Demokrate Berane: Ne sjećamo se da je PzP jednom riječju demantovao da je vlast dogovorena zamijenom nakon dvije godine

Demokrate reagovale na saopštenje OO PzP Berane koji je ranije danas saopštio da se nadaju brzom rješavanju trenutne situacije u toj opštini, te da su jedina preostala opcija - skraćenje mandata lokalnom parlamentu i novi izbori

6071 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Ne sjećamo se da je Pokret za promjene (PzP) makar jednom riječju demantovao navode da je vlast dogovorena na način da se nakon druge godine predsjedničkog mandata, kandidati Demokratskog fronta (DF) i Demokrata zamijene na mjestu predsjednika Opštine Berane, saopšteno je iz Opštinskog odbora (OO) Demokrata u Beranama.

Oni su reagovali na saopštenje OO PzP Berane koji je ranije danas saopštio da se nadaju brzom rješavanju trenutne situacije u toj opštini, te da su jedina preostala opcija - skraćenje mandata lokalnom parlamentu i novi izbori.

"Nadamo se da je Pokret za promjene, kao 'ozbiljna stranka' (njihov citat), svjestan da je njihovo saopštenje nas, možda, iznenadilo sadržajem, ali isto tako treba da zna da su građani ostali zatečeni što tek danas saznaju da taj opštinski odbor uopšte i postoji. PzP tvrdi da ima 'koalicione partnere', ali ni jednom riječju ne kaže zašto ne želi i dalje da bude dio koalicionog sporazuma. Jer da želi, ove krize ne bi ni bilo. Po kom je to pravilu trebalo birati predsjednika Opštine sa liste koju je činio i PzP, ako ne po dogovoru koji je postignut? Ni PzP, niti bilo koji konstituent dosadašnje vlasti. Laž je da je u pitanju usmeni dogovor NSD i Demokrata, kad su svi činioci vlasti participirali u razgovorima i dali maksimalan doprinos da do dogovora dođe. Zanimljivo je obrazloženje PzP da oni nisu učestvovali u pregovorima. Ako nisu, kako to da funkciju menadžera Opštine Berane, pomoćnika sekretara za finansije, pomoćnika sekretara za stambeno-komunalne poslove, i tako dalje, vrši baš neko ko je član i funkcioner PzP", navodi se u saopštenju.

Demokrate navode da je "moguće je i da neko, negdje, smatra da je došlo do prodaje za siću".

"Moguće je i da je neko zbog toga ponio nadimak – 'gibanica'. Vjerovatno, jer u Beranama nema mnogo novca. Iz saopštenja PzP bi se reklo da ih konstatacija o iznosu vrijeđa. Ne impliciraju, valjda, kao 'ozbiljna stranka' (njihovo viđenje njihovog značaja) da se neko prodao za krupno?! Ne kažemo, niti znamo, samo nas čude njihovi navodi. Voljeli bismo da čujemo ko to od funkcionera Demokrata prednjači u pritiscima? Demokrate nemaju namjeru ni na koga da vrše pritisak, a posebno ne na 'ozbiljnu stranku' (PzP-ovo viđenje značaja PzP-a) koju smo prihvatili kao partnera, vjerujući u dobru namjeru. Zašto bismo bilo koga ubjeđivali da u javnosti bude predstavljen kao čovjek od riječi? U svakom slučaju, ako PzP želi neke nove pregovore, spremni smo, uvijek, za razgovor, iako ne vidimo u kom svojstvu PZP razgovara sa nama, ako je bio dio predizborne koalicije 'Za budućnost Berana' (DF)? Ako ima nekih novih aspiracija valjda treba da ih zadovoljava u okvirima svoje liste. Lakše je poštovati datu riječ, nego poslije tugu zadavati nad sudbinom nekoga ko se odlučio na prevaru. Ne čudi činjenica da je odbornik PZP izložen pritisku javnosti, jer svaki građanin Berana se pita zašto njegova stranka ne želi da poštuje koalicioni sporazum? Nama je, zaista, žao što je pritisak javnog mnjenja na odbornika PzP, mladog čovjeka, Miloša Rmuša, ali građani Berana nisu dužni da čekaju da se 'opštinski odbor PzP' vrati iz Njemačke", piše u saopštenju.

Poručuju da njima ne predstavlja problem skraćenje mandata skupštine, "a posebno ne izbori".

"Međutim, višenedeljno ćutanje 'ozbiljne stranke' i za cjelokupnu javnost nenadano oglašavanje i pozivanje na izbore je, možda, stresna reakcija na neuspjeli pokušaj političkog puča od juče. Očito da bi 'opštinski odbor PzP' (kome nije pošlo za rukom da u ličnom odsustvu, zakulisnom taktikom, sruši lokalnu vlast i od svega 'izmije zube') da još jednom preživi na nekoj novoj listi, i da se za to izbori pritiskom koji će pretrpjeti njegov odbornik. Međutim, 'političko vizionarstvo' koje čine ucjenjivačke taktike najniže vrste, koje su 'opštinskom odboru PZP' davale rezultata u saradnji sa koalicionim partnerima prethodnih godina, kod nas neće proći. I, da: bijedno je da lažete javnost da je nekome u Demokratama stalo do nekog posla koji je povjeren kadru PzP-a. Da li smo nekad neki sličan zahtjev ispostavili? Nikad. I zapitajte se: da li zbilja neko ko prevari može 'uzdignutog čela' u Beranama da nekog čovjeka 'pogleda u oči'", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: