DPS: Ukidanje slobodne riječi u Skupštini posljedica nečiste savjesti vladajuće većine

"Da predsjedavajuća Popović u međuvremenu nije postala šampion u zloupotrebi predsjedavanja u Skupštini, do te mjere da je dozvoljavala da u skupštinsku raspravu poput padobranaca upadaju ministri iz Demokrata, iako nijesu bili u ulozi ovlašćenih predstavnika Vlade, možda bismo na sinhronizovane žalopojke poslaničkih klubova parlamentarne većine o njenoj navodnoj ugroženosti od poslanika opozicije, džentlmenski odćutali, jer su građani vidjeli sve što treba da vide"

2236 pregleda 0 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da je "diktatura parlamentarne većine ušla je u terminalnu fazu tokom današnje sjednice Skupštine, kada predsjedavajuća Zdenka Popović nije dozvolila poslanicima opozicije da iskoriste poslovničko pravo da se proceduralno jave za riječ".

"Organizovana devastacija parlamenta koja je započela izborom Andrije Mandića - funkcionera sa nelegalnim dvojnim državljanstvom, a kasnije nastavljena četvorostrukim nedolaskom premijera na premijerski sat i brutalnim političkim tranžiranje predsjedavajućeg stola, danas je doživjela svoju kulminaciju sprovođenjem nasilju nad predstavničkom demokratijom u režiji potpredsjednice Zdenke Popović. Da predsjedavajuća Popović u međuvremenu nije postala šampion u zloupotrebi predsjedavanja u Skupštini, do te mjere da je dozvoljavala da u skupštinsku raspravu poput padobranaca upadaju ministri iz Demokrata, iako nijesu bili u ulozi ovlašćenih predstavnika Vlade, možda bismo na sinhronizovane žalopojke poslaničkih klubova parlamentarne većine o njenoj navodnoj ugroženosti od poslanika opozicije, džentlmenski odćutali, jer su građani vidjeli sve što treba da vide. A vidjeli su oduzimanje prava na slobodnu riječ poslanicima, koja je zagarantovana poslovnikom", kazali su iz DPS-a.

istakli su i da kad dvotrećinska parlamentarna većina, "nepoznata u evropskim okvirima, i najglomaznija vlada na svijetu", strahuju od glasa opozicije, onda je jasno "koliko su krhki temelji takve koalicije interesa".

"Da su sigurni da su građanima unaprijedili kvalitet života donošenjem antisistemskih zakona u Skupštini, ne bi PES i Demokrate sa 20 ministara u vladi, krili svoj rejting formiranjem koalicije u susret izborima u Podgorici. Niti bi bila neophodna inflacija promotivnih sadržaja da ubijede građane kako su im unaprijedili životni standard. Međutim, današnja nervoza i nasilje nad poslovnikom, imali su još jedan cilj. Da ućutkaju opoziciju u potrebi da govori o skandalu povodom kupovine ličnih karata i uvoza birača iz Srbije i Republike Srpske. Pa ipak, nedjelja je blizu. A to je dan kada će parlamentarna većina biti delegitimisana da upravalja državom", zaključuje se u saopštenju DPS-a.

Bonus video: