Potpredsjednik Vlade u "međudržavnoj posjeti" bez državne zastave, kultura i stvaralaštvo samo na srpskom

"Aleksić je ukazao da dvije zemlje pripadaju istoj kulturološkoj tradiciji koju je vijekovima oblikovala hrišćanska pravoslavna vjera, kao i da se cjelokupna kultura i stvaralaštvo, kroz vijekove odvija na jedinstvenom srpskom jeziku"

35891 pregleda 377 reakcija 161 komentar(a)
Aleksić i Selaković, Foto: Gov.me
Aleksić i Selaković, Foto: Gov.me

Crna Gora i Srbija pripadaju istoj kulturološkoj tradiciji koju je vijekovima oblikovala hrišćanska pravoslavna vjera,a cjelokupna kultura i stvaralaštvo, kroz vijekove odvija se na jedinstvenom srpskom jeziku.

To je kazao potpredsjednik Vlade Crne Gore za obrazovanje, nauku i odnose sa vjerskim zajednicama Budimir Aleksić koji boravi u međudržavnoj posjeti Srbiji, gdje se sastao sa ministrom kulture u Vladi Srbije Nikolom Selakovićem.

Na fotografiji koju je Vlada dostavila medijima uz saopštenje vidi se da nije istaknuta zastava Crne Gore.

U saopštenju Vlade se navodi da je naglašena "otvorenost za jačanje veza u oblasti kulture, obrazovanja, nauke i vjerskih zajednica, imajući u vidu kulturlošku i duhovnu povezanost, kao i tradicionalno bliske veze dvije zemlje".

Aleksić je, piše u saopštenju, istakao da mu je posebno zadovoljstvo što je njegova prva međudržavna zvanična posjeta upravo Srbiji i zahvalio se Selakoviću "na lijepom i toplom prijemu, kao i otvorenom i sadržajnom razgovoru o mogućnostima saradnje između dvije zemalje u oblasti nauke, umetnosti, kulture i obrazovanja".

"Aleksić je ukazao da dvije zemlje pripadaju istoj kulturološkoj tradiciji koju je vijekovima oblikovala hrišćanska pravoslavna vjera, kao i da se cjelokupna kultura i stvaralaštvo, kroz vijekove odvija na jedinstvenom srpskom jeziku. Imajući to u vidu, Aleksić je istakao značaj dogovora o modalitetima saradnje u narednom periodu, te naglasio da će on kao potpredsjednik Vlade, kao i Vlada u cjelini, raditi na tome da odnosi između dvije zemlje u narednom periodu budu vraćeni u normalne i prirodne tokove", saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Na sastanku je dogovorena intenzivnija saradnji i održavanje zajedničkih manifestacija u narednom periodu, a Selaković je uputio poziv potredsjedniku Vlade Crne Gore za učešće u konkretnim događajima u oblasti kulture kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

"Ministar Selaković je tom prilikom naveo da je jezik osnova svake kulture, te naglasio da 'Vukov srpski jezik jeste ono što spaja i Srbiju i Crnu Goru i ono čime se srpski narod ponosi'. Napomenuo je da je Ministarstvo kulture Republike Srbije otvoreno za saradnju na institucionalnom nivou uz pokretanje novih inicijativa na polju pozorišne umetnosti, međumuzejske saradnje i izdvačke delatnosti, te upoznao Aleksića sa velikim infrastrukturnim projektima koje Srbija planira u oblasti kulture u okviru održavanja Specijalizovane međunarodne izložbe Ekspo 2027. godine u Beogradu".

U Vladinom predlogu platforme o učešću Aleksića na bilateralnom sastanku sa Selakovićem piše da Crna Gora i Srbija razvijaju tradicionalno dobre odnose u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, te da će ova posjeta "biti prilika za dalji razvoj tih veza, ali i dobrosusjedskih odnosa dviju zemalja uopšte".

Troškove službenog putovanja Aleksića snosi Generalni sekretarijat Vlade.

Bonus video: