Predstavljen Evropski savez - ekonomija prioritet, najavljuju da ništa manje bitan neće biti identitet

Savez Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije, Liberalne partije kao i nepartijska udruženja i pojedinci predstavljena je danas.

Savez ove tri partije je najavljen ranije ove godine, a zajedno su nastupile na vanrednim lokalnim izborima u Budvi koji su se održali u maju. Koalicija SD-SDP-LP je tom prilikom osvojila jedan mandat.

16890 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Screenshot Mediabiro
Foto: Screenshot Mediabiro

Evropski savez, nova nadstranačka platforma koju čine Socijaldemokrate (SD), Socijaldemokratska partija (SDP), Liberalna partija (LP) kao i nepartijska udruženja i pojedinci predstavljen je danas.

Savez ove tri partije je najavljen ranije ove godine, a zajedno su nastupile na vanrednim lokalnim izborima u Budvi koji su se održali u maju. Koalicija SD-SDP-LP je tom prilikom osvojila jedan mandat.

"Danas nas je okupila ideja o formalizovanju saradnje između progresivnih snaga s ciljem udruženog djelovanja i jedinstvene političke platforme. Savez onih koji su suprostavljeni svim nacionalističkim, nacional-šovinističkim i velikodržavnim politikama kojima se želi razoriti suverenitet države i destabilizovati cio region", poručeno je u uvodnom izlaganju.

Nakon uvodnih izlaganja i video poruka podrške međunarodnih partnera, uslijedio je panel u kome su učestvovali lideri stranaka - Damir Šehović, Ivan Vujović i Vatroslav Belan, te ekonomski analitičar Mirza Mulešković i istoričar Miloš Vukanović. Moderator je bila Jovana Marković.

Šehović je, na početku svog izlaganja, istakao da je Evropski savez novi politički proizvod "koji prave na istorijski provjerenim programskim i ideološkim temeljima".

"Ove tri partije koje su se udružile imaju ambiciju da grade partnerstvo sa nepartijskim udruženjima, ali i brojnim istaknutim pojedincima, uglednim pojedincima koji su prepoznati u svom poslu, a psvjesni su stanja u kom se naše društvo nalazi", poručio je lider SD-a i dodao da će desetak nepartijskih kadrova biti predstavljeno danas.

Šehović je kazao da su sve tri partije proizašle iz Saveza reformskih snaga.

Govoreći o razlikama između SD-a i SDP-a, on je kazao da "kad kuća gori, ukućani se raspravljaju je li bolji fudbaler Ronaldo ili Mesi".

"Apsolutni prioritet Evropskog saveza je ekonomija, ali ništa manje nije bitan identitet", istakao je Šehović i dodao da ne pristaju na "prikrivanje retrogradnih ideologija ekonomijom".

Belan je Evropski savez nazvao širokim pokretom otvorenim za građane.

On je istakao da su ideju nezavisne i građanske Crne Gore na političku agendu stavili njihovi prethodnici.

Belan se osvrnuo na problem uvoza ulja iz Srbije.

"Imamo ponovo nekakve prijetnje da iz nekog regionalnog centra nećemo dobijati ulje. To je i ekonomija i identitet. Pa briga me da li ćemo dobijati ulje. Zaradićemo mi da kupimo ulje gdje mi želimo. Nemojmo da ova država i mi građani stalno budemo u inferiornom položaju da nas neko prekjuče straši da će slavina biti zatvorena, juče da možda neće, a da danas veliki vožd kaže da ipak neće", ukazao je lider LP.

On je istakao da je bitno izgraditi jake institucije koje će raditi bez obzira ko je premijer "a da se nada da će to biti neko od njih trojice".

"Zalažemo se za jaku reformu obrazovnog sistema i jačanje institucija. Onda će nam mnogo lakše biti da govorimo o ekonomiji i identitetu, a i niko neće biti uplašen za budućnost Crne Gore", rekao je Belan.

Vujović: Korupcija i kriminal veliki problem Crne Gore

Vujović je ukazao da su ugrožene temeljne antifašističke vrijednosti na kojima počiva Crne Gore, ali i da postoje mnogi u vlasti koji žele da potru te vrijednosti.

"Kao realan iskaz političke realnosti imamo prodaju majica sa ratnim zločincima na crnogorskom primorju, gradonačelnika Nikšića koji prijeti i vrijeđa i koji maltene kaže da će istrijebiti sve one koji se ne osjećaju kao Srbi. Vi imate onog nepomenika od gradonačelnika Pljevalja koji je praktički izmjestio Pljevlja iz državnog suvereniteta Crne Gore. Vi imate Andriju Mandića na čelu zakonodavne vlasti. I šta treba bez da se okupimo kao naši slobodari 4. jula i da kažemo da to neće proći", poručio je lider SDP.

On je istakao da je su korupcija i kriminal veliki problem Crne Gore, te da je potrebno dati odgovor na to.

Vukanović je ocijenio da se Crna Gora nalazi u situaciji da ni jedan problem od prije 2020. nije riješen, a da one niti koje su svezane bivaju nagrizene.

"Ako pogledamo danas crnogorsko društvo i ono što čini savremeno evropsko društvo, vidimo da princip socijalne mobilnosti ne postoji ako niste vezani za određenu partiju koja je vezana za neki centar moći izvan Crne Gore. Ne postoji održiva zelena politika, čak vidimo i da sadašnje vlasti nisu u mogućnosti da očiste smeće uoči turističke sezone. Naša medijska scena je bukvalno ugušena, a dok nam pričaju da je javni servis osavremenjen mi dobijamo propagandu iz doba JUL-a. Sve to se dešava dok je naša javna, medijska i obrazovna scena kontaminirana najekstremnijim desničarskim pristupima. To je Crna Gora 2024. godine i bilo kakvo zamaskiranje očiju nekakvim evropskim uspjesima koji nisu uspjesi trenutnog rada već otvorenosti EU ne mogu da zamaskiraju onaj trulež koji se trenutno nalazi u crnogorskom društvu", poručio je on.

Mulešković je kazao da nije došlo do rasta društvenog standarda, već do pada.

On je istakao da su zarade u državnoj upravi mnogo veće nego u realnom sektoru, te da, ukoliko Crna Gora uđe a takvom ekonomijom uđe u EU biće nekonkurentna.Vrijednosne temelje i idejna načela Deklaracije Evropskog saveza, podržale su, pored ostalih, sljedeće javne ličnosti: profesor Univerziteta Crne Gore Ilija Vujošević, akademik CANU i DANU Vukić Pulević, kompozitor, profesor muzičke akademije Senad Gačević, istoričar, profesor na Univerzitetu Alberta u Kanadi Srđa Pavlović, univerzitetski profesor Nikoleta Đukanović, profesor na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost Boban Batrićević, univerzitetski profesor u penziji Veselin Pavićević, univerzitetski profesor i advokat Miloš Vukčević, univerzitetski profesor Mehmed Đečević, doktorand i saradnik u nastavi na Univerzitetu Crne Gore Marko Savić, kardiohirurg u Kliničkim centru Crne Gore Aleksandar Saša Mugoša, istoričar i predavač na UDG Miloš Vukanović, ambasadori Željko Perović i Ivo Saveljić, admiral, nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić, novinar i publicista, nekadašnji predsjednik Udruženja novinara Crne Gore Danilo Burzan, biznismen i prvi predsjednik Fondacije Gusinje u Njujorku Refik Refko Radončić, advokati Vlado Vuković i Vido Đakonović, privrednik Vojo Banović, golman rukometne reprezentacije Crne Gore Nebojša Simić, ekonomista, aktivista u češko-crnogorskom prijateljstvu Izudin Izo Gušmirović, predavač na međunarodnoj mreži za menadžment u hotelijerstvu - Vatel Vuk Pejović, građanska aktivistkinja i feministkinja Aida Petrović, prosvjetni radnik i građanski aktivista Neđeljko Necko Đurović, akademski slikar Zoran Lazarević, sociolog Mladen Živković, Husein Đoković iz Pokret za Tuzi, nekadašnji predsjednik Opštine Budva Branko Ivančević, profesor crnogorskog jezika i književnost Radojka Rada Koprivica, arhitekta Ivan Stipanić, likovni umjetnik Roman Đuranović, akademski slikar Branko Mrdak, diplomirani dramaturg Jelena Lela Milošević, vajar Peko Nikčevic, pravnik Vladimir Šibalić.

Bonus video: