Demokrate o uslovima pod kojima bi prihvatile ulazak BS-a u vlast: Raskrstite s DPS-om, pa da se razgovara

Boris Bogdanović poručuje da je raskid saradnje BS-a i DPS-a u Bijelom Polju preduslov da otpočnu pregovori s Ibrahimovićevom partijom. Tvrdi da su o tome razgovarali s premijerom, zbog čega, kaže, ne očekuje da bude predložen ulazak BS-a u vlast bez uvažavanja zahtjeva Demokrata

74702 pregleda 253 reakcija 113 komentar(a)
Iz Demokrata poručuju da BS ne može “na dvije stolice”: lideri Demokrata i BS-a, Bečić i Ibrahimović, Foto: Luka Zekovic
Iz Demokrata poručuju da BS ne može “na dvije stolice”: lideri Demokrata i BS-a, Bečić i Ibrahimović, Foto: Luka Zekovic

O eventualnom učešću Bošnjačke stranke (BS) u vlasti može se razgovarati pošto ona raskine koaliciju s Demokratskom partijom socijalista (DPS) u Bijelom Polju, formira u toj opštini vlast s većinom s državnog nivoa, te raskrsti s bivšim sistemom.

Tim riječima je poslanik i generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović odgovorio juče na pitanje “Vijesti” u vezi sa tim šta je uslov njegove stranke da pristane na potencijalni ulazak BS-a u Vladu.

Tvrdi da su o zahtjevima koje je iznio razgovarali s premijerom Milojkom Spajićem (Pokret Evropa sad) i drugim partijskim liderima, zbog čega, kaže, ne očekuje da bude predložen ulazak BS-a u izvršnu vlast bez uvažavanja tih uslova.

Prema koalicionom sporazumu parlamentarne većine, rekonstrukcija Vlade trebalo bi da se obavi do kraja godine, ulaskom konstituenata nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) u nju - Nove srpske demokratije (NSD) Andrije Mandića i Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića. Međutim, već nekoliko mjeseci spekuliše se da bi dio Spajićevog kabineta mogao da bude i BS Ervina Ibrahimovića. “Vijesti” su sredinom februara objavile da tadašnji potezi BS-a i Vlade svjedoče da je ta partija jedan od potencijalnih kandidata za mjesto u izvršnoj vlasti. Naime, BS gotovo da nije kritikovao rad Spajićevog kabineta, koji je, s druge strane, neke od funkcionera te stranke postavio na pozicije u vlasti.

BS je dugogodišnji koalicioni partner DPS-a.

Bogdanović kaže da su Demokrate jasno saopštile da se protive ulasku BS-a u vlast zato što ta partija, prema njegovim riječima, “još nije raskrstila s bivšim sistemom, nije jasno i precizno osudila brojna nepočinstva bivšeg sistema i organizovanih kriminalnih grupa, između ostalog i ispisivanje grafita u Pljevljima i drugim opštinama od strane organizovanih kriminalnih grupa s ciljem unošenja nacionalnog i vjerskog razdora, već da je za isto ranije aludirala na partije pobjednice izbora 30. avgusta 2020. godine”.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: Boris Pejović

Navodi da Ibrahimovićeva stranka “u velikoj i izuzetno značajnoj opštini kakva je Bijelo Polje” vrši vlast s DPS-om, a ne sa partijama koje su vlast na državnom nivou, iako je, kaže, BS nastupio samostalno na lokalnim izborima, pregovarao sa strankama vlasti s državnog nivoa i imao “ispruženu ruku, a na kraju otišao s DPS-om”.

“Ne može se sjedjeti na dvije stolice. Nije logično da u jednom Bijelom Polju ključno obezbjeđujete DPS-u da predvodi vlast iako je izgubio na izborima, a da na državnom nivou hoćete da vršite vlast sa strankama koje su pobijedile DPS. Raskid koalicije u Bijelom Polju, formiranje vlasti sa strankama koje trenutno čine parlamentarnu opoziciju u Bijelom Polju, odnosno većinu na državnom nivou, kao i raskid s bivšim sistemom, pa tek onda razgovori o eventualnom učešću u vlasti”, poručuje Bogdanović.

“Vijesti” su nedavno objavile da će pitanje da li će biti najavljene rekonstrukcije Vlade i ako hoće, kako će taj proces izgledati, zavisiti prvenstveno od poteza Spajića prema “trouglu” Demokrate - BS - DNP. Jedan od scenarija o kom se spekuliše je da premijer isključi iz kabineta Demokrate i zamijeni ih BS-om. Taj scenario bi se, navodno, realizovao uz ostanak dijela funkcionera Demokrata u Vladi - potpredsjednika izvršne vlasti Moma Koprivice i ministra turizma Vladimira Martinovića, koji nekoliko mjeseci djeluju suprotno stranačkom vrhu.

Druga mogućnost o kojoj se govori je da Demokrate ostanu u Spajićevom kabinetu, ali da im se smanji “kvota” pozicija koje pokrivaju, ne računajući one Koprivice i Martinovića, i da ta mjesta dobije neko drugi. “Vijesi” su, pozivajući se na nezvanične izvore, objavile da bi Demokrate u tom slučaju uskratile podršku Vladi. Ta partija se sukobila sa Spajićem zbog pitanja kadrovanja u sektoru bezbjednosti.

Bogdanović je prošle sedmice u intervjuu “Vijestima” kazao da Demokrate ne strahuju da ih Spajić isključi iz kabineta, a posebno ne da ih zamijeni “stranaka poraženog sistema”.

Upitan šta će Demokrate uraditi ako Spajić predloži ulazak BS-a u Vladu, a njihovi uslovi u pogledu te stranke ne budu uvaženi, Bogdanović je juče odgovorio da vjeruje da se takav scenario neće dogoditi

“Jer smo o uslovima za ulazak BS-a u Vladu razgovarali na sastanku s premijerom Spajićem i drugim liderima političkih subjekata. Naši stavovi su bili jasni i dobro obrazloženi”, tvrdi sagovornik.

Kaže da bi svako postupanje koje bi odstupalo od “dogovorenih uslova”, bilo izvan okvira zaključenog i potpisanog sporazuma o vršenju vlasti, u kom su, dodaje, jasno definisani konstituenti, struktura Vlade i principi na kojima je formirana.

“Očekujemo da svi potpisnici sporazuma poštuju dogovorene uslove i principijelno pristupe njegovom sprovođenju. Ukoliko se dogovoreni uslovi ne ispune, ovlašćeni organi Demokrata donijeće odluke vodeći se time što je najbolje za stabilnost i napredak Crne Gore, a poslanici Demokrata će glasati protiv učešća BS-a u vlasti”, poručuje Bogdanović.

Mandićeva i Kneževićeva partija pokrenule su pitanje rekonstrukcije krajem prošle godine, poručujući da bi taj postupak trebalo da uslijedi nakon novogodišnjih praznika, nekoliko mjeseci poslije toga ili u prvoj polovini 2024. Isticali su da ne vide zašto ne bi dobili priliku da kroz rekonstrukciju doprinesu “rješavanju svih onih izazova pred kojima se nalazi 44. Vlada”.

U koalicionom sporazumu o vlasti piše da je rekonstrukcija planirana najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025, što znači do kraja ove godine. Navedeno je da se “u skladu s dosljednim i potpunim poštovanjem svih odredbi sporazuma”, premijer obavezuje da će se ona sprovesti.

U dokumentu je navedeno da će koaliciji Za budućnost Crne Gore (ZBCG), čiji su članovi bili NSD i DNP, nakon rekonstrukcije pripasti pet mjesta u Vladi. Tom savezu namijenjeni su potpredsjedničko mjesto za infrastrukturu, kao i resori saobraćaja, prosvjete, turizma i prostornog planiranja i urbanizma. NSD i DNP trenutno podržavaju Vladu iz parlamenta, bez učešća u njoj.

Dok ne dođe do rekonstrukcije, sporazumom je planirano da konstituenti ZBCG, “u cilju što jednostavnije tranzicije resora”, predlože državne sekretare u ministarstvima koja treba da dobiju, što je ispunjeno.

Spajićeva Vlada trenutno ima 19 ministarstava i 23 člana.

Očekujemo da svi potpisnici sporazuma poštuju dogovorene uslove i principijelno pristupe njegovom sprovođenju. Ukoliko se dogovoreni uslovi ne ispune, ovlašćeni organi Demokrata donijeće odluke vodeći se time što je najbolje za stabilnost i napredak Crne Gore, a poslanici Demokrata će glasati protiv učešća BS-a u vlasti", kaže Bogdanović

Bonus video: