Ivanović: Crna Gora nedvosmisleno baštini principe i vrijednosti UN-a

Iz Vlade su rekli da se Ivanović u četvrtak na marginama 79. zasijedanja generalne debate Generalne skupštine UN-a u Njujorku, sastao sa specijalnom izaslanicom generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida, Alis Vairimu Nderitu

2561 pregleda 0 komentar(a)
Ivanović i Nderitu, Foto: Vlada Crne Gore
Ivanović i Nderitu, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora članstvom u Savjetu za ljudska prava nedvosmisleno pokazuje da baštini principe i vrijednosti Ujedinjenih nacija (UN), kazao je potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove, Filip Ivanović.

Iz Vlade su rekli da se Ivanović u četvrtak na marginama 79. zasijedanja generalne debate Generalne skupštine UN-a u Njujorku, sastao sa specijalnom izaslanicom generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida, Alis Vairimu Nderitu.

“Posebno je naglasio članstvo Crne Gore u Savjetu za ljudska prava, u kojem država nedvosmisleno pokazuje da baštini principe i vrijednosti UN-a”, kaže se u saopštenju.

Ivanović je upoznao Nderitu sa pregovaračkim procesom Crne Gore sa Evropskom unijom (EU), ukazavši da država sigurnim koracima napreduje ka ispunjavanju svog glavnog spoljnopolitičkog cilja.

Nderitu je zahvalila Crnoj Gori na dosadašnjoj podršci, izrazivši uvjerenje da će se saradnja istog intenziteta nastaviti i u narednom periodu.

“Takođe, pohvalila je napredak Crne Gore u procesu evropskih integracija, naglasivši da je po svemu što Crna Gora pokazuje u UN-u jeste odraz političke zrelosti”, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da se Ivanović u četvrtak susreo sa sekretarom za vanjske poslove Filipina, Enrikeom Manolom.

“Sagovornici su konstatovali da postoji značajan prostor za jačanje bilateralne saradnje između dvije države, naročito u domenu ekonomije i turizma”, kaže se u saopštenju.

Pored potencijala u kontekstu bilateralnih odnosa, Ivanović je, kako se dodaje, naročito istakao mogućnosti koje pruža saradnja na multilateralnom nivou.

Ivanović je upoznao Manola sa kandidaturom Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti (SB) za period 2026–2027.

Ivanović i Manolo
Ivanović i Manolofoto: Vlada Crne Gore

Manolo je istakao spremnost Filipina da zajedno sa Crnom Gorom istraže i razmotre sve potencijale koji mogu pozitivno uticati na snaženje bilateranih odnosa dvije države.

Govoreći o odnosima u multilateralnim organizacijama, navodi se da je Manolo naglasio da je međusobna razmjena u podrškama za istaknute kandidature u tijelima UN-a konkretan korak naprijed u jačanju sveukupnih odnosa dvije države.

U saopštenju se navodi da je Ivanović razgovarao i sa premijerkom Samoe Fiami Naomi Matafom.

Navodi se da je Ivanović izrazio spremnost za razmatranjem potpisivanja relevantnih sporazuma o saradnji, kako bi se stvorio pravni osnov za dinamiziranje komunikacije na radnom i visokom nivou.

“Istovremeno je naglasio da je oblast borbe protiv štetnog uticaja klimatskih promjena zajednička obaveza svih država, bez obzira na geografsku distancu”, kazali su iz Vlade.

Oni su naveli da je Ivanović upoznao Matafu sa spoljnopolitičkim ciljevima Crne Gore, akcentujući punopravno članstvo u EU i predstavio kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu SB za period 2026–2027.

Ivanović i Matafa
Ivanović i Matafafoto: Vlada Crne Gore

Navodi se da se Matafa saglasila da se zajednički treba boriti protiv štetnog uticaja klimatskih promjena, dodajući da Samoa kao mala ostrvska država već osjeća nemale posljedice tog prirodnog fenomena.

“Takođe je istakla da Samoa želi da sarađuje sa Crnom Gorom, u skladu sa svojim kapacitetima i interesima, naročito u multilateralnoj sferi, kroz saradnju u tijelima UN-a”, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da se Ivanović sastao i sa ministrom vanjskih poslova Bahreina, Abdulatifom bin Rašid Al Zajanijem.

Navodi se da su se tokom sastanka sagovornici saglasili da je važno intenzivirati diplomatsku komunikaciju i susrete na visokom nivou, u cilju dinamiziranja obostrano korisne saradnje.

Dodaje se da je konstatovan da pored ekonomije i turizma, postoji značajan potencijal u saradnji u oblasti nauke i istraživanja.

“U tom smislu, sagovornici su ukazali na potrebu potpisivanja relevantnih sporazuma koji će omogućiti implementaciju zamišljenih projekata i buduću saradnju dvije naučne zajednice”, kaže se u saopštenju.

Ivanović je, kako se navodi, upoznao Al Zajanija o kandidaturi Crne Gore za nestalnu članicu SB za period 2026–2027.

Ivanović i bin Rašid Al-zajani
Ivanović i bin Rašid Al-zajanifoto: Vlada Crne Gore

Iz Vlade su rekli da je Ivanović na poziv ministra vanjskih poslova Singapura Vivijana Balakrišnana, prisustvovao prijemu za države članice Foruma malih država.

Tokom prijema Ivanović je, kako se navodi, imao kratak razgovor sa Balakrišnanom.

“Sagovornici su izrazili spremnost da se u narednom periodu ojača komunikacija na radnom i visokom nivou, kako bi se stvorili uslovi za povezivanje dvije države u svim oblastima od zajedničkog interesa”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Ivanović prisustvovao i tematskim prijemima u organizaciji Austrije i Srbije.

“Tokom dana Ivanović je imao kraće susrete sa predsjednikom Srbije i ministrima vanjskih poslova Austrije, Azerbejdžan, Srbije, Sjeverne Makedonije, Letonije, Andore i Federacije Svetog Kristofera i Nevisa”, kaže se u saopštenju Vlade.

Bonus video: