Đeljošaj Milatoviću: Proces EU integracija ne treba koristiti za lične i partijske promocije

"Albanski forum ostaje otvoren za organizovanje sastanka u narednom periodu u kontaktu sa vašim kabinetom, a u koordinaciji sa našim kabinetima, kada nam obaveze koje smo već preuzeli budu dozvoljavale"

7170 pregleda 94 reakcija 13 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore
Đeljošaj, Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Proces EU integracija ne treba koristiti za lične i partijske promocije, a pogotovo ne da se oko toga napravi ovoliki medijski spektakl, saopštio je ministar ekonomskog razvoja i lider Albanskog foruma Nik Đeljošaj.

On je to poručio predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću u odgovoru na poziv na današnji sastanak.

"Hvala Vam puno na pozivu za sastanak. Naš evropski put nema alternativu i cijelo naše društvo mora se fokusirati i dati svoj doprinos da Crna Gora postane članica EU do 2028. godine. Albanski forum, kao subjekat koji predstavlja Albance u Crnoj Gori i ima najveću podršku Albanaca, veoma je zainteresovan za saradnju sa svim akterima društvene scene kako bi Crna Gora ostala u fokusu evropskih integracija", istakao je Đeljošaj u odgovoru Milatoviću koji je dostavila Albanska alternativa (AA) čiji je Đeljošaj predsjednik.

On je dodao da su na ovu temu, uvijek spremni da daju doprinos i uvijek će podržavati samo one projekte koji idu u pravcu sigurnog evropskog puta Crne Gore.

"Zbog ranije preuzetih obaveza nijesam u mogućnosti da prisustvujem današnjem sastanku. Ja, kao odgovoran pojedinac i mi kao ozbiljan politički subjekat, tačno, precizno i posvećeno obavljamo sve svoje poslove i profesionalne obaveze, tako da bi bilo nemoguće i neprincipijelno izbjeći ranije preuzete obaveze zbog sastanka koji je organizovan, možemo slobodno reći, po ad hoc proceduri. Albanski forum ostaje otvoren za organizovanje sastanka u narednom periodu u kontaktu sa vašim kabinetom, a u koordinaciji sa našim kabinetima, kada nam obaveze koje smo već preuzeli budu dozvoljavale. Koherentnom i preciznom koordinacijom naših kabineta, znajući unaprijed mjesto, vrijeme, temu i sve druge detalje, spremni smo da sarađujemo i pružimo ruku podrške za postizanje naših evropskih ciljeva", poručio je Đeljošaj.

On je naveo i da Albanski forum traži dijalog i promoviše saradnju i međusobno partnerstvo kako bi se naše društvo što prije integrisalo u veliku evropsku porodicu.

"Za EU, i samo za EU. Sa nadom da će se u bliskoj budućnosti organizovati sastanak po evropskim standardima između Vašeg i našeg kabineta, srdačno Vas pozdravljam i želim Vam sreću na današnjem sastanku", zaključio je Đeljošaj.

Sastanak predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića sa predstavnicima dijela parlamentarnih partija održava se u Vili Gorica.

Sastanku sa Milatovićem prisustvuj lider Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović, predsjednik Force Genci Nimanbegu, nezavisna poslanica Jevrosima Pejović, lider Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković, predsjednik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović, predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović i potpredsjednik Bošnjčke stranke Jasmin Ćorović.

Predstavnici Socijalističke narodne partije (SNP) i Demokratske Crne Gore nisu došli na sastanak, iako nisu zvanično potvrdili da neće doći.

Na sastanak, nisu došli predsjednici vladajućih Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić, Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević i Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić.

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović danas je saopštio i da ta partija neće prisustvovati sastanku.

Milatović je ranije danas saopštio da će njegova ruka i dalje biti ispružena prema svima koji su spremni da sarađuju u ostvarivanju ključnih državnih ciljeva pa i prema onima koji se ovaj put nijesu odazvali na poziv da razgovaraju.

Milatović je 3. jula pozvao lidere parlamentarnih stranaka na sastanak da ih informiše o zaključcima razgovora sa EU partnerima.

Bonus video: