Hvalili se zakonom, a još nema lobista

Predsjednik Udruženja lobista, Kostadin Pušara kaže da zakon nije ništa riješio i podsjeća na troškove lobiranja koje rade stranci
293 pregleda 1 komentar(a)
Kostadina Pušara
Kostadina Pušara
Ažurirano: 23.01.2017. 07:14h

Agencija za sprečavanje korupcije objavila je peti poziv za polaganje ispita za obavljanje poslova lobiranja, nakon što se na prethodna četiri oglasa niko nije prijavio, što znači da se Zakon o lobiranju, usvojen 2014. i dalje ne sprovodi jer u Crnoj Gori i dalje nema registrovanih lobista.

Izmjene zakona o lobiranju 2014. su predstavljene kao jačanje borbe protiv korupcije, njime je definisano da se lobiranjem mogu baviti pojedinci, NVO i preduzeća. Lobiranje je u zakonu definisano kao djelatnost kojom se vrši uticaj u vezi sa donošenjem propisa i to na parlament, Vladu, lokalne organe i institucije gdje država ima odlučujuću riječ. Registar lobista vodi se u Upravi za antikorupciju, a zatim u Agenciji za sprečavanje korupcije kada ona počne sa radom 2016. Lobisti ne smiju biti javni funkcioneri, članovi partija, upravnih odbora državnih ustanova i to tri godine nakon prestanka javne funkcije, dok mogu lobirati osobe koje se tim poslom bave i van Crne Gore.

Predsjednik Udruženja lobista Crne Gore, koje funkcioniše kao nevladina organizacija, Kostadin Pušara, kazao je da Zakon o lobiranju ostaje mrtvo slovo na papiru od 2011. kada je prvi put usvojen. "Samo što smo donijeli zakon i time se u svijetu podičili da ga imamo, on je ostao mrtvo slovo na papiru", rekao je Pušara za "Vijesti".

On je naveo da se u Crnoj Gori lobiranjem i registracijom lobista bave oni koji o toj djelatnosti ne znaju ništa. "Ja sam preporučivao da o lobistima treba da odlučuje samo Udruženje lobista, o lobiranju u Crnoj Gori ne zna niko ni slovo "L", a kamoli šta je lobiranje. Ne može Agencija za sprečavanje korupcije da radi sa lobistima, oni prvo treba da nauče šta je lobiranje, oni treba da se bave sprečavanjem korupcije, to nema veze sa lobiranjem", kazao je Pušara. Pušara, koji je od 2011. na čelu Udruženja lobista je napravio program za obuku lobista i prepručio ga Univerzitetu Crne Gore, za šta je, kako kaže, dobio saglasnost. "Da se ispiti obavljaju u okviru univerziteta i da taj sertfikat bude evropski sertifikat na osnovu kojeg se može registrovati u udruženju lobista u Briselu, ali eto, u Crnoj Gori i dalje nema nijedan međunarodno priznati lobista. Zakon treba povući jer se po njemu ne radi", kazao je Pušara.

Pušara dodaje da predloge o regulisanju lobiranja u Crnoj Gori niko nije htio da sasluša. "Crnu Goru su predstavljali lobisti iz Slovenije i nekih drugih država, i pogledajte koliko je novca potrošeno na to.

Lobiranje je slijepo crijevo na koje se u Crnoj Gori zaboravilo", rekao je Pušara. On je dodao da se u svijetu lobiranje cijeni kao djelatnost. "Austrija ima 420 uknjiženih lobista i lobističkih grupa, da ne govorimo o Njemačkoj i Francuskoj" kazao je Pušara. Pušara je najavio da će se pismom obratiti premijeru Dušku Markoviću.

Nemaju ga Njemačka, Norveška...

Zakon o lobiranju, koji je u Crnoj Gori posljednji put izmijenjen 2014. godine i čije je usvajanje predviđeno Akcionim planom (AP) za pregovaračko poglavlje 23, nemaju brojne članice Evropske unije poput Njemačke, Portugalije, Luksemburga, Letonije, Italija, Estonija. Zakon o lobiranju nemaju Belgija, Grčka, Danska, Norveška, Island...

Bonus video: