Predate liste za budvanske izbore: Slična meta, slično odstojanje

Osam lista kandidovano za izbore 17. novembra, najveća bitka vodiće se između one Nikole Jovanovića i Mladena Mikijelja

22610 pregleda 51 reakcija 34 komentar(a)
Nema potpredsjednice: Jovanović predaje listu, Foto: Vuk Lajovic
Nema potpredsjednice: Jovanović predaje listu, Foto: Vuk Lajovic

Budvani sa pravom glasa izaći će 17. novembra drugi put za pola godine na birališta, a odlučivaće koja će od osam izbornih lista, partija, koalicija i grupa građana dobiti odbornička mjesta u lokalnom parlamentu sa 33 stolice.

U izbornoj areni i ovoga puta su gotovo isti politički akteri kao i u maju.

Očekuje se da će se ponovo najveća borba voditi između dva politička bloka nastala rascjepom nekadašnjeg jedinstvenog Demokratskog fronta (DF), kojega je pritvoreni predsjednik Opštine Milo Božović vodio na oktobarskim izborima 2022. i osvojio apsolutnu većinu.

Sukobljene liste - grupa građana “Budva naš grad” koju predvodi Nikola Jovanović i lista “Za budućnost Budve - Budva mora naprijed” čiji je lider Mladen Mikijelj, poručuju da očekuju pobjedu na izborima i osvajanje više od devet mandata, koliko su i jedna i druga osvojile na vanrednim izborima 26. maja, te formiranje stabilne vlasti u narednih četiri godine.

Jovanović ovoga puta u finišu izborne kampanje, jer je ostalo svega 25 dana do izbora, ne može da računa na potpredsjednicu Opštine Jasnu Dokić, koja po svoj prilici nije više dio tog političkog bloka, pošto se njeno ime nije našlo na izbornoj listi. Spekuliše se da je Dokić očekivala da, kao i maju, bude druga na listi, ako ne i da joj se ponudi da bude nositeljka, imajući u vidu da je kao mještanka pridobila povjerenje dijela građana i bila u proteklih pola godine otkad vodi grad u odsustvu Božovića, ključna figura.

Međutim, politička strategija Jovanovića bila je da se prva mjesta na listi oslobode za mlade ljude, a funkcioneri nađu na kraju liste, što je svojim ličnim primjerom uradio, pa je sebi dodijelio posljednje, 33. mjesto. Njega je podržao i dio funkcionera koji su takođe našao na začelju. Da nešto ne štima u ovoj grupaciji, bilo je jasno u utorak veče, kad je Jovanović s nekoliko desetina građana i lokalnih funkcionera i simpatizera došao da preda listu, ali mu podršku nije dala Dokić, koja je bila uz njega u maju kad su predavali listu.

Jovanović može da računa na podršku pritvorenog Božovića, iako mu nije ni u maju ni do sada javno dao podršku. To je bilo očigledno na predaji liste. Božovićev mlađi sin nosio je kutiju s potpisima ispred povorke koja je išla u Opštinsku izbornu komisiju, dok se stariji sin Balša Božović kao i na majskim izborima našao na listi kandidata za odbornike, ali sada dva mjesta niže - na 14. mjestu.

Jovanović je nakon predate liste unaprijed proglasio pobjedu, te saopštio da imaju još jaču podršku.

S druge strane, i Mikijelj je najavio pobjedu, poručivši da će sa svojim partnerima, partijama s kojima imaju vlast na državnom niovu, uspjeti da trijumfuju u Budvi i da je, kako je rekao, vrate na pravi put.

Mikijelj predaje listu
Mikijelj predaje listufoto: Vuk Lajović

Koaliciji “Za budućnost Budve - Budva mora naprijed” koja okuplja Novu srpsku demokratiju, Demoktarsku narodnu partiju, Pokret za promjene, Socijalističku narodnu partiju, Demos, Ujedinjenu Crnu Goru, Pravu Crnu Goru, Radničku partiju i Slobodnu Crnu Goru, sada se priključila i grupa birača Nova Budva.

Najveća opoziciona stranka u Budvi, Demokratska partija socijalista (DPS), i na ovim vanrednim izborima nastupa samostalno, s listom koja je praktično identična onoj od prije pola godine, ali izmijenjenog imena - “Za Budvu! I srcem i znanjem! Prof. dr Nikola Milović”.

Oni očekuju da se nakon punih osam godina iz opozicionih presele u klupe rezervisane za one na vlasti, jer je “krajnje vrijeme da Budva dobije odgovornu gradsku upravu, koja će u naredne četiri godine raditi samo i isključivo u interesu građana Budve i realizovati sve one velike planove koji će naš grad vratiti na pravi put”.

I dok se sukobljene frakcije nekadašnjeg DF-a bore za mandate, rezultati koalicije “Demokrate - Pokret Evropa sad (PES) - Još jači - Dragana Kažanegra Stanišić” suštinski će opredijeliti da li će se na vlast vratiti DPS ili će stranke Aleske Bečića i Milojka Spajića poboljšati rezultat od majskih izbora, kada su nastupali odvojeno i osvojili ukupno šest mandata. Demokrate su osvojile četiri mandata, koliko su imale na izborima 2022, dok je Spajićev pokret doživio fijaskso i imao svega dva mandata. Tada je PES bio u koaliciji s Novom Budvom, koja se sada priključila Mikijeljevoj koaliciji.

Dobrom rezultatu se nadaju i u koaliciji “Evropski savez - Petar Odžić (Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija, Liberalna partija i građani) - Čist izbor”, koja je na majskim izborima imala jedan mandat.

Uvjereni su da su građani razočarani onim što su “oslobodioci” uradili u Budvi, te da će sad pametnije odlučivati i dati glas za promjene u Budvi. Smatraju i da je u Budvi “potrebno pomirenje”.

Takvog stava su i u Građanskom pokretu URA, čija je lista “URA - Blažo Rađenović - Drugačije”. I oni kažu da očekuju da su se građani umorili od međusobnog optuživanja između dvije struje nekadašnjeg DF-a, te da će glasati “da se Budva vrati na pravi put”. U GP URA očekuju da će biti stožer buduće vlasti i da će se oko njihove platforme okupiti politički akteri.

Jovanovića je najvjerovatnije napustila potpredsjednica Opštine Jasna Dokić, od Demokrata se odvojio njihov prethodni nosilac Đorđe Zenović, koji će nastupiti sa svojom listom, a Nova Budva od PES-a, koja će nastupiti u Mikijeljevoj koaliciji

Debitant na izborima je novoformirana grupa građana “Pokret za grad”, koju predvodi Đorđe Zenović. On je na majskim izborima bio nosilac liste Demokrata, ali ih je napustio nakon odluke centrale partije da na predstojeće izbore izađe u savezu s PES-om.

Zenović računa da će pridobiti na veliki broj apstinenata, ali i nezadovoljnih građana, jer je, kaže, Budva “u blatu i haosu iz koga mora da se izvuče”, te zbog toga svi treba da izađu na izbore.

U političkoj utakmici je i grupa građana “Građanska akcija”, koja je predala izbornu listu pod nazivom “Dr Vujičić Božidar - Glas za promjene”. Vujičić na majskim, kao i na lokalnim izborima 2022, nije uspio da pređe cenzus. Njegove poruke su da je potrebno srediti urbanistički haos, ali i da se Opštini Budva vrati imovina koja je data Hotelskoj grupi “Budvanska rivijera”, vrijedna više od stotinu miliona eura.

Bonus video: