Spajić na poziv Orbana ide u Mađarsku

Poseban akcenat će biti na unapređenju ekonomske saradnje, kažu iz kabineta premijera

5337 pregleda 25 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predsjednik Vlade Milojko Spajić će, na poziv predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana, boraviti u radnoj posjeti Budimpešti, 23. i 24. oktobra.

Radna posjeta predstavlja priliku za potvrdu odličnih odnosa dvije države, a pokazaće i spremnost za nastavak i unapređenje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, piše u platformi koju je objavila Vlada.

"Crna Gora i Mađarska grade sadržajno prijateljstvo na bilateralnom planu, savezničku saradnju u okviru NATO-a, dok je Mađarska jedan od najznačajnijih promotera politike proširenja, budući da se zalaže za potrebu što skorijeg integrisanja Crne Gore i ostalih zemalja Zapadnog Balkana u EU", kažu u dokumentu.

Najavljeno je da će Spajić, u razgovorima sa mađarskim kolegom, istaći značaj evropske integracije, "odanost NATO-u i zapadnim vrijednostima, posebno u kontekstu očuvanja stabilnosti i bezbjednosti strateški važnog regiona Zapadnog Balkana".

"Imajući u vidu da Mađarska predsjedava Savjetu EU do kraja 2024, posjeta će biti prilika da se istakne značaj politike proširenja i ubrzanja pristupnih pregovora za države kandidate, odnosno važnost održavanja Međuvladine konferencije i zatvaranja pregovaračkih poglavlja. Tokom radne posjete Budimpešti poseban akcenat će biti na unapređenju ekonomske saradnje, s obzirom na to da će predsjednik Vlade imati priliku da se sretne sa predstavnicima mađarske privrede i kompanija koje su prisutne u Crnoj Gori, kao što je IT kompanija 4IG", piše u najavi.

Mađarska je prijatelj i saveznik Crne Gore u okviru NATO-a i snažan zagovornik proširenja Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana, te će radna posjeta biti prilika da se dodatno ukaže na značaj podrške u realizaciji crnogorskih spoljnopolitičkih prioriteta, ističu iz Vlade.

"U razgovorima sa mađarskim kolegom, premijer Spajić će iskoristiti priliku da posebno afirmiše posvećenost Crne Gore da ostvari konkretan napredak na putu evropske integracije i postane prva naredna članica, te je u tom smislu posebno važna podrška Mađarske koja predsjedava Savjetu Evropske unije do kraja 2024."

U delegaciji, koju će predvoditi Spajić, će biti: ambasador Crne Gore u Mađarskoj Čedomir Fuštić, šef Kabineta predsjednika Vlade Branko Krvavac, savjetnica premijera za vanjsku politiku Milica Perišić, savjetnica predsjednika Vlade za ekonomsku politiku Milena Milović i savjetnica premijera i rukovoditeljka službe za odnose s javnošću Jovana Bojović.

Troškove članova delegacije prilikom radne posjete Mađarskoj snosi Kabinet predsjednika Vlade.

Bonus video: