Mugoša: Optužbe Mandića na račun opozicije nekorektne i neutemeljene

Mugoša je u reagovanju naveo da Mandić zakazuje mimo Poslovnika sjednice parlamenta i predlaže dnevni red ignorišući prava opozicije, te da nema pravo da bilo što imputira opoziciji.

8359 pregleda 6 komentar(a)
Boris Mugoša, Foto: Skupština Crne Gore
Boris Mugoša, Foto: Skupština Crne Gore

Optužbe predsjednika parlamenta Andrije Mandića da se šesta sjednica Skupštine ne održava zbog nerazumijevanja kolega iz redova opozicije, nekorektne su i neutemeljene, kazao je šef Kluba poslanika Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša.

Mandić je ranije saopštio da je nedostatak neophodnog broja poslanika za rad i odlučivanje rezultat brojnih diplomatskih aktivnosti poslanika iz redova parlamentarne većine i najavio da će parlament nastaviti rad u petak.

On je kazao da prethodnih dana nijesu naišli na razumijevanje kolega iz redova opozicije kada je u pitanju nedostatak neophodnog broja poslanika za rad i odlučivanje.

Mugoša je u reagovanju naveo da Mandić zakazuje mimo Poslovnika sjednice parlamenta i predlaže dnevni red ignorišući prava opozicije, te da nema pravo da bilo što imputira opoziciji.

“Istina je da većina sa Mandićem na čelu nije sposobna (ne želi, ne može ili neće) da od 49 poslanika koji su glasali za Mandića već u nekoliko navrata okupi njih 41, što je dovoljno za kvorum”, rekao je Mugoša.

Kako je kazao, između Vlade i parlamenta postoje "šumovi" u komunikaciji, što je takođe razlog za odgađanje početka pojedinih sjednica.

Mugoša je podsjetio da je prvo odgađanje sjednice bilo 30. maja, jer se većina u parlamentu i Vlada nijesu mogli dogovoriti oko povlačenja predloga nekih zakona koji su bili u skupštinskoj proceduri, jer nijesu ispunjavali formalno pravne uslove da budu na dnevnom redu parlamenta.

On je naveo da je 31. maja sjednica odgođena zbog, kako je u saopštenju istakao Mandić, “nepoštovanja dogovora sa sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine”.

Prema riječima Mugoše, to se odnosilo na određene poslanike većine jer nijesu bili u sali, a ne opozicije koja je ispoštovala dogovor sa Kolegijuma.

"Tada je Mandić saopštio dvije važne konstatacije u kontekstu najnovijih “nemuštih” pravdanja odsustva poslanika većine zbog brojnih diplomatskih aktivnosti, a ona glasi “nijesam odobrio niti jednom poslaniku našeg parlamenta odlazak na službeno putovanje tokom narednih sedmica”", naveo je Mugoša.

On je ukazao da je 19. juna opet odgođena sjednica zbog odsustva dijela poslanika većine.

Mugoša je naveo da su zbog svega što se dešava u parlamentu na Kolegijumu 19. juna predstavnici većine rekli da neće dozvoliti situaciju da im kvorum u parlamenta zavisi od opozicije i da će opoziciju kad budu imali dovoljan broj poslanika za kvorum o tome i obavijestiti.

On je kazao da se to desilo 22. juna, kada je Mandić obavijestio članove Kolegijuma da u 24. juna sjednica počinje.

"Umjesto toga, prije predviđenog početka sjednice 24. juna u skupštinskoj sali su se prebrojavali poslanici većine uz konstataciju da im fali određen broj poslanika, zbog čega je Mandić ponovo odlučio da ne nastavi sjednicu", rekao je Mugoša.

On je istakao da su sve to vrijeme poslanici opozicije bili u skupštinskim klupama i čekali nastavak sjednice.

“Naravno, 28. juna će se vjerovatno okupiti poslanici većine u dovoljnom broju jer su tada izgleda uskopartijski trgovački i ucjenjivački interesi suštinski na dnevnom redu”, zaključio je Mugoša.

Bonus video: