Demokrate i PES predložiće svoje platforme za formiranje vlasti u Budvi, Mikijelj optimista

"Nadam se da ćemo u narednom periodu svi početi da radimo na sastavljanju vlasti u Budvi u skladu sa izbornom voljom građana", kazao je Mikijelj

19539 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Nakon što danas nije izabran predsjednik Skupštine opštine Budva i počelo da teče vrijeme od mjesec, što je rok da se konstituiše parlament i izabere prvi čovjek tog doma, gotovo sve partije su optimisti da će do 6. avgusta biti formirana vlast.

I dok Mladen Mikijelj očekuje da će oko liste „Za budućnost Budve“ biti formirana nova vlast, Pokret Evropa sad, ali i Demokrate najavljuju da će predložititi svoje paltaforme kako bi oni bili ti koji će obezbijediti parlamentarnu većinu. I Građanski pokret URA smatra da dosadašnja vlast nije zaslužila da dalje upravlja gradom, jer je "probila dno", za koje se mislilo da ne može niko nakon DPS vlasti, te predložila da se oko partija centra formira nova vlast.

Lider koalicije „Za budućnost Budve“ Mladen Mikijelj kazao je da očekuje da će ubrzo biti formirana vlast u Budvi, te da se nada da će je činiti partije koje čine većinu u državnom parlamentu.

On je naglasio da je i Opštinska izborna komisija danas potvrdila da je ta lista apsolutni pobjednik izbora, jer je osvojila najviše glasova na izborima .

„Uvijek je 2.800 glasova više od 2.600 ili 2.400 glasova. Nadam se da ćemo u narednom periodu svi početi da radimo na sastavljanju vlasti u Budvi u skladu sa izbornom voljom građana. Građani su jasno stavili do znanja koga žele da preuzme odgovornost da preuzme za budućnost ovoga grada. Očekujem da političke partije koje čine većinu u državnom parlamentu budu dominantno i u budućnoj vlasti u Budvi. U narednom periodu ćemo sjesti i razgovarati sa svim potencijalnim partnerima. Imamo rok od mjesec dana, nadam se da ćemo uskoro imati sjednicu parlamenta na kojoj ćemo imati predlog za budućeg predsjednika Skupštine opštine“, kazao je Mikijelj.

Na pitanje koga vidi kao partnera, Mikijelj je kazao da su to Demokrate, PES.

Kazao je da pored njih očekuje da će imati "dovoljno razumijevanja kod svih političkih subjekata koji sebe smatraju da su na anti DPS platformi". "Svi koji se tako osjećaju dobrodošli su da se formira vlast“, kazao je Mikijelj.

Na pitanje da li će se odazvati pozivu, ili da li će on uputiti poziv listi Nikole Jovanovića, Mikijelj je kazao da im izborni rezultat daje pravo da vode pregovore i tako će se postaviti.

„Ne bježimo od razgovora, vjerujem da ćemo doći do potrebnog broja od 17 odbornika“, kazao je Mikijelj.

Zenović: Grad propada, moramo svi da se uozbljnmo

Nosilac liste Demokrata Đorđe Zenović kazao je da je ta partija vodila razgovore sa listama koje su ostvarile najveći broj glasova.

„Naš opštinski odbor je usvojio zaključak kojim je obavezao nas koji učestvujemo u pregovorima da u formalne pregovore uđemo tek kada neko ima podršku od 13 odbornika, i koji bi sa naših četiri mogli eventualno da formiraju vlast. Situacija je kao što vidite, imamo blokadu Skupštine, blokadu izvršne vlasti. Ovo je druga turistička sezona bez predsjednika Opštine, što mislim da je strašno za jednu opštinu koja je metropola turizma. Službe ne rade svoj posao, grad se nalazi u rasulu i mislim da je to krajnje vrijeme da se svi uozbiljimo i da se konačno kanemo političkih interesa, okrenemo ovom gradu i formiramo stabilnu vlast i izađemo iz vd stanja. Bojim se da bi novi izbori donijeli sličnu situciju i oslikavali sličnu situciju kao što je sada. Novi izbori, po mom mišljenju, nijesu rješenje. Treba da svi sjednemo i sve privatne, političke interese ostavimo po strani i počnemo da radimo za ovaj grad. Previše smo vremena izgubili, grad propada, situcija nije dobra i zato je vrijeme da se uozbiljimo“, kazao je Zenović.

Kažanegra Stanišić: Demokrate će predložiti platformu

Odbornica Demokrata Dragana Kažanegra Stanišić kazala je da će, ukoliko u narednim danima ne bude formirana većina, Demokratska Crna Gora izaći pred građane i političke subjekte sa određenom platformom, kako bi se situacija riješila.

„Ukoliko bude razumijevanja, odgovornost među političikim subjektima, postoji način kako da se kriza u kojoj smo se našli riješi. Platforma će biti isključivo u interesu grada i građana“, naglasila je ona.

Zenović: Predložićemo platformu oko koje će se formirati nova vlast

Lider liste Pokret Evropa sad, Nova Budva, slobodni građani, Predrag Zenović najavio je da će ta lista predložiti platformu za evropsku Budvu oko koje bi mogla da se okupi nova vlast.

„Prisustvovali smo konstitutivnoj sjednici i nažalost očigledno je da ne postoji nekakva zrela većina koja bi mogla u ovom trenutku da vodi ovaj grad. Najveća odgovornost je bila na onim akterima koji su dobili najveću podršku na izborima. Oni u u ovom prethodnom periodu nijesu uspjeli da nađu platformu oko koje bi se okupila potencijalno nova većina. Mi to konstatujemo sa žaljenjem. Insistiraćemo da postoji jedna platforma za ervopsku Budvu oko koje možemo da se okupimo i bi zapravo bila jedna otklon od svega ovoga načina vođenja lokalne samouprave kakav jeste. Budva je u haosu, dočekuje turističu sezonu u potpunoj neorganizaciji lokalne uprave. Vjerujem da u u tom otklonu od takvog jednog pristupa, jedna odgovorna buduća vlast na evropskoj platformu može da gradi novu lokalnu samoupravu“, kazao je Zenović.

Rađenović: Nova vlast da se formira oko partija centra

Lider budvanske URE Blažo Rađenović naglasio da frakcije bivšeg Demokratskog fronta koje su dobile najviše mandata nijesu uspjele da daju predlog za predsjednika Skupštine opštine.

„Čuli smo ovih dana da bi moglo doći do pomirenja između te dvije frakcije. Zamislite na šta bi Budva ličila da imamo ono mučenje i prenošenje sredstava od 16 miliona eura investicija“, kazao je Rađenović i naglasio da je "dno koje je dotakla vlast DPS-a, probila vlast DF-a".

„Mi želimo da poručimo da treba da se konstituiše izvršna vlast, da se treba formirati oko partija centra i lista koje su spremne da Budvu izvuku na zelenu granu, da joj vrate sjaj. Svi oni prioriteti koje smo istakli tokom predizborne kampanje treba da budu ispunjeni. Budva u kratkom roku može da se oporavi, ali je jasno da to ne može sa ljudima koji su doveli do ovog stanja. Treba da se vrate ingerencije lokalnoj samoupravi kada je u pitanju Prostorni plan i planska dokumenta, kada su u pitanju porezi i prirezi. Naš prirotet je raskid ugovora o zakupu Svetog Stefana, vraćanje Luke Budva lokalnoj samoupravi. Participiraćemo isključivo na onim priroitetim i principima koje smo postavili u izbornoj kampanji. Bez toga nećemo učestvovati u vlasti. Ukoliko liste koje su osvojile najviše mandata nijesu u stanju da daju rješenje za ovu političku situaciju, spremni smo da mi kao URA to uradimo i predložimo rješenje “, kazao je Rađenović.

Odžić: Jedino sa NSD-om nećemo pregovarati

Nosilac liste SDP, LP, SD i građani Petar Odžić kazao je da je politička situcija u Budvi jako loša.

„Većina političkih subjekata se bavi samo brojevima , ko će doći do tih magičnih 17, a ne kako će biti građanima u naredom periodu. Lista koju ja predvodim neće biti prepreka formiranju jedne građanske vlasti u Budvi, pri time svi politički subjekti koji gurnu Budvu u ponovne izbore imaju veliku odgovornost prema građanima i biće krivci za sve ono što će se u narednom periodu dešavati. Stanje političke zbilje u Budvi u prethodnim godinama jasno oslikava da treba doći do promjena u rukovođenju Opštinom Budva. Mora se promijeniti način i sistem upravljanja, više ne postoji partija koja ima apsolutnu vlast, pa će se teret i obaveze na više poloitičkih subjekata. Ponoviću da nismo i nećemo u narednom periodu razgovarati i pregovorati sa Novom sprskom demokratijom, svi ostali činioci u političkom životu Budve će biti naši potencijalni koalicioni partneri", kazao je on.

Bonus video: