UZOR: Najpozitivniji uticaj na politiku u zemlji građani pripisuju EU, a negativni Srbiji

"Čak 45,3 odsto građana smatra da u Crnoj Gori nemamo fer i slobodne izborne procese, a posebno je alarmantan podatak da gotovo 70 odsto građana vjeruje da je korupcija u Vladi ozbiljan problem"

3578 pregleda 40 reakcija 0 komentar(a)
Foto: UZOR
Foto: UZOR

Analiza nevladine organizacije (NVO) Udruženje za odgovorni i održivi razvoj (UZOR) pokazala je da građani Crne Gore najpozitivniji uticaj na politiku u zemlji pripisuju Evropskoj uniji (24,6 odsto), a najveći negativan uticaj Srbiji (14,2 odsto), saopšteno je iz te NVO.

Kazali su da 43,7 odsto građana smatra da politička situacija u Crnoj Gori ide u pogrešnom smjeru, a da kao najozbiljnije probleme prepoznaju slabo političko rukovodstvo i spoljno miješanje u unutrašnju politiku.

Iz UZOR-a ističu da podaci njihovog istraživanja govore da Srbija ima najveći pozitivan uticaj na privredu Crne Gore (16,3 odsto), a najveći negativan uticaj na privredu Crne Gore ispitanici vide u Rusiji (11,6 odsto) dok značajan procenat ispitanika (15,4 odsto) smatra da "nijedna" država ili grupa država nema posebno negativan uticaj na našu privredu.

"Čak 45,3 odsto građana smatra da u Crnoj Gori nemamo fer i slobodne izborne procese, a posebno je alarmantan podatak da gotovo 70 odsto građana vjeruje da je korupcija u Vladi ozbiljan problem", navodi se u saopštenju.

Prema mišljenju građana, kažu iz UZOR-a, najvažnije bezbjednosno pitanje s kojim se Crna Gora trenutno suočava, jeste organizovani kriminal, koji je identifikovalo 35.9 odsto ispitanika.

"Sajber kriminal je na drugom mjestu sa 10,8 odsto, dok su imigracija 7,2 odsto i spoljašnje vojne prijetnje (sedam odsto) prepoznati kao ozbiljni potencijalni problemi", dodaje se.

Bonus video: