DPS: Poslanici PES se uplašili da će im biti zabranjen ulazak u Hrvatsku

"Samo neko poput PES-a, stranke bez političke kičme, kojom svako mlati kako hoće, može i da zamisli da će nepuna 24 sata nakon sramnog poniženja kada su pristali da zarad fotelja pokvare odnose sa Hrvatskom, sada pričom o opsadi Dubrovnika sanirati nepovratnu štetu koju su juče nanijeli državi, svojoj partiji, a i sebi lično"

7686 pregleda 41 reakcija 41 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je danas da su se poslanici Pokreta Evropa sad (PES) uplašili se da će im biti zabranjen ulazak u Hrvatsku, pa od jutros glume zaštitnike dobrosusjedskih odnosa.

Iz DPS su poslanike PES nazvali taocima predsjednika Skupštine Crne Gore i lidera Nove srpske demokratije (NSD) Andrije Mandića i predsjednika Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića.

Iz DPS su reagovali na saopštenje PES u kome se između ostalog navodi da je "osnaživanje dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom moralna obaveza nove političke elite". PES je u istom saopštenju takođe naveo da je agresija na Dubrovnik namračniji period istorije Crne Gore, te da je tad bivše crnogorsko rukovodstvo predvođeno Milom Đukanovićem mobilisalo hiljade građana u nerazumni bratoubilački sukob.

"Samo neko poput PES-a, stranke bez političke kičme, kojom svako mlati kako hoće, može i da zamisli da će nepuna 24 sata nakon sramnog poniženja kada su pristali da zarad fotelja pokvare odnose sa Hrvatskom, sada pričom o opsadi Dubrovnika sanirati nepovratnu štetu koju su juče nanijeli državi, svojoj partiji, a i sebi lično. Samo je političkim taocima Andrije Mandića i Milana Kneževića, poslanicima PES-a, koji su po naredbi Aleksandra Vučića glasali da pokvare odnose sa susjednom Hrvatskom, a jutros se uplašili medijskih najava da će možda zbog toga postati 'persona non grata', i da će im biti zabranjen ulazak u Hrvatsku, palo na pamet da se jutros oglase u svojstvu 'zaštitnika dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom'", piše u saopštenju DPS.

Iz te partije su kazali da je "samo političkim beskičmenjacima mogao da padne na pamet takav redosljed poteza: da juče igraju po taktu velikosrpskih nacionalista, da se građani zgražavaju kako njihovi poslanici učestvuju u zloupotrebi žrtava koncentracionih logora isključivo da bi sačuvali svoje fotelje, a da danas drže tirade o 'nacionalističkim zabludama', 'moralnoj obavezi'".

"I na kraju, u košmaru svojih snova, nakon bruke koju su sebi priredili, i odgovora koji im Hrvatska najavljuje, zanemarili su činjenicu da ovakvim saopštenjem, gdje oni političkim pritiskom utiču na SDT 'pozdravljajući' akciju tužilaštva prema Milivoju Katniću, najbolje govore o svom karikaturalnom poimanju pravne države", zaključuje se u saopštenju DPS.

Skupština Crne Gore juče je usvojila Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen.

Za usvajanje Rezolucije glasao je 41 poslanik parlamentarne većine. Protiv je bio poslanik vladajuće Albanske alijanse Ilir Čapuni, a od poslanika većine nijesu glasali Miodrag Laković (PES) i Tonći Janović (PES) i predstavnici Albanskog foruma Artan Čobi i Nikola Camaj.

Prilikom glasanja, poslanici opozicionih Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD), Hrvatske građanske inicijative (HGI), Bošnjačke stranke i Građanskog pokreta (GP) URA nijesu bili u sali.

Hrvatski Večernji list sinoć je objavio da se spekuliše o mogućnosti da Hrvatska povuče svog ambasadora iz Podgorice.

Taj medij je naveo i da je razmišljano da se poslanici u crnogorskom parlamentu koji glasaju za rezoluciju o Jasenovcu proglase personom non grata, ali se na kraju od toga odustalo.

Bonus video: