Mugoša: Neophodna sistemski utemeljena infrastrukturna i finansijska podršku sportu

"Ne ulažemo u sport samo zbog osvajanja medalja, nije to suština. Ulažemo u fizičko i mentalno zdravlje mladih ljudi", istakao je

1382 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa tribine, Foto: Evropski savez
Detalj sa tribine, Foto: Evropski savez

Podgorica, kao grad sporta sa tradicijom sjanih rezultata u mnogim sportovima, brojnim talentima treba da pruža u saradnji sa državom koordiniranu i sistemski utemeljenu infrastrukturnu i finansijsku podršku sportu. To uključuje i formiranje sportskih akademija, izgradnju atletskog stadiona, multifunkcionalne dvorane za borilačke sportove i slično, poručio je na tribini "Sport i mladi", kandidat Evropskog saveza za gradonačelnika Podgorice, Boris Mugoša.

On je govorio o ključnim izazovima i neophodnim koracima za unapređenje sporta u glavnom gradu, kao i o važnosti podrške mladima u njihovom razvoju, navodi se u saopštenju Evropskog saveza.

Mugoša je naglasio važnost časova fizičkog vaspitanja u školama.

"Smatram da škole imaju izuzetno ulogu u prepoznavanju sportskih talenata. Kada se prepozna talenat, klubovi i savezi treba da preuzmu brigu o tom djetetu", naveo je on.

Kazao je i da se ulaganja u sport često pogrešno shvataju.

"Ne ulažemo u sport samo zbog osvajanja medalja, nije to suština. Ulažemo u fizičko i mentalno zdravlje mladih ljudi", istakao je.

Pojasnio je kako je ključno da se djeca od malih nogu uče da vole klubove iz svog grada. "Učim svoju djecu da vole podgoričke klubove jer mislim da svi prvo treba da volimo klubove iz našeg grada. Ne moraju oni biti najbolji, ali su naši. Time razvijamo i jačamo ljubav prema svome gradu", istakao je nosilac liste Evropskog saveza.

On je ukazao i na potrebu još većeg prisustva na raznim policama u knjižarama, prodavnicama i sl. proizvoda sa simbolima lokalnih klubova.

Nestranački kandidat na listi Evropskog saveza, direktor prodaje i marketinga u košarkaškom klubu "Budućnost", i menadžer Euroleague One Team projecta za socijalno ugrožene kategorije Vuk Pejović kazao je da grad, društvo i država u cijelosti moraju da vode brigu o uspješnim sportistima u neprofitabilnim sportovima i da im obezbijede posao u struci kako im bavljenje sportom ne bi ugrožavalo egzistenciju.

On je istakao i izazove tržišta, kazavši da proizvodi sa simbolima drugih klubova pokrivaju cijelo područje bivše Jugoslavije i da nije jednostavnio njima biti konkurentan.

"Naš asortiman je ograničen, ali klub kontinuirano radi na poboljšanju. Budućnost je klub koji bez problema može napuniti dvoranu svojim navijačima, što je rijetkost u regionu", naveo je Pejović.

Ivan Banović, trener mlađih kategorija i osnivač Rukometnog kluba Zabjelo, koji ove godine igra po prvi put u svojoj istoriji Prvu crnogorsku ligu, je istakao loše stanje u pogledu sportske infrastrukture i školskog sporta u Podgorici.

On je ocijenio da nedostatak osnovne infrastrukture negativno utiče na sportski razvoj djece te ukazao na potrebu za organizovanjem školskih sportskih takmičenja koja bi pomogla u prepoznavanju talenata. Kao potencijalno rješenje, Banović je predložio osnivanje rukometne akademije u Podgorici.

Nestranačka kandidatkinja na listi Evropskog savez Nikolina Perunović, golmanka fudbalske reprezentacije Crne Gore istakla je da se situacija sa ženskim fudbalom poboljšava, ali da i dalje postoje izazovi.

Jedan od panelista, Andrej Đeljošević, osnivač kik-boks kluba "Budućnost", čiji takmičari osvajaju medalje na najprestižnijim međunarodnim takmičenjima, kazao da se uspjesi takmičara ne vrednuju na adekvatan način, da sportski klubovi nemaju dovoljne finansije, te da je ono što pokreće sportiste ljubav prema sportu.

Bonus video: