Mandić: Spajić je spreman da u ponedjeljak odgovara na pitanja; Abazović: Spajić nije direktor privatne kompanije

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Mirsad Nurković je rekao da ne mogu da prihvate obrazloženje "da je neko u Briselu", poručujući Mandiću da je dužan da obezbijedi rad Skupštine

66671 pregleda 76 reakcija 62 komentar(a)
Detalj iz Skupštine, Foto: Printscreen YouTube
Detalj iz Skupštine, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 29.06.2024. 12:17h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić je otvarajući današnju sjednicu na kojoj je premijer Milojko Spajić trebalo da odgovara na pitanja poslanika,rekao da je premijer spreman da u ponedjeljak odgovara na pitanja, što su prisutni poslanici propratili smijehom.

Šef kluba poslanika DPS-a Andrija Nikolić je rekao da Crna Gora i crnogorski parlamentarizam živi vrijeme cirkusa i apsurda u kojem je dozvoljeno predsjedniku Vlade da već četvrti ili peti put izbjegava kontrolnu ulogu parlamenta.

“Kad vas neko jednom obmane, to je sigurna garancija da će vas obmanuti još neki put. Predsjednik Vlade je čovjek koji je pred poslanicima i građanima obmanuo, kazavši da nema dvojno državljanstvo”, rekao je Nikolić.

Istakao je da je Spajić sinoć u 23 sata obavještenje da se danas neće pojaviti na premijerskom satu Skupštini poslao iz Podgorice, čime je izigrao crnogorsku javnost.

“Jutros je još jednom obmanuo javnost kazavši da ga je neko iz opozicije preklinjao da se premijerski sat odgodi za ponedjeljak. Tačno je da je na kolegijumu prije sedam dana, predloženo da se iz poštovanja prema građanima, premijerski sat održi ne u subotu, nego u ponedjeljak, ali predlog nije prihvaćen i dogovoreno je da se održi 29. juna”,rekao je Nikolić.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Mirsad Nurković je rekao da ne mogu da prihvate obrazloženje "da je neko u Briselu", poručujući Mandiću da je dužan da obezbijedi rad Skupštine.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević rekao je da se potvrđuje ono što je juče rekao - da je Crna Gora zemlja čuda.

"Izgleda da je premijer sinoć shvatio da je popio koju više pa nas je u petak na subotu blizu ponoći obavijestio da neće doći u Parlament. To je neodgovoran i šarlatanski potez, nepoštovanje Parlamenta, a u konačnom- to je nepoštovanje i vas, predsjedniče, i Vašeg autoriteta", rekao je Zirojević.

Poslanik GP URA Dritan Abazović je rekao da se danas ponižava država Crna Gora.

“Premijer Spajić nije direktor privatne kompanije. On je u ime građana, u skladu sa Ustavom i zakonom, izabran da brani interese Crne Gore. Samim tim, da ipunjava sva svoja prava i obaveze koje ima i u odnosu na Parlament”, rekao je on.

Abazović je istakao da veće neozbiljnosti i većeg šarlatana nikad nije bilo na čelu Vlade Crne Gore.

“Radi se o čovjeku koji ovakvim postupcima degradira funkciju predsjednika Vlade, degradira sve ljude koji su ovdje izabrani glasovima građana i čini sve da obesmisli sve dalje aktivnosti”.

On je kazao da u ponedjeljak mora dobiti adekvatan odgovor opozicije.

“Molim vas da porazgovarate sa tim čovjekom ako ga nađete, i da kažete da naš obraz i integritet, koji je on očigledno izgubio, ne može bacati pod noge”.

Istakao je da niko nije dobio odgovore uoči današnje sjednice.

Predsjednica Posebnog kluba poslanika Jevrosima Pejović je kazala da ovaj način potpunog gaženja Parlamenta i zlostavljanja institucija od jednog čovjeka, je nešto što niko ne može sebi da dozvoli da otćuti.

Kolegama iz vladajuće većine je poručila da zna da ni njima nije prijatno, te da želi da ih ohrabri da zajedno pošalju poruku “da ovo bahato ponašanje nije u redu”.

“Nije u redu prema nama, ni prema građanima.

Mandić je kazao da je najveći broj poslanika većine u poslaničkim klubovima.

Sjednica će biti nastavljena u ponedjeljak.

Spajić je sinoć otkazao prisustvo na za danas planiranom premijerskom satu zbog, kako su saopštili iz kabineta premijera, službene posjete Briselu.

On je ranije danas na društvenoj mreži Iks poručio da su kolege iz opozicije preklinjale da premijerski sat bude u ponedjeljak, na šta mu je Zirojević takođe na Iksu poručio da ponovo laže.

Nakon toga je iz Spajićevog kabineta saopšteno da je Spajić iz Parlamenta informisan da je zahtjev opozicije da se Premijerski sat zakazan za danas odloži za ponedjeljak.

Šef kluba poslanika Građanskog pokreta URA Miloš Konatar kazao je danas da je poslije sinoćnjeg obavještenja Spajića da danas neće doći na Premijerski sat, postao mjera političkog kukavičluka i izricanja neistina.

On je na konferenciji za medije u Skupštini rekao da su na kolegijumu dobili informaciju da je Spajić u Crnoj Gori i da je sinoć bio u Podgorici.

"Trenutno se nalazi u Crnoj Gori, a obaviješteni smo da zbog posjete Briselu nece biti na premijerskom satu", rekao je on.

Bonus video: