Fotelja predsjednika Opštine Budva godinu i po u Spužu

Božović je praktično samo tri mjeseca obavljao poslove prvog čovjeka “metropole turizma” iz kabineta u rodnom gradu

33202 pregleda 49 reakcija 19 komentar(a)
Srećna vremena: Milo Božović i odbornici SO Budva poslije izbora za gradonačelnika, Foto: Vuk Lajović
Srećna vremena: Milo Božović i odbornici SO Budva poslije izbora za gradonačelnika, Foto: Vuk Lajović

"On je čovjek vizije i zato je dobio apsolutnu podršku građana na izborima. Prepoznat je kao čovjek od riječi i djela. Budva je u sigurnim rukama". Time riječima, prije tačno 19 mjeseci, 9. januara 2023. i sada aktuelni predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović obrazložio je kandidaturu Mila Božovića od strane tada jedinstvenog kluba odbornika Demokratskog fronta, njih 18, za predsjednika Opštine Budva.

I danas, nakon godine i sedam mjeseci, Božović se, i pored činjenice da se od 13. aprila prošle godine nalazi u spuškom zatvoru pod optužbom da je pripadnik policijakog narko kartela, te da je podignuta optužnica da je učestvovao u švercu više tona kokaina, nalazi u fotelji prvog čovjeka metropole turizma. Iako je još u martu Vlada tražila da Skupština opštine donese odluku da se Božović privremeno udalji sa posla, to je bio povod da, umjesto te, parlament donese odluku o skraćenju mandata.

Danas, nakon majskih lokalnih izbora, ni nakon puna dva mjeseca vlast nije konstituisana, pa Božovića ne može da razriješi niti stari saziv Skupštine opštine, a ni novi, jer nije izabran predsjednik SO. Istina nijedna od partija do sada, niti sa vlasti, ali i opozcije, nije od kada je Božović u pritvoru incirala njegovu smjenu, osim što su u porukama i svojim saopštenjima isticali da je neprimjereno da se “Budvom upravlja iz Spuža”.

A tog, podsjećamo, 9. januara, na crkveni, pravoslavni praznik Šćepandan, kako se tada pominjalo, Skupština opštine Budva, glasovima odbornika Demokratskog fronta, Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije i Demokrata izabrala je Mila Božovića za predsjednika Opštine u narednom četvorogodišnjem mandatu. Odbornici opozicije iz redova Socijaldemokratske partije (SDP) i koalicije okupljene oko Demokratske partije socijalista (DPS) bila je protiv.

Božović je prethodno, uoči Nove godine, podnio ostavku na funkciju predsjednika Opštine na koju ga je sredinom avgusta prošle godine imenovao Odbor povjerenika, nakon ostavke dotadašnjeg predsjednika Opštine Marka Carevića.

Nakon što je izglasan sa do tada najvećom podrškom u lokalnom parlamentu, čak 24 njih od ukupno 33 je glasalo, Božović je poručio da će se truditi da opravda ukazanu podršku i Budvi i građanima donese prosperitet.

“Politiku sam uvijek doživljavao kao način da se rešavaju problemi građana, a ne da se oni produkuju ili stvaraju novi. Za mene, političar u pravom smislu te riječi je onaj koji je posvećen opštem interesu i radi u korist građana a ne u ličnom ili isključivo partijskom. To je moto koji će mi biti vodilja tokom obavljanja dužnosti predsjednika opštine i nešto od čega neću odstupiti bez obzira na okolnosti”, kazao je tada Božović.

Međutim, samo tri mjeseca kasnije, pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja upadaju u zoru u njegovu porodičnu kuću u centru Budve i hapse Božovića.

Za tih tri mjeseca, Božović praktično nije ni konstituisano svoj tim, svjesno ili nesvjesno, odnosno, nije imenovao potpredsjdnike Opštine, pa je praktično narednih 11 mjeseci, sve do kraja marta 2024. kada je nakon višemjesečene političke borbe unutar njegove koalicije i ljudi koje je predvodio, imenovana Jasna Dokić, uredno u spuškoj ćeliiji potpisivao sva službena dokumenta od plata radnika do komunalija, naknada za školarce, stipendije…

Iako je, čak, bio spreman da se privremeno udalji sa funkcije predsjednika Opštine, što je čak i njegov stariji sin Balša Božović sa skupštisnke sjednice poručio odbornicima nekadašnjeg jednistvenog DF, Skupštine opštine nije usvojila tu odluku.

Naime, tog 22. marta, pred ponoć, predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović je prekinuo sjednicu lokalnog parlamenta, kada je Nikola Kralj, predsjednik novoformiranog kluba “Za budućnost Budve NSD PZP”, kazao da će glasati protiv odluke o udaljenju predsjednika Opštine Budva Mila Božovića sa funkcije.

Dok su odbornici frakcije koju predvodi Nikola Jovanović govorili i pravdali se zbog čega mora da se izglasa odluka, na kraju rasprave Kralj je iznenadio odlukom novog kluba.

“Nema teorijske šanse da se sa nama ovako neko igra”, poručio je tada Jovanović.

Prethodno, Božovićeva koalicija se podijelila u dva odbornička kluba, jedan od deset odbornika “Za budućnost Budve NSD PZP”, koji predvodi Nikola Kralj, i drugi “Naš grad, naša kuća, naša porodica” čija je predsjednica Mirjana Gregović, a u kome je i predsjednik SO Nikola Jovanović.

To je bio uvod u skraćenje mandata parlamentu, nakon čega je predsjednik Jakov Milatović za kraj maja raspisao lokalne izbore u Budvi.

A to što privremeno nije udaljen sa posla, na čemu je insistirala Vlada, što je bio jedan od uslova da Skupštine opštine usvoji, kako ne bi bila uvedene prinudna uprava u metropolu turizma, Božoviću je ostalo i to da mjesečno prima cjelokupni iznos zarade. Odlukom o privremenom udaljenju bilo je predviđeno da zaposleni (Milo Božović) ima pravo na naknadu zarade u visini od jedne polovine mesječne zarade koju je ostvario u mjesecu prije privremenog udaljavanja.

Činjenica da Skupština opštine Budva nije privremeno udaljila sa rada pritvorenog predsjednika opštine Budva Mila Božovića “zabrinjava”. To je stav Ministarstva javne uprave dostavljen “Vijestima” početkom aprila koje se od tada više nikada nije oglašavalo.

“Iz dokumentacije koja je dostavljena ovom organu proizlazi da je predsjednik Skupštine opštine Budva sazvao dvije sjednice sa tačkama dnevnog reda: predlog Odluke o usvajanju Starteškog plana razvoja Opštine Budva 2024-2028. godina, predlog rješenja o davanju saglasnosti na imenovanje potpredsjednika Opštine Budva, predlog rješenja o udaljenju sa rada predsjednika opštine Budva. Kako Skupština Opštine Budva nije uspjela da realizuje sve obaveze iz Odluke o upozorenju Vlade, donijeli su Odluku o skraćenju mandata Skupštini opštine. Shodno tome, nije raspuštena Skupština opštine Budva jer je skraćen mandat i raspisani su izbori”, naveli su tada “Vijestima” iz ovog vladinog resora.

Da je Božović i dalje predsjednik, odnosno da je njegov potpis i dalje ključan, bilo je jasno prošlog mjeseca, kada potpredsjednica Dokić zbog konflikta interesa nije potpisala ugovor sa firmom svoje porodice, pa su dokumenta ponovo proslijeđivana prvom čovjeku Budve u Spužu.

U svakom slučaju sve dok ne bude imenovana novi predsjdnik Opštine, a kako sada stvari stoje teško da će biti postignut dogovor oko formiranja nove većine, Božović će i dalje zvanično biti predsjednik Opštine i teći će mu mandata koji su mu dali građani Budve.

Bonus video: