Formiranje vlasti u Budvi: DPS čeka zvaničan poziv, Mikijelj neće s njima

Nikola Jovanović zove na formiranje vlasti u Budvi

15824 pregleda 14 komentar(a)
“Pozivam Mikijelja da uvažimo vrijednost građana da bismo imali sopstvenu”: Jovanović, Foto: Opština
“Pozivam Mikijelja da uvažimo vrijednost građana da bismo imali sopstvenu”: Jovanović, Foto: Opština

Nosilac liste “Budva naš grad” Nikola Jovanović uputio je juče zvanično poziv na razgovor o formiranju vlasti u toj opštini lideru liste “Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” Mladenu Mikijelju.

“Uputio sa poziv Mikijelju koji sam najavio u emisiji ‘Reflektor’. Zbog građana Budve neću se osvrtati na ucjene koje sam pročitao preko jednog portala, jer veliki čovjek postavlja stroge zahtjeve sebi, mali ih čovjek postavlja drugima. Pozivam g. Mikijelja da priznamo i uvažimo vrijednost građana da bismo imali sopstvenu”, napisao je Jovanović na Fejsbuku.

Mikijelj je ranije juče saopštio da je “frapantno da Jovanović ima smjelosti da u istu ravan stavlja Novu srpsku demokratiju (NSD) i Demokratsku partiju socijalista (DPS)”.

“Želio bih da pošaljem jasnu poruku da Jovanović može pregovarati ili s nama ili s DPS-om. To su dvije vrlo jednostavne opcije”, poručio je.

Jovanović je u emisiji “Reflektor” na TV “Vijesti” u utorak veče najavio da će na razgovore pozvati NSD i DPS.

Iz DPS-a juče nijesu htjeli da komentarišu najavu Jovanovića. Za “Vijesti” su nezvanično kazali da čekaju zvanični poziv.

Na vanrednim lokalnim izborima u Budvi, lista “Za budućnost Budve” koju čine NSD, Demokratska narodna partija (DNP), Pokret za promjene (PzP), Socijalistička narodna partija (SNP), Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora, Demos i Radnička partija dobila je podršku 25,44 odsto birača, odnosno devet mandata. Toliko mandata je osvojila i zborna lista “Budva naš grad - Nikola Jovanović” odnosno 23,91 odsto.

DPS je osvojio sedam mandata, Demokrate četiri, Pokret Evropa sad dva, dok po jednog odbornika imaju Građanski pokret URA i koalicija Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata, Liberalne partije i građana.

Do pat pozicije je došlo jer Jovanović od početka ne želi da razgovara s NSD-om, koja na listi “Za budućnost Budve” ima četiri mandata. Potrebna dva mandata Jovanović je pokušao da nađe pozivima SNP-u i DNP-u, koji imaju po dva odbornika na Mikijeljovoj listi. PzP s jednim odbornikom odbio je pregovore, istakavši da jedino Mikijelj može da pregovara u ime koalicije.

Nedavno su verifikovani mandati za 33 odbornika novog saziva budvanskog parlamenta, ali on nije konstituisan sve dok ne bude izabran predsjednik Skupštine opštine (SO). Odbornici su dužni da šefa SO izaberu u narednih 30 dana, odnosno do 6. avgusta. Ako se to ne desi, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović raspisaće nove izbore.

Bonus video: