Lekić bi da oburda Vraneša, ishod neizvjestan

Sagovornici “Vijesti” iz vladajuće većine potvrdili su da Lekić traži najbezbolniji način kako da smijeni svog partijskog druga, koji odavno odbija da postupa po njegovim instrukcijama u vezi s mnogim pitanjima, ali tvrde da jučerašnje odlaganje nema veze sa tim

24164 pregleda 26 reakcija 16 komentar(a)
Vraneš i Lekić, Foto: Rudnik uglja
Vraneš i Lekić, Foto: Rudnik uglja

Šef pljevaljske Nove srpske demokratije (NSD) Milan Lekić pokušava da smijeni partijskog kolegu i gradonačelnika Darija Vraneša, opozicioni odbornici tvrde da je jučerašnje odlaganje sjednice lokalnog parlamenta uvod u to, dok vladajući to negiraju, pokazuju saznanja “Vijesti” i rasprava na odloženoj sjednici.

Sjednica Skupštine opštine Pljevlja odložena je juče nakon što se u sali nakon kraće pauze nijesu pojavili odbornici vladajuće većine, pa je šefica lokalnog parlamenta, Jovana Tošić (Demokrate), mogla samo da konstatuje da ne postoji kvorum za njeno održavanje.

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) Marko Tošić rekao je da je “u najmanju ruku neozbiljno” ono što se juče desilo na sjednici.

“Po Pljevljima se već duže vrijeme priča da je stvari razlog neodržavanja današnje sjednice prekompozicija snaga unutar opštinskog odbora Nove srpske demokratije i u dijelu parlamentarne većine. Očigledno je da je namjera da onaj čovjek koji je uništio Rudnik uglja ili neko po njegovom diktatu dođe ovdje, smijeni trenutnog predsjednika opštine i da on zagospodari lokalnim finansijama jer je očigledno da tom čovjeku glavni plijen budžet opštine Pljevlja od 30 miliona eura. Danas na računu opštine ima više novca nego što ga ima na računima Rudnika uglja i Elektroprivrede Crne Gore i to je plijen koji vreba parlamentarna većina odnosno gospodin Lekić, sa namjerom da opljačka ta sredstva koja se nalaze na računu opštine Pljevlja, na isti način na koji su uništili Rudnik uglja”, rekao je Tošić.

Odbornik Nove, Marko Potparić negirao je tvrdnje opozicionih odbornika da se sjednica odlaže kako bi se na narednoj u dnevni red uvrstila i rasprava o smjeni Vraneša.

“Opozicioni odbornici iznose neistine i svoje želje”, rekao je Potparić.

On je rekao da im je potrebno dodatno vrijeme za konsultacije unutar vladajuće većine o pojedinim tačkama dnevnog reda.

“Na dnevnom redu lokalnog parlamenta su goruće tačke kao što je pitanje cijena vode i izjednačavanje zone parkinga. Tako zbog konsultacija unutar skupštinske većine, kojoj treba dodatno vrijeme da se konsultuju, vezano za ove veoma teške i delikatne odluke koje treba da donesemo na ovoj skupštini, tražimo dodatno vrijeme za konsultacije”, rekao je Potparić.

Svoje tvrdnje o namjeri da se smijeni Vraneš opozicija potkrepljuje činjenicom da je prvi čovjek grada odavno u lošim odnosima sa predsjednikom opštinskog odbora Nove Lekićem.

Sagovornici “Vijesti” iz vladajuće većine potvrdili su da Lekić i Vraneš nijesu u dobrim odnosima, iako u javnosti to vješto prikrivaju.

Tvrde i da Lekić traži najbezbolniji način kako da smijeni svog partijskog druga, koji odavno odbija da postupa po njegovim instrukcijama u vezi mnogih pitanja, ali da jučerašnje odlaganje nema veze sa tim.

“Sjednica je odložena zbog konsultacija o predloženom povećanju cijena vode, jer se odbornički klubovi, osim Demokrata koji su javno saopštili da povećanje cijena neće podržati, još nijesu o tome izjasnili”, rekao je jedan od sagovornika “Vijesti”.

O smjeni Vraneša, tvrde izvori lista, razgovaralo se i na sastancima odbornika Nove i funkcionera te partije, ali o tome nije zauzet jedinstven stav.

Dio odbornika Nove je navodno jasno saopštio Lekiću da su protiv smjene Vraneša i da im “ne treba u Pljevljima nova Budva”, dok su drugi bili za njegovu smjenu ili su bili uzdržani.

U Budvi će se u novembru održati drugi prijevremeni izbori ove godine, jer je došlo do podjele u nekadašnjoj koaliciji lokalnih partija bivšeg Demokratskog fronta.

Da bi se o Vraneševoj smjeni raspravljalo, inicijativu treba da potpiše najmanje 12 odbornika, što znači da bi iza nje trebalo da stanu i neki koalicioni ili opozicioni odbornici, s obzirom da u pljevaljskom parlamentu Nova ima 10 odbornika. Da bi Vraneš bio smijenjen potrebno je da za to glasa 18 od ukupno 34 odbornika.

Prema informacijama “Vijesti”, protiv smjene Vraneša su i dva odbornika Demokratske narodne partije (DNP) iz Pokreta za Pljevlja. Navodno, u Demokratskoj Crnoj Gori i Pokretu Evropa sad nemaju jedinstven stav o eventualnoj smjeni Vraneša.

Parlamentarnu većinu čine 24 odbornika Nove, Demokratske narodne partije, Pokreta za Pljevlja, Pokreta Evropa sad, Socijalističke narodne partije, GP Ura, i samostalna odbornica Dejana Petrić, dok je u opoziciji osam odbornika DPS-a i Bošnjačke stranke i doskorašnji odbornik DPS-a Saša Ječmenica, koji je prešao u Stranku evropskog progresa Duška Markovića.

Ječmenica je juče na sjednici kazao da ponašanje vladajuće većine dovoljno govori o ozbiljnosti u obavljanju javnih funkcija.

“Jasno je da je u pitanju pravni status predsjednika opštine i da su one priče koje kruže Pljevljima o međusobnom trvenju unutar Nove srpske demokratije došlo do svog vrhunca. Pozivam građane da na sve načine spriječimo ovakvo postupanje šavničke organizovane kriminalne grupe koja je sada naišla na zatvorena vrata u Rudniku uglja i jedini im je cilj da se domognu opštinskih finansija. Mislim da predsjednik Vraneš vodi računa o tim finansijskim sredstvima djelimično zbog nesposobnosti svoje administracije, a djelimično zbog svog karaktera, te s toga ne dozvolimo da organizovana kriminalna grupa iz Šavničke ulice zagospodari Pljevljima. Jasno je da je proradila ćelija u DOO Čistoći, a o tome ćemo vas informisati narednih dana”, rekao je Ječmenica.

Bonus video: