Iskustvo Crne Gore u integracijama značajno za Makedoniju

„Veličkovski je iskoristio priliku da čestita na izuzetnom uspjehu prilikom ostvarenja jednog od najprioritenijih spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore, istaknuvši uvjerenje da je stečeno iskustvo Crne Gore u ovom procesu od velikog značaja za Makedoniju na njenom putu evropskih integracija“, kaže se u saopštenju
0 komentar(a)
Predrag Bošković MEtodije Velčikovski, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Predrag Bošković MEtodije Velčikovski, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 05.07.2017. 14:44h

Iskustvo Crne Gore u ostvarenju najprioritenijih spoljnopolitičkih ciljeva od velikog je značaja za Makedoniju na njenom putu evropskih integracija, ocijenio je načelnik Generalštaba makedonske Armije Metodije Veličkovski u razgovoru sa crnogorskim ministrom odbrane, Predragom Boškovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Bošković se danas sastao sa Veličkovskim, koji boravi u posjeti Crnoj Gori u sklopu Dana visokih zvanica povodom realizacije međunarodne vježbe "Common Challenge 17".

Bošković se zahvalio Veličkovskom na posjeti i istakao veoma sadržajnu i kvalitetnu saradnju Crne Gore i Makedonije.

On je, kako se navodi, naglasio značaj zajedničkih obuka, učešća u međunarodnim misijama i operacijama, kao i predane saradnje u oblasti vazduhoplovstva.

Bošković je posebno istakao podršku Ministarstva odbrane Makedonije u oblasti obrazovanja crnogorskih kadeta na Vojnoj akademiji “General Mihailo Apostolski”.

On je sagovornika upoznao sa trenutnim prioritetima Vojske Crne Gore (VCG) u oblasti opremanja i modernizacije, kao i o budućim koracima koje bi Crna Gora kao 29. članica NATO trebalo da ostvari.

„Veličkovski je iskoristio priliku da čestita na izuzetnom uspjehu prilikom ostvarenja jednog od najprioritenijih spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore, istaknuvši uvjerenje da je stečeno iskustvo Crne Gore u ovom procesu od velikog značaja za Makedoniju na njenom putu evropskih integracija“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Veličkovski naglasio značaj dobrosusjedskih odnosa i kontinuirane bilateralne saradnje u oblasti odbrane.

„Sagovornici su se složili da i u narednom periodu saradnja u oblasti odbrane treba biti intenzivnija i sadržajnija, i da se pozitivan kontinuitet u implemetaciji zajedničkih aktivnosti treba nastaviti kao dobar i uspješan primjer zajedničke saradnje dvije zemlje“, dodaje se u saopštenju.

Sa Veličkovskim se danas sastao i načelnik Generalštaba VCG Ljubiša Jokić, koji ga je informisao o najznačajnijim dostignućima Vojske, posebno u oblastima razvoja interoperabilnosti i sposobnosti jedinica, kao i o njenom doprinosu međunarodnim mirovnim misijama i operacijama.

Jokić je, kako je saopšteno, predstavio sagovorniku prioritete VCG u periodu integracije u NATO, posebno ističući važnost modernizacije i opremanja kao i nastavak dalje obuke.

„Veličkovski je čestitao Jokiću ulazak Crne Gore u Alijansu i istakao značaj dobrosusjedskih odnosa i bilateralne saradnje u oblasti odbrane“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: