PES: Milatoviću otkazan politički legitimitet koji je stekao na predsjedničkim izborima

"Međutim, odgovor na pitanje kako je i zašto uspio da distancira od sebe one političke partije koje su ga dovele na poziciju koju trenutno obavlja, Milatović treba da potraži u sopstvenom ogledalu"

26181 pregleda 101 reakcija 71 komentar(a)
Foto: Evropa sad
Foto: Evropa sad

Nakon današnjeg sastanka predsjednika države sa predstavnicima pojedinih opozicionih partija i nezavisnom poslanicom Jevrosimom Pejović, postalo je jasno da je Jakovu Milatoviću otkazan politički legitimitet koji je stekao na predsjedničkim izborima 2023. godine, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad (PES).

"Razlozi i porivi zbog kojih je probao organizovati sastanak sa liderima parlamentarnih stranaka, sa ciljem da sebe postavi na pijedestal koji se nalazi izvan njegovih ustavnih nadležnosti, rezultirao je neodazivanjem 95 odsto političkih subjekata koji su ga podržali u prvom i drugom krugu predsjedničkih izbora. Međutim, odgovor na pitanje kako je i zašto uspio da distancira od sebe one političke partije koje su ga dovele na poziciju koju trenutno obavlja, Milatović treba da potraži u sopstvenom ogledalu", piše u saopštenju.

Iz PES-a su kazali da "kako bi ilustracija bila još potpunija, Milatović je danas sastančio i brinuo brigu za evropski put Crne Gore sa partijom iz Skaj prepiski, koja nije glasala za imenovanja u pravosuđu, što je bio jedan od glavnih uslova za deblokadu institucija i dobijanje pozitivnog IBAR-a".

"Sa druge strane, na njegov poziv se nije odazvala najveća politička stranka iz parlamentarne većine, koja je dala ključni doprinos za dobijanje pozitivnog IBAR-a. I za njegov ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora. Da je zavisilo od novih Milatovićevih političkih saveznika - dakle DPS-a, Crna Gora bi i dalje bila zaglavljena između poglavlja 23 i 24, kao rekorder u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom. Stoga ne sumnjamo da će se očigledno i neskriveno savezništvo između Milatovića i DPS-a očitavati i u periodu koji slijedi", navodi se u saopštenju.

"Sa druge strane, o odnosu 44. Vlade prema evropskom putu naše zemlje, naspram izjava i ocjena Danijela Živkovića i sličnih Katnićevih branilaca, najbolje govore nedavne izjave kancelara Njemačke Olafa Šolca kao i dodatnih 75 miliona eura koje je EU opredijelila za pet infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Sastanak predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića sa predstavnicima dijela parlamentarnih partija održan je danas u Vili Gorica.

Sastanku sa Milatovićem prisustvovali su lider Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović, predsjednik Force Genci Nimanbegu, nezavisna poslanica Jevrosima Pejović, lider Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković, predsjednik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović, predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, potpredsjednik Bošnjčke stranke Jasmin Ćorović i Enis Đokaj iz Demokratske unije Albanaca (DUA).

Bonus video: