Zakonodavni i Odbor za ljudska prava i slobode usvojili predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je da će, nakon dogovora sa parlamentarnlm većinom, obavijestiti odbor o jednom amandmanu

7197 pregleda 13 komentar(a)
Sa sjednice Zakonodavnog odbora, Foto: Printscreen/Youtube
Sa sjednice Zakonodavnog odbora, Foto: Printscreen/Youtube
Ažurirano: 28.06.2024. 12:31h

Na današnjim sjednicama Zakonodavnog i Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore usvojen je predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je na sjednici Zakonodavnog odbora da će, nakon dogovora sa parlamentarnlm većinom, obavijestiti odbor o jednom amandmanu.

Šef parlamenta je kazao da bi volio da odbor ocijeni da li rezolucija ima pravni osnov, "a da će o njoj raspravljati na plenumu". Sa šest glasova za, jednim uzdržanim, predlog rezolucije je usvojen.

Tačka o kojoj se takođe raspravljalo je i Rezolucija o zločinu Izraela u Palestini.

Predlagač ove tačke je poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević, koji je to uradio nakon što je e-peticiju na sajtu Skupštine potpisalo više od 6000 građana.

"Rezolucija je u formi onih koje su ranije usvajane u parlamentu, te stoga mislim da, sa aspekta Zakonodavnog odbora, ona bude u proceduri. Svakako, o suštini same rezolucije ćemo razgovarati na matičnom odboru za međunarodne odnose i iseljenike i konačno, na samom plenumu, ako bude usvojena. Mislim da je ispunjena forma kakva bi rezolucija trebala da bude u skupštinskoj proceduri", kazao je poslanik SD.

Mandić: Podnosioci rezolucije smatraju da se njome njeguje kultura sjećanja

Mandić je na sjednici Odbora za ljudska prava i slobode na početku svog izlaganje kazao da "ko ne zna svoj prošlost, ne može razmišljati o bdudućnosti".

"Podnosioci rezolucije smatraju da se njome njeguje kultura sjećanja, uz napomenu da one nije uperena protiv bilo kog naroda ili savremene države u regionu, već da za svoj cilj ima osudu svakog poricanja genocida - i u Jasenovcu, a vjerujem da ćemo i tokom rasprave vidjeti da li imamo još neka mjesta. Očekujem da ćemo, u toku razgovora sa kolegama iz parlamentarne većine dobiti podršku da se tu spoemnu i neka druga mjesta, o čemu bih Vas, kao matični odbor, obavjestio", kazao je Mandić i dodao da "treba da izvrše podizanje svijesti o tragičnim događajima kako se nikad ne bi ponovili".

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin konstatovao je da "ne postoji crnja riječ od riječi Jasenovac".

"U pojedina srpska sela u vojsku se kretalo tek 1963. godine što je dokaz o tome šta je bio naum tih monstruma koji su imali želju da istrijebe srpski narod. Nažalost, taj naum se ostvario 4. avgusta 1995 godine", kazao je on i dodao da će njegova partija imati amandmane na samu rezoluciju, kao i na njen naslov.

Dobričanin je dodao da ova rezolucija ne može biti padnan Rezoluciji o Srebrenici.

Glasovima sedam poslanika za, predlog je usvojen jednoglasno.

Bonus video: