Vujović: Ulazak u NATO neće puno smanjiti tenzije

Vujović smatra da će se i opozicija truditi da podrži političke tenzije i nakon ulaska Crne Gore u NATO
1 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: Savo Prelević
Zlatko Vujović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.05.2017. 06:28h

Ulazak Crne Gore u NATO neće smanjiti političke tenzije u zemlji, smatra predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović. On tvrdi da će i pored odluke parlamenta da se Crna Gora pridruži alijansi određeni nivo tenzija ostati.

“Političke tenzije neće lako splasnuti. One će postojati. Naravno da će se opozicija i vlast truditi da podržavaju te tenzije jer one pomažu homogeniziranju njihovog biračkog tijela. Ali teško da će u budućnosti moći da se drži biračko tijelo, samo na bazi prazne priče. Moraće birači dobiti nešto konkretno da bi podržali jednu ili drugu opciju“, kazao je Vujović za radio “Slobodna Evropa”.

On je istakao da će dosadašnje velike teme smijeniti životni i konkretni ekonomsko socijalni problemi.

“Mislim da ćemo se uslovno rečeno udaljiti od onih tema koje su bile snažno homogenizirajuće, kao što su državnost Crne Gore i NATO. Napokon, pred vlast i opoziciju će biti postavljeni mnogo stroži kriterijumi koje će ocjenjivati birači. Ne može se svoditi politički program na pominjanje par imena na političkoj sceni”, kazao je Vujović, ističući da će biti interesantno da i opozicija ponudi konkretna rješenja za određene probleme i da se povede debata o tome ko može da stvarno ponudi nešto kvalitetno. “Mislim da će se upravo sklanjanjem teme NATO-a sa dnevnog reda otvoriti prostor za debatu koja je zasnovana na činjenicama i dokazima, a ne na isključivom raspravljanju o nekim pitanjima za koja građani nemaju konkretnih koristi, kao što su ekonomsko socijalna pitanja“.

Funkcioner SDP-a Ivan Vujović tvrdi da je nakon ulaska u NATO, u svim državama istočnog bloka došlo do dinamiziranja reformi i borbe protiv korupcije na najvišem nivou. On je siguran da će do toga doći i u Crnoj Gori.

Bonus video: