Odbor za izbornu reformu nastavlja sa radom: Povratak gradonačelnika prihvatljiv, ali oprezno

Ministar Dukaj sugerisao je nedavno da odbor razmotri neposredan izbor predsjednika opština i održavanje svih lokalnih izbora u jednom danu

47787 pregleda 28 reakcija 6 komentar(a)
Na petoj sjednici usvajaju plan dinamike rada i mapu puta: Sa posljednje sjednice odbora, Foto: Skupstina
Na petoj sjednici usvajaju plan dinamike rada i mapu puta: Sa posljednje sjednice odbora, Foto: Skupstina

Članovi skupštinskog odbora za reformu izbornog zakonodavstva imaju uglavnom pozitivan stav o inicijativi ministra javne uprave, Maraša Dukaja, koju je 31. maja podnio Skupštini, da razmotre predlog da se uvede neposredan izbor predsjednika opštine te da se izbori u svim jedinicama lokalne samouprave održavaju istog dana.

Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu će nakon gotovo tromjesečne pauze nastaviti rad sjutra, nakon što je Vlada povukla Odluku o prinudnoj upravi u Šavniku, što je bio uslov Demokratske partije socijalista (DPS) da Odbor nastavi rad

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica i pridruženi član Odbora iz NVO sektora kazao je da je predlog ministra legitiman i zahtijeva detaljnu analizu i javnu debatu.

“Vjerujem da će on biti razmotren na jednoj od sjednica odbora”, rekao je Koprivica “Vijestima”.

Što se tiče izbora u jednom danu, stav CDT-a je, kako je rekao, da to treba da bude jedan od važnijih ishoda reforme:

“To naravno nije izvorno predlog ministarstva, ali je u svakom slučaju i sa te adrese više nego dobrodošao”.

Dragan Koprivica
Dragan Koprivicafoto: CDT

Koprivica je istakao da dio oko vraćanja zakonskog rješenja o neposrednom izboru predsjednika opština zahtijeva malo oprezniji pristup i širu debatu.

“On je u osnovi dobar ali, u kontekstu naše partitokratije i razumijevanja funkcionisanja vlasti od strane partija, može dovesti do blokade lokalnih uprava ako se tako izabran predsjednik suprotstavi partijskim interesima. I to je upravo bio razlog zašto je prethodno rješenje promijenjeno u aktuelno”, rekao je Koprivica.

Poslanik Demokrata Nikola Rovčanin ocijenio je da je Dukajev predlog za neposredan izbor gradonačelnika rješenje koje je ranije postojalo od 2006 - 2010. godine, i kao takvo imalo svoje mane i prednosti.

On je podsjetio na primjer kada je u Pljevljima neposredno za gradonačelnika izabran kandidat DPS-a, a parlamentarnu većinu u lokalnoj skupštini činila tada opozicija, navodeći da takva okolnost dovodi do čestih blokada rada i smetnji u funkcionisanju.

“Pored naših programskih opredjeljenja koje podrazumijevaju visok stepen decentralizacije, izbore u jednom danu i što neposrednije učešće građana, od mjesnih zajednica pa sve do gradonačelnika, ovaj predlog treba pažljivo analizirati i pristupiti oprezno, sagledavajući prethodna iskustva i sve moguće efekte koji mogu proizaći u budućnosti, a nakon toga se u konačnom i odrediti”, rekao je Rovčanin “Vijestima”.

Nikola Rovčanin
Nikola Rovčaninfoto: Boris Pejović

Poslanik Albanskog foruma (AF) Nikola Camaj kazao je da partija još nije razgovarala, niti zauzela stav o Dukajevom predlogu, ali da je on lično apsolutno saglasan.

“I za taj stav ću se zalagati i na organima stranke, ako bi bilo drugačijeg razmišljanja, mada ne očekujem”, rekao je Camaj “Vijestima”.

On je rekao da bi izbori u jednom danu konačno zaustavili izborni turizam, a biranje predsjednika neposredno bi zaustavilo ucjenjivačku ulogu manjih stranaka.

“I ne bi se desilo da predsjednika dobije stranka sa 10 odsto glasova na lokalnom nivou, što nije u duhu iskazane volje birača”.

Nikola Camaj
Nikola Camajfoto: Boris Pejović

On je kazao da direktnim izborima građani dobijaju predstavnike koje sami biraju.

“Stava sam da je vrijeme da se i za izbor odbornika i poslanika mijenja model, kako bi građani birali svoje zastupnike, a ne da im partije biraju, kao do sada”, rekao je Camaj.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Admir Adrović kazao je da u BS-u još nemaju zvaničan stav u vezi inicijative ministra Dukaja da se predsjednici opština biraju neposredno na izborima.

“Lično imam pozitivan stav da se na ovaj način biraju predsjednici opština a siguran sam da će i stav Bošnjačke stranke biti isti po ovom pitanju. Što se tiče izbora u istom danu u svim opštinama, potpuno amo saglasni da se to na taj način uredi”, kazao je Adrović.

Admir Adrović
Admir Adrovićfoto: Luka Zeković

On je istakao da treba detaljno razraditi ove odredbe i precizirati sve moguće okolnosti koje mogu da se dese u praksi, kako bi izbjegli određene probleme i spriječili blokade rada lokalnih samouprava.

Nadaju se da više neće biti ucjena i ustupaka

Članovi Odbora vjeruju da je politički period uslovljavanja rada tog tijela prošao i da je povlačenje odluke o prinudnoj upravi u Šavniku, posljednji ustupak koji je učinjen kako bi to radno tijelo nastavilo sa radom.

Za sjutrašnju sjednicu predviđeno je da Odbor usvoji plan dinamike rada i mapu puta sa ciljem da se izborna reforma okonča do kraja ove godine.

Koprivica je kazao da Odbor ne može imati bilo kakav kvalitetan i opipljiv rezultat svoga rada do dobijanja završnih mjerila, jer se ono očekuje u narednih desetak dana.

“Podsjećamo da Odbor, u prvih šest mjeseci svog postojanja i rada, nije uspio da usvoji čak ni plan i dinamiku rada i da se usvajanje ovih dokumenata očekuje tek na sjednici koja je zakazana za četvrtak. Za izradu konkretnih zakonskih tekstova potrebni su posvećenost, naporan rad i vrijeme provedeno na ovom poslu, sve ono što do sada nije postojalo”, rekao je Koprivica.

On je istakao da je, nažalost, nastavljena praksa uslovljavanja rada na jednoj od najvažnijih reformi manje bitnim razlozima:

“Nakon što je tokom ranijih pokušaja izborne reforme, tadašnja opozicija rad ovog Odbora zaustavljala nazivom školskog predmeta u okviru koga se izučava maternji jezik, usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti i dugim temama, sadašnja opozicija je razlog za gotovo tromjesečnu pauzu pronašla u donošenju odluke o uvođenju prinudne uprave u opštini Šavnik”.

On je rekao da je CDT više puta javno izrekao stav da ova odluka jeste upitna i da u tom smislu imaju slično mišljenje kao DPS, ali da je nadležni sud jedino mjesto na kome se ta zakonitost može utvrđivati, a nikako u pregovorima različitih političkih opcija u procesu političke trgovine:

“I ovo nikako i nipošto ne smije biti razlog za bojkotovanje najvažnije reforme u ovoj državi”.

On je kazao da ukoliko se partije nastave ponašati po ovom obrascu teško je očekivati uspješan završetak rada i ovog saziva Odbora.

Rovčanin je kazao da vjeruje da je politički period uslovljavanja rada Odbora prošao i da je povlačenje odluke o prinudnoj upravi u Šavniku, još jedan iskorak parlamentarne većine kojom iskazuje posvećenost nastavku sveobuhvatne izborne reforme i prohodnosti na putu ka punopravnom članstvu u EU.

“Važno je pokazati odgovornost i posvećenost da efikasno sprovedemo posao do kraja, a ne da se nanovo traže razlozi za blokade i kočenje procesa. Jer, nakon širokog konsenzusa oko sprovođenja popisa, pravosudnih imenovanja i IBAR zakona, optimista sam i kada je u pitanju iskorak ka efikasnoj i kvalitetnoj izbornoj reformi”.

Rovčanin je kazao da je, pored preporuka OSCE/ODIHR, NVO sektora i akademske zajednice koji su uključeni u rad Odbora, veoma važna građa za rad Odbora i 300 rješenja Demokrata koja su kreirana u radu prethodnog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Camaj je kazao da ne očekuje nove zahtjeve kojima bi se uslovio rad Odbora, ali ni da mogu isporučiti neke konkretne rezultate prije završnih mjerila:

“Dugo smo bili u zastoju tako da bih se za početak zadovoljio sa određivanjem mape puta i ulaskom u finale dogovora oko izbornog modela”.

On je kazao da je veoma bitno da imaju neka konkretna rješenja, u susret novih lokalnih izbora, u pogledu zaustavljanja izbornog turizma, kako se još negdje ne bi desio Šavnik.

Adrović je rekao da je realno očekivati da Odbor postigne određene rezultate, te da ne očekuje da će imati više razloga za odlaganje rada.

“Prije svega mislim da fokus rada u narednom periodu treba biti na Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Taj zakon bi trebalo da pretrpi najviše izmjena ili možda još bolje - da se uradi iznova kompletan zakon. U tom dijelu imamo najviše preporuka od svih zainteresovanih partnera i smatram da je u interesu svih partija da što prije dođemo do novog zakona”, istakao je Adrović.

Koprivica: Mjesne zajednice ne smiju da budu partijski punktovi

Koprivica je, govoreći o vezi lokalnih samouprava i izborne reforme, istakao da je jedan od važnijih predloga CDT-a bio da se organi mjesnih zajednica moraju birati na demokratskim izborima, neposredno i tajno, u skladu sa međunarodnim standardima, odnosno Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi. Zato se, kako je rekao, ova promjena mora uvrstiti u izborni zakon, a onda pripremiti i adekvatno usklađivanje Zakona o lokalnoj samoupravi novom izbornom modelu.

“Umjesto da budu ključni instrument za učešće u donošenju odluka i pokretač samoorganizovanja građana, mjesne zajednice odavno su partijski punktovi čiji je zadatak upravo suprotan – mjesto gušenja građanskih inicijativa i sredstvo za zaokruživanje apsolutne partijske kontrole na svim nivoima. Ovo se hitno mora mijenjati”, naglasio je on.

Bonus video: