Budva dva mjeseca od izbora: Svi ostali na istim pozicijama

Ostaje da se vidi, da li će Milatović ispoštovati tumačenje vladinog resora ili će koliko sjutra, jer u ponoć ističe 60 dana, raspisati lokalne izbore

37410 pregleda 88 reakcija 34 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Dva mjeseca od kada je Opštinska izborna komisija proglasila konačne rezultate majskih izbora u Budvi, još nema na vidiku ko bi mogao obezbijediti većinu u parlamentu i konstituisati gradsku vlast.

Prema tumačenju Ministarstva javne uprave politički igrači imaju mogućnost još deset dana, jer su konačni rezultati izbora objavljeni 17. juna u Službenim listu.

Zakonska obaveza predsjednika države Jakova Milatovića je da ako u roku od dva mjeseca nije konstituisan parlament (u Budvi su verifokovani odbornički mandati, ali nije izabran predsjednik SO), je da raspiše nove lokalne izbore.

Ostaje da se vidi, da li će Milatović ispoštovati tumačenje vladinog resora ili će koliko sjutra, jer u ponoć ističe 60 dana, raspisati lokalne izbore.

A sudeći po sadašnjoj situaciji kakva je između lista koje su osvojile mandate, građani će po svoj prilici izaće ponovo na izbore, četvrti put za proteklih četiri godine.

Dvije liste "Za budućnost Budve - Mladen Mikijelj" i "Budva naš grad - Nikola Jovanović" koje su osvojile po devet mandata nijesu uspjele da obezbijede podršku još osam odbornika i konstituisale vlast, za šta im je potrebno 17 od 33 odbornika koliko broji budvanski parlament.

Mikijelj i Pokret Evropa sad (dva odbornika) predložili su Demokratama da izađu sa svojim kandidatom za predsjednika parlamenta, ali je Bečićeva partija uoči skupštinske sjednice, koja je bila 30. jula odustala od toga, navodeći da će svoju platformu za izlazak iz krize predložiti kada bude cajtnot, jer je rok od 6. avgusta pomjeren za deset dana.

Sa druge strane Jovanovićev predlog da se formira vlast njegove liste, SDP, Demokrate, URA, SNP, DNP, PzP, a da NSD da manjinsku podršku, Mikijelj je odbio kao neozbiljan.

Sa druge strane Jovanović je još ranije gostujući na TV Vijesti najavio da će otvoriti pregovore sa opozicionom DPS koja ima sedam odbornika. Do danas ti pregovori zvanično, kako je "Vijestima" rečeno nisu počeli. Spekulisalo se da se neformalno pregovori vode, ali to i jedna i druga strana su demantovale. U Jovanovićevoj listi, kako se spekuliše, dio odbornika se protive bilo kakvom saradnjom sa DPS-om.

Spekulisalo se čak i da bi moglo doći do pomirenja dvije zaraćene liste, nastale od nekadašnje zajedničke koju je na oktobrskim lokalnim izborima 2022. predvodio sada uhapšeni još uvijek aktuelni predsjednik Opštine Budva Milo Božović. Kao jedan od modela pominje se rotacija na dvije godine Jovanovića i Mikijelja u fotelji predsjednika Opštine. Iz iskustva iz ranijeg perioda, kada je funkcionisala vlast koalicije DF - Demokrate i kada je Dragan Krapović (Demokrate) u januaru 2019. ustupio poslije dvije godine fotelju Marku Batu Careviću (DF), taj model samo je donio probleme u gradu umjesto stabilnost i prosperitet.

Za sada zvaničnih oglašavanja nema, a politički igrači čekaju da se neko "čudo" desi i formira vladt i izbjegli novi ozbori. Poznavaoci političkih prilika su jednoglasni da novi izbori neće donijeti ništa novo, izuzev eventualno pozicioniranje novih političkih partija ili pojavu grupa građana, koje bi pomrsile račune i donijelu novu agoniju oko formiranja vlasti u metropoli turizma.

Bonus video: