Vlada nije prihvatila amandmane na zakone o sprečavanju korupcije i RTCG-u

Nisu prihvaćena dva amandmana poslanika Socijaldemokrata, kao ni amandman poslanika Albanske alijanse

21183 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.06.2024. 19:05h

Vlada na današnjoj telefonskoj sjednici nije prihvatila amandmana poslanika Socijaldemokrata Nikole Zirojevića, Branislava Nenezića i Borisa Mugoše na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije.

Odbijen je i amandman poslanika Albanske alijanse Ilira Čapunija na Predlog Zakona o nacionalnom javnom emiteru – javnom medijskom servisu Crne Gore.

Vlada je, sa druge strane, utvrdila amadman koji se tiče zakona o RTCG-u, rekavši da je ispravljena tehnička greška.

Vlada nije prihvatila amandman koji se tiče Zakona o sprečavanju korupcije kojim se tražilo da za člana Savjeta za sprečavanje korupcije ne može biti birana osoba koja je pravosnažno osuđivana za krivično djelo koje ga "čini nedostojnim za obavljanje javne funkcije."

Vlada je pojasnila da taj amandman ne prihvataju jer je Predlogom zakona već propisano da za člana Savjeta za sprečavanje korupcije ne može biti biran neko ko ne ispunjava uslove za rad, a u okviru opštih uslova je i neosuđivanost.

Vlada nije prihvatila ni drugi amandman u vezi tog zakona, kojim je traženo da se na prava, obaveze i odgovornost zaposlenih u Agenciji za sprečavanje korupcije primjenjuju propisi o državnim službenicima i namještenicima, te da zaposleni u Agenciji mogu ostvariti pravo na mjsečni dodatak na osnovnu zaradu u iznosu do 30 odsto.

U obrazloženju je navedeno da Vlada ne prihvata taj amandman, "jer se radi o ispunjavanju Greco preporuke iz V kruga evaluacije za Crnu Goru da se treba obezbijediti nezavisnost u procesu zapošljavanja."

Čapuni je u amandmanu predložio da se u članu 28 zakona, iza stava 4 tog člana doda novi stav, koji glasi: "Zbog specifičnosti jezika i kulture, u predlog liste, po pravilu, utvrstiće se kandidat koji pripada albanskom narodu".

"Članom 28 Predloga zakona o nacionalnom javnom emiteru - Javnom medijskom servisu Crne Gore uređeno je pitanje utvrđivanja predloga liste kandidata za članove Savjeta Javnog medijskog servisa koje predlažu ovlašćeni predlagači iz člana 24 Predloga zakona, i to: univerziteti u Crnoj Gori (predlažu jednog člana), Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i Matica crnogorska (predlažu jednog člana), nacionalne ustanove kulture i nevladine organizacije iz oblasti kulture (predlažu jednog člana), Privredna komora CRne Gore i udruženje poslodavaca koje je zastupljeno u Socijalnom savjetu (predlažu jednog člana), nevladine organizacije iz oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda, koja se bave ostvarivanjem i zaštitom: nacionalne, rodne i ukupne ravnopravnosti; prava na zdravu životnu sredinu; prava potrošača, prava lica sa invalititetom ili prava na obrazovanje i socijalnu zaštitu (predlažu dva člana), sindikalna organizacija koja je zastupljena u Socijalnom savjetu (predlažu jednog člana), i Crnogorski olimpijski komiet i Crnogorski paraolimpijski komitet (predlažu jednog člana)", podsjetila je Vlada u obrazloženju.

Ocijenili su da je predloženo rješenje, u smislu ko mogu biti ovlašćeni predlagači za predlaganje kandidata za članove Savjeta RTCG-a, kao i koji je način utvrđivanja predloga liste kandidata za članove Savjeta, rezultat višemjesečne analize i rada u okviru radne grupe.

"Polazeći od toga, prihvatanjem predloženog amandmana koji, nezavisno od ispunjenosti drugih kriterijuma i nezavisno od toga ko su ovlašćeni predlagači, predviđa da se u predlog liste utvrdi kandidat koji pripada albanskom narodu, odstupilo bi se od usaglašenog koncepta da su ovlašćeni predlagači ti koji odlučuju o svom predstavniku u Savjetu Javnog medijskog servisa, što je bitan preduslov da se Savjet oslobodi političkog uticaja", piše u obrazloženju.

Navodi se da će Vlada rješenja koja se predlažu predmetnim amandmanom imati u vidu prilikom izrade izmjena i dopuna zakona o RTCG-u, koji će, kako ističu, biti pripremljen u saradnji sa institucijama Evropske unije.

"Polazeći od navedenog, Vlada ne prihvata amandman poslanika Ilira Čapunija na Predlog zakona o nacionalnom javnom emiteru - Javnom medijskom servisu Crne Gore", zaključuje se.

"Amandmanom ispravljena tehnička greška"

Vlada je utvrdila amandman na Predlog zakona o nacionalnom javnom emiteru - Javnom medijskom servisu Crne Gore.

U predlogu zakona, u članu 24 stav 4 mijenja se i glasi: "Predlagači iz stava 1 tačka 6 ovog člana mogu zajendo ili odvojeno predložiti dva kandidata za članove Savjeta". U stavu 6, riječi "tač. 2, 4 i 8" zamjenjuju se riječima: "tač. 2, 4, 7 i 8". U stavu 8, riječi: "st. 4 i 5" zamjenjuju se riječima: "st. 3 i 4".

"Amandmanom je ispravljena tehnička greška koja je nastala pri izradi Predloga zakona o nacionalnom javnom emiteru - Javnom medijskom servisu Crne Gore", navela je Vlada u obrazloženju.

Bonus video: