Spajić na Konferenciji o oporavku Ukrajine u Berlinu

"Ovogodišnji skup ima za cilj obezbjeđivanje široke međunarodne podrške u obnovi i modernizaciji Ukrajine, a pored političkih lidera okupiće i brojne druge predstavnike uticajnih međunarodnih organizacija", kaže se u saopštenju

3079 pregleda 27 reakcija 10 komentar(a)
Spajić, Foto: Boris Pejović
Spajić, Foto: Boris Pejović

Premijer Milojko Spajić učestvovaće na Konferenciji o oporavku Ukrajine, koja će danas i sjutra biti održana Berlinu.

Iz Vlade je saopšteno da Spajić na Konferenciji učestvuje na poziv kancelara Njemačke, Olafa Šolca, i predsjednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog.

Navodi se da je Konferencija o oporavku Ukrajine još jedan u nizu događaja na visokom nivou posvećenih dugoročnom oporavku i rekonstrukciji Ukrajine.

"Ovogodišnji skup ima za cilj obezbjeđivanje široke međunarodne podrške u obnovi i modernizaciji Ukrajine, a pored političkih lidera okupiće i brojne druge predstavnike uticajnih međunarodnih organizacija", kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da će Spajić tokom boravka u Njemačkoj, učestvovati i na obilježavanju 75 godina postojanja NATO-a u organizaciji Njemačkog atlantskog društva.

"Domaćin debate je visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit koji je predsjedavajući DAG-om, a među učesnicima je i premijerka Estonije Kaja Kalas", ističe se u saopštenju.

Spajić će, kako se navodi, na poziv regionalne direktorice za Jugoistočnu Evropu u Istočnom odboru njemačke privrede, Anje Kiring biti glavni govornik, na godišnjem prijemu Odbora, koji će u četvrtak biti održan u Berlinu.

Navodi se da će na tom skupu učestvovati preko 150 gostiju uključujući predstavnike njemačkih državnih institucija, kompanija članica Istočnog odbora i članove diplomatskog kora.

Spajić će učestvovati i na manifestaciji „Dan ekonomije 2024“ u organizaciji Ekonomskog savjeta CDU-a.

I Zelenski u Berlinu: Hitna rješenja za energetski sektor Ukrajine biće naš prioritet

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je sinoć u Berlin, gdje će se sastati sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom i učestvovati na konferenciji o obnovi Ukrajine.

Predsjednik Njemačka Frank Valter Štajnmajer i Zelenski
Predsjednik Njemačka Frank Valter Štajnmajer i Zelenskifoto: Reuters

"Kancelar Šolc i ja ćemo razgovarati o daljoj pomoći u odbrani, proširenju sistema protivvazdušne odbrane Ukrajine i zajedničkoj proizvodnji oružja", napisao je Zelenski na društvenoj mreži Iks

Zelenski danas i sjutra treba da učestvuje na Konferenciji za obnovu Ukrajine u Berlinu.

"Hitna rješenja za energetski sektor Ukrajine biće naš prioritet", rekao je ukrajinski predsjednik.

Bonus video: