BLOG Nikola Camaj potpredsjednik Skupštine

Poslanici se danas izjašnjavali o više predloga zakona - nije usvojen zakon o Fondu "Stan za sve", Crmničani nisu oslobođeni plaćanja putarine za Sozinu... Izabran i novi Savjet Agencije za sprečavanje korupcije

89531 pregleda 120 reakcija 94 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin
Foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin
Ažurirano: 31.07.2024. 20:34h
Završeno
20:34h

Mandić je rekao da je završeno prvo redovno (proljećnje) zasjedanje i da će naredna sjednica biti 16. avgusta. 

20:33h

Usvojene su izmjene Zakona o crnogorskom državljanstvu

Izmjene su usvojene da bi se Monstatu omogućio pristup bazama MUP-a i provjera autentičnosti podataka prikupljenih tokom krajem prošle godine održanog popisa stanovništva, domaćinastava i stanova.

Usvojene su i izmjene i dopune: Zakona o centralnom registru stanovništva; Zakona o registrima, prebivalištima i boravištima; Zakona o matičnim registrima; Zakona o strancima; Zakona o zaštiti podataka o ličnosti; Zakona o zdravstvenoj zaštiti; Zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom i iseljenicima.

20:19h

Parlament je prešao na 14. sjednicu redovnog (proljećnjeg) zasjedanja u ovoj godini, kojom, kako je rekao Mandić, završavaju proljećnje zasjedanje u 2024.

20:15h

Poslanik SD-a Boris Mugosa imenovan je za predsjednika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

On je na toj poziciji zamijenio poslanika BS-a Mirsada Nurkovića, koji treba da bude izabran za potpredsjednika parlamenta.

Izbor Nurkovića se očekuje na vanrednoj sjednici koja je planirana za 16. avgust.

20:13h

Camaj je jednoglasno izabran za potpredsjednika Skupštine iz reda poslanika manjinske partije, glasovima 43 poslanika.

20:00h

Sjednica je nastavljena.

Poslanici tajno glasaju o predlogu da poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj bude potpredsjednik Skupštine iz reda poslanika manjinske partije.

Izmjena: 20:13h
19:09h

Smailović je zatražio pauzu da bi se pnovo dogovorili oko mjesta potpredsjednika Skupštine.

19:09h

Nezavisna poslanica Jevrosima Pejović je rekla da je prije nekoliko dana izabrana najbrojnija Vlada u Evropi, a da će "zbog sitnih šićardžijskih trgovina" biti proširen i predsjedavajući sto.

"To bi bilo u redu da građani ne plaćaju Vaše sitne trgovine. Još bi bilo dobro da plaćamo samo novcem, ali plaćamo i svojom budućnošću i budućnošću svoje djece", poručila je.

18:55h

Mandić je kazao da je Camajeva kandidatura za potpredsjednika parlamenta sporazum većine, kao i da će sve ono što je dogovoreno sa Spajićem u vezi parlamenta biti ispoštovano, ali da moraju sprovesti ono što je prvo dogovoreno.

"Ajmo da probamo, možda to ne bude išlo, ali hajde da probamo", rekao je.

Nikolić je poručio da "Mandić kupovnom fotelja želi da obezbijedi izmjene Ustava".

"Uloga BS u Vladi nije da budu režiseri, već da popolčaju ulazak DF-a u nju. Razdvajam odluke, gospodine Nurkoviću i gospodine Smailoviću koje Vi donosite od onoga što velika većina Bošnjaka u Crnoj Gori misli. Dozvoljeno je Vama da promijenite ime, kao i nama. Vi ste 2016. godine bili u SDP-u, pa ste promijenili dres. Nije to nikakav problem. Vejrovatno imate želju kroz novi subjekt da ostvarite i neke lične ambicije", kazao je i dodao da "oni nisu povjerovali u slatkorječivost Mandića, a BS jeste".

Šef parlamenta je kazao da je on i stariji članovi njegove partije bili članovi Narodne stranke, te da su zajedno sa DPS-om pisali Ustav, ali da su i tada bili za zajedničku državu, a Bošnjaci i Albanci za nezavisnu Crnu Goru.

"U istorijatu partija postoje usponi i padovi. Jedno vrijeme je podrazumijevalo drugačije pristupe politici, ali to vođenje Crne Gore koje je sprovodila DPS devedesetih je sačuvalo Crnu Goru ratnih dejstava", istakao je Nikolić.

Nurković je potvrdio da je do 2016. bio u SDP-u "dok ga nije razrušio DPS", a da je BS glasalo "sedam osmina Bošnjaka".

18:54h

Mandić je kazao da će "aplaudirati parlamentarnoj većini kad uvede Crnu Goru u EU".

Nikolić je ocijenio da nije srećan jer je Hrvatska Mandića i Bečića proglasila za "persone non grata" jer su oni predstavnici države, na šta je Mandić odgovorio da su Hrvati "narod najsličniji Srbima".

Nurković je kazao da je on na jučerašnjoj sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet bio jedini ko je tražio da se ista ubrza zbog premijerskog sata.

"Očekivati da predsjednik bude odgovoran dšto je sjednica trajala duže, a insistirati da se opoziciji da što više riječi je nisko. Zašto se premijer vratio da komunciira sa opozicijom, to nije moja stvar", saopštio je.

On je dodao da je njegova politička opcija i narod nikad nisu imali dilemu koji je put Crne Gore, kao i da su na "referendumu 1992. jedino Bošnjaci i Cetinjani bili za nezavisnu Crnu Goru".

18:40h

Sjednica je nastavljena, tačka je "Izbor, imenovanja i razrješenja".

Mandić je podsjetio da je Odbor za antikorupciju predložio da se Aleksandra Vukašinović, Pavle Ćupić, Dragana Šuković, Slavica Mirković i Mladen Tomović izaberu za članove Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).

Predlagač Momčilo Leković (Demokrate) je kazao da je prethodnom Savjetu istakao mandat u julu prošle godine, a da je komisija koja je odabrala pet kandidata bila sačinjena ne samo od političara, već i od stručnjaka.

"Nadam se da ćemo ASK vratiti na pijedestal gdje bi i trebalo da bude", poručio je.

Glasovima 55 poslanika "za", kandidati su izabrani u Savjet Agencije.

Govoreći o izboru potpredsjednka parlamenta iz manjinskih partija, Mandić je podsjetio da je prvo dogovoreno da na toj poziciji bude Nikola Camaj iz Albanskog foruma (AF), ali da je, u međuvremenu, i Bošnjačka stranka postala dio većine.

Rekao je da će poslanici glasati o predlogu da Camaj bude potpredsjednik parlamenta, a da će na vanrednoj sjednici 16. avgusta glasati o kandidaturi potpredjednika iz redova Bošnjačke stranke, poslanika Mirsada Nurkovića.

On je dodao da je dogovor koji je postignut sa partijom Ervina Ibrahimovića da i oni imaju poptredsjednika, pa da će naknadno biti usvojene izmjene poslovnika po kojima će se definisati broj ljudi na toj poziciji.

Predsjednik Kluba poslanika DPS-a Andrija Nikolić je istakao da je "Crna Gora po mejri većine trgovina na veliko i malo".

"Ovdje nije postao ministar i potpredsjednik samo ko nije htio", saopštio je.

On je kazao da je uloga parlamenta potpuno srozana, te da ta institucija ne može sprovoditi nadzornu ulogu Vlade.

"Organizovati dva saslušanja sa tako bitnim temama, a onda i premijerski sat u istom danu može samo neko ko ima jako lošu namjeru", rekao je Nikolić.

Mandić je odgovorio da je postupio principijelno kao što je uradio i nakon što je 20 poslanika opozicije blokiralo rad parlamenta.

"Nikad nije postojala dvotrećinska većina u Crnoj Gori i ona kao takva može mijenjati zakone. Može čak i Ustav. Imamo potrebu da uvažimo svakoga

Nikolić je istakao da "nema punoljetnog građanina koji će prihvatiti obrazloženje da se prekida premijerski sat jer je rasprava na odboru potrajala".

On je dodao da je Nurkovićevo imenovanja nagrada za jučerašnji dan.

"Vi, gospodine Mandiću, do 2020. godine niste priznali nijedne izbore, uključujući i referendum", poručio je Nikolić.

Šef kluba poslanika DPS-a je istakao da je Mandić "preveo na drugu obalu" one koji su bili sa "druge ideološke obale" da rade za "njegove političke interese.

Izmjena: 19:08h
18:21h

Lučko-transportni radnici, koji rade u Luci Bar, će sa beneficiranim radnim stažom moći da odu u penziju sa 25 godina radnog staža, odlučili su jednoglasno poslanici u Skupštine Crne Gore glasavši za usvajanje Zakona o dopunama Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju.

18:21h

Siniša Čađenović izabran je za petog člana Senata Državne revizorske institucije (DRI).

17:28h

Predlog zakona o Fondu "Stan za sve" nije usvojen.

Predlog Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca je usvojen, kao i amandmani koji su dodati.

Parlament je usvojio i predlog Zakona o održavanju popisa poljoprivrede za 2024. godinu, kao i predlog Zakona o šumama, predlog Zakona o potvrđivanju Ugovora između Vlade Crne Gore i Vlade Luksemburga o otklanjanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu i sprječavanju poreske evazije i izbjegavanja, predlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o inspekcijskom nadzoru sa amandmanima, predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, predlog Zakona o dopunama i izmjenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Zaključak Odbora za ljudska prava i slobode kojim se ne prihvata izvještaj o stanju zaštite ličnih podataka i pristupa informacijama je usvojen, kao i predlog zaključka kojm se prihvata izvještaj o ljudskim rpavima i slobodama u 2023. godini.

Većina poslanika izglasala je i usvajanje predloga "Izvještaja o statusu pripreme Orostornog plana Crne Gore i zakonskoj regulativi u toj oblasti". koji je predložio skupštinski Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

15:55h

Glasovima većine prisutnih poslanika izglasan je Izvještaj o radu Tužilačkog savjeta i predlozi zaključaka Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu,

Sa druge strane, godišnji izvještaj o radu Sudskog savjeta i ukupnog stanja u sudstvu za 2023. godinu, kao i predlog Zakona o putevima nisu usvojeni.

Za predlog Zakona o putevima koji su predložile Demokrate glasala su 43 poslanika, od čega 20 "za" i 23 uzdržana, pa on nije usvojen.

Tim dokumentom se predlagalo da bude besplatan prolaz kroz tunel Sozina za građane opštine Bar koji žive sjeverno od naplatne rampe.

12:19h

Filip Adžić (GP URA) je istakao da PES pokušava da se predstavi kao žrtva, ali da im neće to dozvoliti.

Glasovima 53 poslanika za, novi parlamentarac Demokratske narodne partije (DNP) Dragan Bojović izabran je za predsjednika Zakonodavnog odbora.

Njegovog partijskog kolegu Vladislava Bojovića je 56 poslanika je izabralo za predsjednika Odbora za poltički sistem pravoduđe i korupciju.

Iz iste partije je izabrana i Jelena Kljajević kao članica Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.

Mugoša je izglasan za člana Odbora za rodnu ravnopravnost.

Bojović je izabran i za člana Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, kao i Odbora za antikorupciju, a Kljajević za člana Odbora za zdravstvo i Administrativnog odbora.

Poslanici Nove srpske demorkatije (NSD) MArko Kovačević i BS Jasmin Ćorović izglasani su za nove članove Odbora za antikorupciju. Mandić je dao pauzu dok skupštinski odbori ne završe rad.

Izmjena: 13:59h
11:55h

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je da će na početku zasijedanja glasati za nove članove skupštinskih odbora.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša je podsjetio da je šef parlamenta "određene kolege iz Odbora za ekonomiju, finansije i budžet optužio za samoreklamerstvo", te da to nije očekivao od njega.

"Bio sam iznenađen kako se ophodite prema kolegama koji nisu u plenarnoj sali", kazao je on.

Poslanik SD-a je rekao da je opozicija prije pet mjeseci zatražila zakazivanje kontrolnog saslušanja, a da je ono zakazano 30. jula, te da je bilo predviđeno  da traje dva i po sata.

"Mi smo na početku sjednice rekli da neće biti vremena da se završi za dva i po sata i zamolili smo da se napravi pauza, pa da se nastavi kasnije. Nismo naišli na razumijevanje kolega iz većine. Ja vam mogu reći da sam svoje izlaganje završio u 13.50 upravo zbog sjednice parlamenta, da je na sjednici odbora govorilo šest poslanika vlasti i pet opozicije, a da je najviše govorio premijer Milojko Spajić", istakao je Mugoša.

Predsjednik poslaničkog kluba Građanskog pokreta (GP) URA Miloš Konatar je kazao da je Mandić pričao "ružno o njima" dok su radili svoj posao na Odboru.

"I Odbor je Skupština. Sad ste se Vi pridružili Spajiću koji bježi od poslanika. Ovo što radite je tandem Spajića i Mandića", rekao je i nazvao Mandića "političkom kukavicom".

Šef kluba poslanika Porketa Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić je saopštio da je "nivo političke neukulture koji se iskazuje u parlamentu prešao svaki maksimum".

On je rekao da "ne žele da prećute ni jednu stvar" te da će i oni imati proceduralna reagovanja.

Izmjena: 14:00h

Bonus video: