Istraživanje: Skupština Crne Gore najtransparentnija u regionu

Iz Skupštine su kazali da je istraživanje sprovedeno u periodu od sredine februara do juna

3810 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Skupštine Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore
Zgrada Skupštine Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore

Skupština Crne Gore ponovo je najtransparentniji parlament u regionu, pokazalo je istraživanje „Otvorenost parlamenata u Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana”.

Crnogorski parlament je najtransparentiji u regionu sa 88,14 odsto ispunjenih indikatora otvorenosti.

Iz Skupštine su kazali da je istraživanje sprovedeno u periodu od sredine februara do juna.

“Istraživanje je pokazalo da je Skupština Crne Gore postigla dodatni napredak u odnosu na prethodnu godinu, što je pokazatelj snažne opredijeljenosti za kontinuiranim radom na polju otvorenosti i transparenosti”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, nakon crnogorskog parlamenta, najveći nivo ispunjenosti kriterijuma zabilježila Skupština Sjeverne Makedonije sa 74,86 odsto, a slijedi Narodna skupština Srbije sa 57,24 odsto.

U Bosni i Hercegovini (BiH), kako se dodaje, Parlamentarna skupština ispunjava 56,8 odsto indikatora otvorenosti, gdje Dom naroda ispunjava 56,76, a Predstavnički dom 56,84 odsto.

U istraživanju je istaknuto da je crnogorska Skupština jedini parlament u regionu koji objavljuje polugodišnje izvještaje o radu i da je Crna Gora jedina država koja je implementirala e-peticije.

“Konstatovano je da je Skupština, godinama unazad, uspostavila napredne prakse koje osiguravaju visok nivo njene administrativne transparentnosti i otvorenosti, što je pohvaljeno i od strane Evropske komisije u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju,

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) u saradnji sa Metamorfozis fondacijom iz Sjeverne Makedonije, Partnerima za demokratske promkene Srbija i Udruženjem građana “Zašto ne?” iz BiH – razvija analitički instrument Regionalni indeks otvorenosti, koji daje sliku o tome koliko su parlamenti otvoreni prema građanima i društvu.

Regionalni indeks otvorenosti mjeri učinak izvršnih vlasti i parlamenata u poštovanju principa dobrog upravljanja, i to na osnovu principa transparentnosti, pristupačnosti, integriteta i učinkovitosti.

Navodi se da se kroz sva ta četiri principa prožima i prati ih još jedan domen - otvoreni podaci.

Bonus video: