Pejanović: Stvaranje boljih uslova za mlade preduzetnike i startapove jedan od prioriteta Pokreta Naprijed

Kandidat za odbornika je iznio detaljan plan za podršku mladima koji će Pokret Naprijed sprovesti nakon izbora u Podgorici 29. septembra, sa konkretnim aktivnostima u prvih sedam, 30, 100 dana, šest mjeseci i prvoj godini mandata.

4012 pregleda 13 komentar(a)
Marko Pejanović, Foto: Pokret Naprijed
Marko Pejanović, Foto: Pokret Naprijed

Stvaranje boljih uslova za mlade preduzetnike i startapove biće jedan od ključnih prioriteta liste "Pokret Naprijed - Za Podgoricu i porodicu", saopštio je kandidat za odbornika Marko Pejanović.

On je iznio detaljan plan za podršku mladima koji će Pokret Naprijed sprovesti nakon izbora u Podgorici 29. septembra, sa konkretnim aktivnostima u prvih sedam, 30, 100 dana, šest mjeseci i prvoj godini mandata.

U prvih sedam dana plan predviđa iniciranje analize dostupnih gradskih prostora i pripremu javnih poziva.

"U prvih sedam dana, Pokret Naprijed će pokrenuti detaljnu analizu svih neiskorišćenih gradskih prostora pod upravom Glavnog grada i Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice.Istovremeno sa analizom, počinje i priprema transparentnih javnih poziva za ustupanje tih prostora mladima pod povoljnim uslovima", navodi se u saopštenju.

U prvih trideset dana predviđen je početak saradnje sa državnim Fondom za inovacije kroz kreiranje i sufinansiranje posebnih linija podrške za mlade preduzetnike iz Podgorice za ideje iz oblasti održivog turizma, smart city, IT i sl.

U prvih sto dana iz Pokreta Naprijed su obećali pokretanje pilot programa kojim će prve grupe mladih startapova dobiti pristup povoljnim poslovnim prostorima u gradu. Ovi prostori će, kako se navodi, biti namijenjeni posebno za inovativne projekte i startapove sa potencijalom za ekonomski rast i zapošljavanje mladih.Takođe su najavili i osnivanje Savjetodavnog centra za mlade preduzetnike u okviru gradske uprave, koji će mladim preduzetnicima pružati stručnu podršku u vidu savjetovanja, mentorstva i pristupa fondovima.

U prvih šest mjeseci Pokret Naprijed će uspostaviti saradnju sa gradovima iz regiona i Evropske unije kako bi se razmijenile dobre prakse u podršci mladim preduzetnicima, navodi se u saopštenju. Kako se ističe, posebna pažnja biće posvećena privlačenju nepovratnih sredstava iz evropskih fondova, koja će biti usmjerena na razvoj startapova.

Tokom prvih godinu dana plan previđa i osnivanje Fonda za invoacije i zapošljavanje mladih kroz startapove.

"U prvoj godini mandata biće osnovan Fond za inovacije Podgorice, koji će pružiti finansijsku podršku mladim preduzetnicima kroz konkurse za inovativne projekte u oblastima tehnologije, kreativnih industrija i zelenih inicijativa. Kao rezultat svih ovih aktivnosti, očekuje se da će do kraja prve godine broj mladih preduzetnika u Podgorici značajno porasti, uz stvaranje novih radnih mjesta i podsticanje razvoja lokalne ekonomije kroz startap sektor", objasnio je Pejanović.

On je zaključio da je ulaganje u mlade preduzetnike, ulaganje u budućnost grada.

"Podgorica mora postati grad prilika za mlade, gde inovacije i preduzetništvo vode napredak i rast", istakao je Pejanović i pozvao sve mlade da 29.septembra izađu na izbore i zaokruže listu broj 2 "Dr Vuk Kadić – Pokret Naprijed – Za Podgoricu i porodicu".

Bonus video: