Spor Stanića i Mandića oko novca za stranku i crkva Pomirnica: „Ako srpski blok stoji na prevarama, bolje da ga nema”

Stanić obećao da će dati 100.000 eura od novca iz spora sa Novom srpskom demokratijom za izgradnju crkve, ali je Vrhovni sud ukinuo tu presudu, nakon čega je lider Pokreta za Pljevlja najavio ostavku na posljednjoj sjednici Odbora za izgradnju crkve

34696 pregleda 113 reakcija 41 komentar(a)
Andrija Mandić i Novica Stanić, Foto: DF
Andrija Mandić i Novica Stanić, Foto: DF

Predsjednik Pokreta za Pljevlja Novica Stanić najavio je podnošenje ostavke na mjesto predsjednika Odbora za izgradnju crkve Pomirnice u Pljevljima, u čiju bi kriptu bile sahranjene kosti 25 pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, koje su komunisti, kako tvrdi, u dva navrata 1944. i 1945. bacili u jamu nedaleko od spomenika žrtvama u borbi protiv fašizma na Stražici.

Podnošenje ostavke Stanić je najavio na posljednjoj sjednici Odbora, a na taj korak se odlučio nakon nedavne presude Vrhovnog suda koji je ukinuo pravosnažnu presudu na osnovu koje je ta partija od Nove srpske demokratije naplatila preko 180.000 eura, po osnovu nepoštovanja koalicionog sporazuma potpisanog sa Novom 2016. o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima.

Vrhovni sud je predmet vratio na ponovno suđenje. O ovoj pravnoj stvari Vrhovni sud donio je dvije različite presude, pa je nedavno Pokret za Pljevlja podnio žalbu Ustavnom sudu, o čemu su “Vijesti” pisale.

Stanić tvrdi da je na jednoj od prethodnih sjednica Odbora za izgradnju crkve Pomirnice obećao da će Pokret za Pljevlja prvi uplatiti sto hiljada eura za njenu gradnju, odnosno dio novca koji su naplatili nakon pravosnažnosti presude od Nove srpske demokratije.

“Možda sam naivno vjerovao da su među ozbiljnim ljudima data riječ i pružena ruka u prisustvu svjedoka dovoljna garancija za svaki dogovor. Nažalost, to kod gospodina Mandića ne važi. Kad smo potpisali koalicioni sporazum 2016, nisam ni slutio da ćemo se ćerati po sudovima osam godina. Vjerovao sam da pravo i pravda, ako nisu isto, ono makar žive u istoj kući. Izgleda da sam se i tu prevario. A što se tiče novih pravnih činjenica koje bi bile osnova za novu i drugačiju presudu Vrhovnog suda, one svakako ne postoje. Ima jedna značajna politička promjena - gospodin Mandić je postao predsjednik Skupštine Crne Gore, a ovdje je odvajkada važilo pravilo čija je vlast onoga i pravda.”

Stanić je kazao “da treba da se utre svaki Srbin koji vara poput Andrije Mandića”.

“Kada sam mogao kao poslanik Narodne stranke u Skupštini Crne Gore izgovoriti da Narodna stranka nije nikakva prosrpska nego stranka srpskog naroda u Crnoj Gori, danas iz punih usta kažem dabogda se utro svaki Srbin koji vara poput Andrije Mandića, pa sav grijeh neka ide na moju dušu”, rekao je Stanić.

Na pitanje “Vijesti” da li se plaši da će ga optužiti da ovakvim izjavama slabi srpski blok u Crnoj Gori, Stanić je kazao: “Ako srpski blok stoji na prevarama, bolje da ga nema”, citirajući riječi patrijarha Pavla: “Bolje da nestanemo kao ljudi nego da opstanemo kao neljudi”.

Tvrdi i da je Mandiću nudio da im ostane 153.000 eura, koliko je na računu bilo u trenutku donošenja presude, a da za uzvrat oni odustanu od druge tužbe, kojom u skladu s potpisanim Koalicionim sporazumom iz 2016. traže da im isplate dodatnih 50.000 eura jer se Nova u sporazumu obavezala “da pripadajuća budžetska sredstva po osnovu jednog poslaničkog mandata mjesečno prenosi Pokretu za Pljevlja”.

“Upoznao sam Mandića da sam na posljednjoj sjednici Odbora za izgradnju crkve Pomirnice obećao 100.000 eura kao prilog Pokreta za Pljevlja i zamolio da razmisli o ponudi i da me do kraja dana obavijesti. Nažalost, nije se javio. Kao odgovoran čovjek, koji drži do date riječi, na posljednjoj sjednici Odbora najavio sam ostavku na mjesto predsjednika Odbora. Isključivi razlog je što sam, vjerujući da je jednom presuđeno od strane Vrhovnog suda presuđeno za vijek, ispao naivan i da sam obećao nepostojeće pare. I zato sam spreman da platim cijenu, a to je ostavka. Izgleda da je došlo neko vrijeme u kojem se ne snalazim najbolje i najbolje je da se povučem”, rekao je Stanić.

180.000 eura bio je dobio Pokret za Pljevlja, Stanić tvrdi da je nudio Mandiću da povuče drugu tužbu od 50.000 eura protiv Nove, a da im ostane 153.000 koliko je bilo na računu stranke. Mandić navodno nije odgovorio na tu ponudu

On očekuje da će nova vlast u opštini Pljevlja i državi odobriti da se u blizini spomenika žrtvama fašizma na Stražici izgradi crkva Pomirnica.

Stanić je kazao da će se Odbor za izgradnju crkve Pomirnice obratiti opštini Pljevlja zahtjevom za promjenu Detaljnog urbanističkog plana kako bi bila ucrtana crkva Pomirnica, a potom od Ministarstva uređenja prostora zatražiti izdavanje građevinske dozvole.

Nije kazao kada će podnijeti zahtjev opštini, osim da će prvo Odbor za izgradnju crkve Pomirnice proširiti novim članovima.

“Ako u vrijeme DPS režima nije bilo mogućnosti za ovaj civilizacijski iskorak, vjerujem da je konačno došlo vrijeme moralnog preporoda. Pljevlja su jedini grad u Evropi u kojem postoji jama u koju su komunisti u dva navrata 1944. i 1945. godine bez suda i suđenja bacili 25 mučenika pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini. Nažalost, Crna Gora je jedno od rijetkih mjesta u kojem su antifašisti (komunisti) bacali u jame svoje političke protivnike. Danas kada se u svim evropskim gradovima planiraju groblja za kućne ljubimce, Pljevlja žive sa žigom sramote što nisu smogla snage i hrabrosti da te mučeničke kosti sahrane po božijim i ljudskim zakonitostima. Pogotovu što je to učinjeno čak i s okupatorskim vojnicima”, rekao je Stanić, dugogodišnji republički i savezni poslanik Narodne stranke, Srpske narodne stranke i Nove srpske demokratije.

Odbor radi od 2002.

Odbor za izgradnju crkve Pomirnice formiran je u konacima manastira Svete Trojice u Pljevljima 2002. godine po blagoslovu tadašnjeg vladike Mileševske eparhije Filareta.

“Zadatak odbora je da se na mjestu zločina, pored jame na Stražici, izgradi crkva Pomirnica i u njenu kriptu sahrane kosti ujamljenih mučenika. Od tada svakog Vidovdana služen je parastos pored jame na Stražici gdje je na račvastom stablu postavljen krst i drvena tabla u obliku pergamenta s imenima ujamljenika. Pored toga odbor je inicirao i finansirao dva izdanja knjige Vrijeme bratoubilaštva, građanski rat u Pljevljima 1941-1945. godine, istoričara Slobodana Radovića. U knjizi su prvi put objavljene čitulje poginulih pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini i civila koji su pobijeni od strane komunističkih vlasti zbog sumnje da su bili simpatizeri JVO”, rekao je Stanić.

Bonus video: