Grlić Radman: Crna Gora usvajanjem rezolucije pokazala dva lica, na djelu odrađivanje nečijeg posla, a svi znamo i čijeg

"Hrvatska je Crnoj Gori poslala notu i saopštenje te kao članica EU i NATO-a ima na raspolaganju sve mehanizme, a još raspravljamo s premijerom kako postupiti", rekao je hrvatski šef diplomatije

31679 pregleda 148 reakcija 137 komentar(a)
Grlić Radman, Foto: Boris Pejović
Grlić Radman, Foto: Boris Pejović

Crna Gora je donošenjem Rezolucije o Jasenovcu pokazala dva lica, svoje evropsko lice u Briselu i svoje instrumentalizovano lice u Podgorici, na što će Hrvatska reagovati, izjavio je hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman.

Skupštiona Crne Gore usvojila je u petak rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mauthauzen.

"Hrvatska je Crnoj Gori poslala notu i saopštenje te kao članica EU i NATO-a ima na raspolaganju sve mehanizme, a još raspravljamo s premijerom kako postupiti", rekao je Grlić Radman uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a u Zagrebu, govoreći o odgovoru na rezoluciju koju je Skupština Crne Gore usvojila "samo dan nakon što je dobila zeleno svjetlo" od Evropske komisije.

Evropska unija je u srijedu potvrdila na međuvladinoj konferenciji o pristupanju da je Crna Gora ispunila prelazna mjerila u ključnim poglavljima koja se odnose na pravosuđe i unutrašnje poslove, čime je dobila priliku za ubrzanje pristupnih pregovora.

Na međuvladinoj konferenciji o pristupanju potvrđeno je da je Podgorica ispunila prelazna mjerila u ključnim poglavljima 23 i 24, što je uslov za dalji napredak u pregovorima.

U svojim je zaključcima o Crnoj Gori Hrvatska navela da su nužnost za poglavlje 23 "odštete logorašima, odgovor za nestale osobe i zaštita hrvatske nacionalne manjine", kazao je ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, prenosi Hina.

Grlić Radman objašnjava da su dobrosusjedski odnosi jedan od ključnih kriterijuma proširenja EU.

"Politika Crne Gore je instrumentalizovana"

"Ovo što je Crna Gora napravila protivno je onome na što se obvezala i bez ikakvog razloga ulazi u duboku prošlost", ocjenjuje Grlić Radman i dodaje da je politika zvanične Crne Gore instrumentalizovana.

"Ovdje je na djelu odrađivanje nečijeg posla, a svi znamo i čijeg", kazao je, dodajući da hrvatska vlada svake godine komemoriše žrtve i osuđuje počinitelje.

"S druge strane, u Crnoj Gori je izostala osuda vlastite agresije", rekao je hrvatski ministar.

"Dobro se sjećamo agresije na Dubrovnik"

"Dobro se sjećamo slika crnogorskih rezervista i agresije na Dubrovnik. S time se Crna Gora mora suočiti jer je agresija bila i odande, a ta su sjećanja svježa. Suočavanje s vlastitom prošlošću i procesuiranje ratnih zločinaca bio bi odgovor prave susjedske države", rekao je Grlić Radman.

Uostalom, "Parlament Crne Gore nije tijelo koje treba to prosuđuje ni da daje pravu ocjenu događanja od prije 80 godina"".

"To je posao nezavisnih tijela i istoričara", rekao je Grlić Radman.

U odgovoru na donošenje rezolucije hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova navelo je, između ostalog, da će usvajanje rezolucije usporiti integraciju Crne Gore u EU.

Nakon usvajanja rezolucije i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel otkazao je za utorak planiranu posjetu Crnoj Gori.

MVP odgovorilo na notu Hrvatske: Posvećeni daljem razvijanju prijateljskih, otvorenih i savezničkih odnosa

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore (MVP) u noti Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Hrvatske navodi da izražava žaljenje što Republika Hrvatska namjeru Crne Gore da se i ovom Rezolucijom, između ostalog, osude zločini na tlu bivše Jugoslavije, izrazi pijetet prema žrtvama svih zločina i poštovanje prema njihovim porodicama doživljava kao atak na dobrosusjedske odnose dvije države.

"U odgovoru se ponovo ukazuje da je neupitna činjenica da su se zločini u logoru Jasenovac dešavali pod komandom profašističkog režima NDH i da se oni nikada nijesu i ne mogu dovoditi u vezu sa današnjom Hrvatskom, koja i sama osuđuje ove zločine, njeguje kulturu sjećanja za sve žrtve logora Jasenovac i promoviše politiku pomirenja", saopšteno je iz MVP.

Ističe se da su na vanjskopolitičkom planu prioriteti Crne Gore dobrosusjedski odnosi i punopravno članstvo u EU, kao i da je Crna Gora iskreno zahvalna Hrvatskoj na nespornoj i dragocjenoj podršci u svim integracionim procesima.

"Crna Gora je posvećena daljem razvijanju prijateljskih, otvorenih i savezničkih odnosa sa Republikom Hrvatskom, te želi da u dobroj vjeri nastavi da rješava sva bilateralna pitanja od posebnog interesa. U odgovoru je ponovljen više puta izrečen poziv na formiranje komisije koja bi se time bavila", piše u noti.

Bonus video: