Budvanske pravne nedoumice oko novog saziva Skupštine: Sjednicu ipak zakazuje Jovanović

Iako nije predsjednik Skupštine opštine Budva, Nikola Jovanović ima zakonsko ovlašćenje da zakaže konstitutivnu sjednicu lokalnog parlamenta nakon novembarskih izbora

52691 pregleda 30 reakcija 22 komentar(a)
Osigurano učešće na prvoj sednici posle izbora: Nikola Jovanović, Foto: Opština
Osigurano učešće na prvoj sednici posle izbora: Nikola Jovanović, Foto: Opština

Nikola Jovanović nije predsjednik Skupštine opštine Budva, ali zato ima zakonsko ovlašćenje da zakaže konstitutivnu sjednicu novog saziva lokalnog parlamenta nakon novembarskih izbora, drugih vanrednih izbora u ovoj godini kroz koje prolazi metropola turizma.

To proističe iz odgovora koji su dostavljeni “Vijestima” iz kabineta ministra javne uprave Maraša Dukaja.

Naime, Budva se našla u jednoj pravno zamršenoj situaciji, jer nakon majskih vanrednih izbora nije konstituisan parlament, a potom su zakazani novi lokalni vanredni izbori za novembar.

Imajući u vidu da nakon lokalnih izbora u maju nije konstituisan parlament, a bivšem predsjedniku Skupštine opštine Nikoli Jovanoviću nije konstatovan prestanak mandata, “Vijesti” su uputile pitanja Dukajevom kabinetu da pojasni javnosti ko trenutno obavlja funkciju predsjednika SO Budva i ko će nakon predstojećih novembarskih izbora zakazati konstitutivnu sjednicu.

“Odredbom člana 45 Zakona o lokalnoj samoupravi, između ostalog, propisano je da predsjednika skupštine iz reda odbornika bira skupština, te da mandat predsjednika skupštine traje koliko i mandat skupštine. Imajući u vidu navedenu zakonsku odredbu, kao i činjenicu da je Skupština opštine Budva potvrdila mandat odbornika novog saziva skupštine, te činjenicu da je odredbom člana 14 Zakona o izboru odbornika i poslanika, pored ostalog, propisano da, danom potvrđivanja mandata odbornika novog saziva prestaje mandat odbornika prethodnog saziva, proizilazi da je prestao mandat bivšem predsjedniku Skupštine”, piše u odgovoru PR službe Ministarstva javne uprave.

Ukazuju i da Skupština opštine Budva nije konstituisana, odnosno nije izabran predsjednik Skupštine opštine, zbog čega su raspisani izbori u toj opštini.

“U odnosu na pitanje ko će nakon sprovedenih izbora zakazati sjednicu skupštine ukazujemo da je ovo pitanje uređeno odredbama člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi, shodno kojem sjednicu saziva predsjednik skupštine prethodnog saziva, te da ukoliko se ta sjednica ne sazove i ne održi, istu saziva Vlada”, naglašavaju iz ovog vladinog resora.

I po mišljenju nekadašnjeg zamjenika sekretara za pravnu zaštitu Opštine Budva Đorđa Zenovića zakon je jasan da mandat predsjedniku parlamenta traje koliko i mandat SO.

“Zakon o lokalnoj samoupravi je vrlo jasan i ne treba biti vrhunski poznavalac prava da bi se zaključak donio. Član 45 stav 3 propisuje da “Mandat predsjednika skupštine traje koliko i mandat skupštine”. S obzirom da je mandat skupštinskog saziva u kom je Jovanović izabran za predsjednika SO istekao danom verifikacije mandata odbornicima novog saziva, odnosno 7. jula 2024. godine, logično da doskorašnji predsjednik SO više nije u mandatu. U prilog tome govori i član 47 stav 1 tačka 1 istog Zakona koji kaže da predsjedniku Skupštine prestaje mandat po sili zakona istekom vremena na koje je izabran. Izabran je na period trajanja mandata prethodnog saziva, a to je opet momenat verifikacije mandata. Momenat verifikacije mandata i momenat konstituisanja skupštine treba razlikovati, jer prvi se dešava po sili zakona i od tog momenta su odbornici novog saziva u mandatu, a drugi se i ne mora dogoditi i vezuje se samo za konstituisanje organa skupštine i nema veze sa pravima i obavezama u vršenju odborničke funkcije, koja traju do novih izbora i verifikacije novih mandata”, pojašnjava Zenović.

Zakon je jasan: Đorđe Zenović
Zakon je jasan: Đorđe Zenovićfoto: Privatna arhiva

Budvi predstoji nova izborna kampanja, čije se zahuktavanje očekuje nakon pogoričkih lokalnih izbora. Ipak, grad je i dalje u “duhu izbora”, jer praktično na brojnim bilbordima i drugim reklamnim objektima duž gradskih ulica, kružnim tokovima, javnoj rasvjeti, ali i na ulazima u gradu stoje posteri političkih partija, grupa građana koje su nastupile na majskim lokalnim izborima.

Kako sada stvari stoje većina njih ne mora da uklanja reklame, jer će se u istim sastavima sa istim liderima pojaviti i na novim vanrednim izborima, od kojih svi očekuju da će se u Budvi napokon stabilizovati političke prilike i formirati vlast, koja će trajati pun mandat od četiri godine.

Podsjećamo, ovo su četvrti vanredni izbori u protekle četiri godine kroz koje prolazi metropola turizma, zbog čega grad trpi, a posljedice lošeg upravljanja gradom u svjetlu turbulentnih političklih prilika su očigledne iz sezone u sezonu.

Bonus video: