Dio partija van zgrade Opštine Bar, dio ne da stare kancelarije

Stranke opozicije koje učestvuju u radu SO Bar, nemaju prostorije za rad, iako rukovodstvo tog tijela ima zakonsku obavezu da ih obezbijedi i za to ima dovoljno prostora

11158 pregleda 1 komentar(a)
Prostorije SD i Biram Bar, Foto: Marija Pešić
Prostorije SD i Biram Bar, Foto: Marija Pešić

Neke od partija opozicije koje učestvuju u radu Skupštine opštine (SO) Bar, nemaju prostorije za rad, iako rukovodstvo tog tijela ima zakonsku obavezu da ih obezbijedi i za to ima dovoljno prostora. Opozicija tvrdi da se radi o diskriminaciji i zloupotrebi moći koalicije na vlasti, a partija Biram Crnu Goru Radomira Cakana Novakovića, podnijela je tužbu Upravnom sudu protiv kolegijuma predsjednika SO Bar Branislava Nenezića.

U zgradi Opštine više od jedne prostorije imaju DPS i SD, iako Socijaldemokrate imaju četiri odbornika u SO, zajedno sa Nenezićem, a DPS 11 odbornika. Prostorije u tom dijelu zgrade ima i Pozitivna Crna Gora koja ne učestvuje u radu SO Bar. Kancelariju nema ni Demokratska narodna partija sa dva odbornika, a PZP koristi onu koju ima Biram Crnu Goru. Jedine opozicione partije koje imaju kancelarije su Biram Crnu Goru i Nova srpska demokratija.

Iako Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisuje da sredstva za poslovne prostorije za potrebe odborničkih klubova obezbjeđuje skupština jedinice lokalne samouprave, odnosno organ zadužen za poslove imovine, po njemu nije postupano još od 2022. godine kada je formiran trenutni saziv barske skupštine. Ko će gdje nakon izbora, odlučivali su žrijebanjem, u kojem DPS i SD nisu učestvovale, a do dogovora na kraju nije došlo.

Iz SO Bar su kazali “Vijestima” da je neposredno nakon konstituisanja SO Bar pokrenut postupak donošenja odluke o dodjeli poslovnih prostorija, kancelarija za rad klubova odbornika zastupljenih u SO.

Oni su, kako tvrde, sačinili predlog odluke koji je dat predsjednicima svih odborničkih klubova na razmatranje i upoznavanje, ali usljed negodovanja i neodobravanja odbornika postupak donošenja odluke o dodjeli kancelarija za rad klubova odbornika je ponovljen, javnim žrijebanjem na Kolegijumu predsjednika SO, u prisustvu predsjednika svih klubova odbornika.

“Na osnovu nasumičnog izbora i ostvarenih rezultata žrijebanja donesena je odluka, koja je odmah po donošenju, tačnije promptno i bez odlaganja, proslijeđena od strane Službe za skupštinske poslove nadležnim organima lokalne samouprave na izvršenje”, poručili su.

Međutim, protiv donesene odluke podnesena je tužba Upravnom sudu političke partije Biram Crnu Goru, kojom je tužen Kolegijum predsjednika SO.

Iz SO Bar su istakli da je Novaković takođe ravnopravni član tog kolegijuma.

“Imajući u vidu činjenicu da je upravni spor pokrenut i još je u toku, izvršenje odluke koja je predmet konkretnog spora odloženo je do okončanja istog”, zaključili su iz SO Bar.

U toj odluci, u koju “Vijesti” imaju uvid, piše da će se kancelarije dodijeliti shodno zastupljenosti odnosno broja odbornika te da će prioritet u odabiru imati one partije koje su samostalno izašle na izore.

Novaković je “Vijestima” da se ovdje radi o neravnopravnom tretmanu partija opozicije, te da vladajuća koalicija želi da ih “prevaspitava”. Njegova partija ima kancelarije u zgradi Opštine i ne želi, kako je istakao, da ih nakon brojnih ličnih ulaganja prepusti partijama vlasti.

Na raspolaganju su prostorije u zgradi Opštine Bar, zgradi Komunalnih djelatnosti i Bar i A6 zgradi u blizu opštine, što on smatra neprihvatljivim jer bi u tom slučaju kad god je nešto odbornicima opozicije potrebno, morala da se na sjednicama daje pauza od pola sata kako bi oni došli do svojih kancelarija po neki dokument.

U odluci sa Kolegijuma piše da poslovni prostori namijenjeni za rad klubova odbornika nalaze se u srednjoj zgradi Opštine i u zgradi opštinskog organa broj zgrade “4” - kula “A”, i ukupno iznosi oko 492 kvadrata, odnosno 13 kvadrata po jednom odboriku, što u odnosu na ukupan broj klubova predstavlja prostor u kome se može organizovati rad svih klubova odbornika zastupljenih u SO.

U tužbi piše da se iz fono zapisa sa lakoćom utvrđuju povrede postupka.

“Prilikom glasanja je došlo do propusta, jer su prilikom glasanja bili sljedeći rezultati: tri prisutna člana glasala su “za”, tri prisutna člana glasala su “protiv i tri prisutna člana glasala su “uzdrdžani”. Nakon toga je predsjednik SO pozvao članove koji su bili uzdržani da ponovo glasaju, kojom prilikom je došlo do onog rasporeda glasanja koji je i naveden u samom zapisniku. Međutim, ovakvo glasanje ne može biti pravno valjano, jer ukoliko su postojali razlozi za ponavljanje glasanja, isto je moralo biti ponovljeno za sve članove, a ne samo za pojedine”, piše u tužbi.

“Prekršen je član 47 Zakona o upravnom postupku kojim je propisano da kolegijalni organ o upravnim stvarima odlučuje većinom glasova svih članova. Odluka nije donesena većinom glasova svih članova, jer svi članovi nisu glasali za odluku, već su samo uzdržani bili pozvani da ponovo glasaju, pa se njihovi glasovi ne mogu brojati sa ostalim glasovima”, zaključuje se.

Navodi se i da Nenezić nije obrazložio zašto uzdržani treba da ponove glasanje. Problematizuje se i to što je u Odluci navedeno da će primat imati odbornički klubovi koji su samostalno nastupili na izborima, iako to nije propisano Poslovnikom o radu SO.

“Ovakvom Odlukom su dvije partije, tj. ta dva kluba, stavljena u privilegovan položaj na način da isti nisu bili predmet javnog žrijebanja, što je u cjelosti protivno pozitivnim propisima. Nedozvoljeno je na ovaj način vršiti diskriminaciju političkih partija, odnosno klubova odbornika zastupljenih u SO, a naročito ukoliko se tom prilikom ostvaruje privilegovan položaj upravo za partiju čiji je član i čiji je odbornik predsjednik SO, što dovodi u pitanje njegovu nepristrasnost u odlučivanju i vođenju same sjednice”.

Navodi se i da prilikom donošenja ove odluke nisu uzeta u obzir velika novčana sredstva koja je partija Biram Crnu Goru uložila u opremanje i renoviranje kancelarija u zgradi opštine. Kancelarije su zakupili sami, nadoknade još nema.

Odbornik Pokreta Evropa sad Marko Stoiljkov kazao da je njegova partija nema kancelarije koje im zakonom pripadaju zbog neažurnosti službi koje su zadužene da ih obezbijede, a pod izgovorom da u zgradi opštine nema dovoljno prostora za sve političke subjekte.

“Za kancelarije nam je ponuđena opcija žrijebanja, s obzirom na to da u zgradi opštine navodno nema dovoljno kancelarija za sve, što smo prihvatili i na žrijebu dobili kancelariju koja nam nije dodijeljena do danas”, ispričao je on.

Prema njegovim riječima, odbornici PES-a smatraju diskriminišućim to što im nisu dodijeljene kancelarije koje im i po zakonu i pravu pripadaju. Zbog toga su bili prinuđeni da kancelariju iznajme o svom trošku u iznosu od 400 eura.

“U više navrata smo ulagali žalbe, što direktno na sjednicama parlamenta, što pisanim putem sekretaru opštine, nažalost bez adekvatnog odgovora”, zaključio je Stoiljkov.

Barskoj URI je žrijebanjem pripala kancelarija u zgradi političkih partija.

“Međutim, određeni politički subjekti koji su do tada koristili kancelarije su uložili žalbu i pokrenuli postupak protiv Kolegijuma kako bi se dodjeljivanje kancelarija shodno broju odbornika, kao i samo žrijebanje poništilo. Time je proces je stopiran, zbog čega je barska URA bila primorana na zakup prostor za rad na drugoj lokaciji”, kazala je Suzana Abazi, tehnička sekretarka OO GP URA.

Dodala je da im kancelarije jesu ponuđene, ali nijesu ustupljene od početka rada novog saziva SO, odnosno oktobra 2022. godine.

“Nakon izbora, odbornici opozicije u lokalnom parlamentu dali su predlog da sve političke partije koje imaju odborničke mandate podijele prostor u zgradi koja je opredijeljena za tu svrhu, tako što bi se prostor pregradnim zidovima podijelio na jednake djelove. Međutim, taj predlog nije prihvaćen i imamo apsurdnu situaciju da određene političke partije koriste kancelarijski prostor u zgradi Opštine mnogo veći u odnosu na broj odbornika u odborničkom klubu, dok drugi odbornički klubovi rentiraju prostor van opredijeljenih prostorija”, poručila je ona.

Podsjetila je da je URA predala inicijativu za obezbjeđivanje osnovnih uslova za rad 13. februara 2023. godine, četiri mjeseca nakon lokalnih izbora na kojima je njihova koalicija osvojila tri mandata.

“Juna 2023. godine postavili smo odborničko pitanje kojim smo tražili reakciju na inicijativu, ali ni tada nismo dobili odgovor. Novembra 2023. godine uputili smo zahtjev SO za nadoknadu zakupa prostorija za rad koje smo primorani da obezbijedimo samostalno. Nismo dobili odgovor, osam mjeseci nakon predatog zahtjeva”, zaključila je Abazi.

Demokrate “na ulici” od 2018. godine

Iz Demokratske Crne Gore, koja u SO Bar ima jednog odbornika manje od SD-a, su kazali da je definitivno riječ o višegodišnjem neprimjerenom odnosu i tretmanu prema odbornicima te partije, koji su još od 2018. godine, “na ulici”, s obzirom na to da im opštinska uprava ne obezbjeđuje prostorije u kojima mogu pripremati sjednice, štampati materijale, organizovati sastanke i u punom kapacitetu obavljati svoju odborničku funkciju.

Od kraja 2018. godine, kada su postali skupštinska parija, pa do danas odbornici Demokrata nemaju svoje opštinske odborničke prostorije. Tokom 2018. godine bilo je razgovora i sastanaka u kojima su učestvovali njihovi predstavnici, međutim, osim obećanja da će ovaj problem ubrzo biti riješen, te uplate sredstava za 2018. godinu, njima zvanično i formalno nije bila ponuđena bilo koja adekvatna i pristojna kancelarija koja bi ih stavila u ravnopravan položaj sa ostalim partijama, istakli su oni.

“Opština Bar pozivajući se na odredbe Poslovnika Skupštine opštine Bar u kojima propisuje da prostorije obezbjeđuje ‘po mogućnosti’, a ne po zakonskoj imperativnoj obavezi, pokušava eskivirati sam Zakon i samim tim ga derogirati, što je apsurd i nevjerovatno pravno tumačenje”, poručili su.

Po tim zakonskim propisima, opštinska uprava im je od jula 2018. do decembra 2018. godine uplaćivala sredstva, te su u tom periodu zakupljivali prostorije koje u im nam služile za rad odbornika. Ipak, tvrde oni, Opština je naprasno prestala sa ispunjavanjem svojih zakonskih obaveza krajem 2018. godine, te su od tog trenutka prepušteni sami sebi u dijelu zakupa odnosno finansiranja zakupa prostorija.

Bonus video: