Dragović: Crna Gora neće izgubiti svoj suverinitet ako službeni jezik bude srpski

Poslanik Pokreta Evropa sad je, ipak, postavio pitanje šta to srpski dio stanovništva u Crnoj Gori dobija tim ukoliko srpski jezik bude proglašen kao službeni

6919 pregleda 12 komentar(a)
Darko Dragović, Foto: Boris Pejović
Darko Dragović, Foto: Boris Pejović

Crna Gora neće izgubiti svoj suverinitet ako službeni jezik bude srpski, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Darko Dragović i dodao da je zahtjev da se srpski jezik uvede kao službeni u Crnoj Gori potpuno legitiman.

"Ja sa tim zahtjevom nemam nikakav problem. Nemam ništa protiv. Ali, upravo jedan takav zahtjev je pokazatelj da je DPS otvorio Pandorinu kutiju. U parlamentu svi poslanici pričaju najmanje četiri različita jezika, ali nama prevodilac ne treba. To pitanje je posatvljeno u političke okvire. Mi se svi razumijemo", istakao je on za APlus.

Upitan kako bi on riješio ovo pitanje, Dragović je odgovorio da službenim jezikom treba da se nazove svaki jezik kojim priča do 18 odsto stanovništva.

On je, ipak, postavio pitanje šta to srpski dio stanovništva u Crnoj Gori dobija tim ukoliko srpski jezik bude proglašen kao službeni.

"A sa druge strane ne vidim bojazan šta to gubi crnogorski nacionalni korpus, ako bi srpski jezik bio službeni jezik. Sve ovo ukazuje da bi legitimitet Ustava bio doveden u pitanje. Jako je teško izmijeniti Ustav što se toga tiče. Jezik ne predstavlja pitanje suveriniteta jedne države", ukazao je on.

Poslanik PES-a kazao je da se jedan dio stanovništva u Crnoj Gori na popisu 2011. iz inata popisivao kao dio srpskog nacionalnog korpusa, dok je drugi bio pod pritiskom DPS-a i pod strahom.

"Rezultati popisa iz 2011. godine su bili rezultati pritiska i inata tadašnje vladajuće oligarhije. Tu mislim na pritiske što se tiče jezika, nacionalne opredijeljenosti i vjere”, kazao je Dragović i dodao da je ovogodišnji popis još jedna pobjeda vlasti 2020. godine, jer je sproveden fer i zakonito, a građani su se izjasnili slobodno i bez straha od bilo kakvih posljedica.

Bonus video: