani, Crna Gora je samo nečiji potrčko

"Dobili smo podatke, biće razočaravajućih vijesti po pitanju stava nekih država od kojih nismo očekivali da nam zabiju nož u leđa. Očekivali smo pritiske i promjene stavova. Biće i onih koji su spremni da se bore za istinu i izdrže pritiske do kraja. Neki će ćutati i na kraju će se prikloniti onima koji su veliki i jaki", kazao je predsjednik Srbije

54422 pregleda 152 reakcija 148 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku uoči glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) o rezoluciji o Srebrenici da je Crna Gora odigrala "prljavu ulogu" svojim amandmanima i da je pokretanje te inicijative napravilo razdor u regionu.

"Vrlo prljavu ulogu su odigrali crnogorski amandmani, ali tu nije kriva Crna Gora ona je samo nečiji potrčko jer je to rađeno po nečijem nalogu", kazao je Vučić medijima iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) dodajući da će biti razočaravajućih vijesti po pitanju još nekih država.

On je dodao da vjeruje da će mnogi koji će u četvrtak glasati za rezoluciju da se kasnije pravdaju da to rade za dobro Srbije i da će dati obrazloženje i ponavljati da ona ne označava kolektivnu krivicu srpskog naroda.

"Dobili smo podatke, biće razočaravajućih vijesti po pitanju stava nekih država od kojih nismo očekivali da nam zabiju nož u leđa. Očekivali smo pritiske i promjene stavova. Biće i onih koji su spremni da se bore za istinu i izdrže pritiske do kraja. Neki će ćutati i na kraju će se prikloniti onima koji su veliki i jaki", kazao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da je ironično i paradoksalno što će Njemačka jedina imati uvodnu riječ na sednici Generalne skupštine UN u četvrtak na kojoj će tražiti podršku za predlog rezolucije o Srebrenici.

"Kako poslije Prvog i Drugog svjetskog rata da nam Njemačka sudi uvodnim obraćanjem? Ali ja ću biti tu da odgovorim, iako će to za mene biti teško u smislu ostajanja poslije toga na vlasti", kazao je Vučić.

Vučić je naveo da preispituje razloge zašto se eventualno donosi rezolucija, koja je namjera onih koji su je pokrenuli i koje su to države koje je podnose te da je zaključio da je rezolucija u stvari političko pitanje.

"Zašto u ovom trenutku donose rezoluciju. Hoće li to ujediniti bilo koga, ljude u BiH i u regionu. Ne, ništa nije više podijelilo region od ovoga. Nisu mogli goru odluku da donesu ni Njemci, ni ovi u Sarajevu. Šta žele da postignu time. Šta ćete raditi sjutra, pošto ste otvorili pandorinu kutiju", ponovio je on.

Najavio je da će se večeras sastati sa predstavnicima Rusije i Kine pri Ujedinjenim nacijama i da je uveren da će Kina, kao veliki prijatelj, glasati protiv.

Vučić od ponedjeljka u Njujorku nastavlja kontakte uoči glasanja u četvrtak, 23. maja, u Generalnoj skupštini UN o predlogu za donošenje rezolucije UN o Međunarodnom danu promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici.

On se ranije danas sastao sa stalnim predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Ujedinjenim nacijama Muhamedom Abušahabom, zatim sa predstavnicima Ugande, Svete Lucije, Sent Vinsenta i Grenadina.

Nacrt Rezolucije o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici uvršćen je u dnevni red 82. Plenarne sednice GS UN pod tačkom Kultura mira. Rezoluciju, kojom se osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, predložile su Nemačka i Ruanda, a među sponzorima je više od 30 država, uključujući zemlje Kvinte.

Bonus video: