Demokrate: I formalno stvorene pretpostavke za pad DPS-a u Tuzima

Čađenović je saopštio da su čuvali dvije noći izborni materijal, i da su na zahtjev DPS-a juče, od 10 ujutru do ponoći, prebrojali svi zajedno svaki listić i zapisnički utvrdili da je sve u redu
3341 pregleda 0 komentar(a)
Čađenović na vanrednoj konferenciji za medije, Foto: Demokrate
Čađenović na vanrednoj konferenciji za medije, Foto: Demokrate
Ažurirano: 06.03.2019. 18:21h

Demokratska Crna Gora održala je vanrednu press konferenciju na kojoj je Vladimir Čađenović, opunomoćeni predstavnik Izborne liste Demokrata u Tuzima koji je učestvovao u radu Opštinske izborne komisije Tuzi, upoznao javnost sa, kako su kazali, radom pomenute komisije i bezuspješnom pokušaju DPS-a da otme mandat Demokratama, kako bi preokrenuli izborni rezultat u svoju korist u najmlađoj crnogorskoj opštini.

“Potvrdili smo preliminarne rezultate. Evo, ovdje je zapisnik i izvještaj o radu Izborne komisije. Potvrdili smo izbornu volju građana Malesije, a to je da je koalicija „Malesija nas ujedinjuje“ osvojila 16 mandata i da su Demokrate ostvarile jedan mandate, čime su stvorene pretpostavke za pad DPS-a”, poručio je Čađenović.

Kako je Čađenović saopštio, svi članovi biračkih odbora, uključujući i predstavnike DPS-a i Bošnjačke stranke, potpisali su zapisnike o radu biračkih odbora, i istakao da su članovi OIK-a potvrdili preliminarne rezultate, koje su i proglasili nakon 12 sati odugovlačenja predsjednika OIK-a i noćenja u prostorijama komisije.

“Podsjećam da smo u nedjelju veče, nakon što su pristigli rezultati sa svih biračkih mjesta, oko 23:00 časova, imali jednu opstrukciju i odugovlačenje postupka utvrđivanja preliminarnih rezultata, iako su već tada svi preduslovi bili stvoren

i da proglasimo preliminarne rezultate na održanim izborima u Tuzima”, naveo je Čađenović.

Čađenović je saopštio da su čuvali dvije noći izborni materijal, i da su na zahtjev DPS-a juče, od 10 ujutru do ponoći, prebrojali svi zajedno svaki listić i zapisnički utvrdili da je sve u redu.

“Da bi spriječili sve zloupotrebe, kojima je DPS u prethodnom periodu bio sklon, kao opunomoćeni predstavnik Demokrata, uz prisustvo ostalih članova Izborne komisije iz redova albanske koalicije “Malesija nas ujedinjuje” i jednog predstavnika DPS-a ostali smo cijelu noć da čuvamo izborni material u KIC-u Malesija, gdje smo i primali izborni materijal te izborne noći”, kazao je Čađenović.

On je istakao da se od sinoć više ne čuvaju materijali, jer je zapisnički sve potvrđeno, ali da i pored toga DPS pokušava da ospori izbornu volju građana.

“Zamislite, oni koji su sprovodili izbore, oni koji vrše vlast u Tuzima i imaju predsjednika OIK-a, koji su imali najviše predsjednika biračkih odbora, koji su u biračkim odobrima imali stalnog člana i opunomoćenog predstavnika, traže i podnose zahtjev za uvid u kompletan birački materijal. Međutim, ni to im nije dovoljno, pa je DPS danas koristeći formalne mogućnosti drugih učesnika izbornog procesa, sada preko Bošnjačke stranke, zatražio ponovni uvid u izborne materijale. Naši predstavnici više nemaju namjeru učestvovati u ponovnom prebrojavanju, jer smo to zajedno učinili više puta, kako na biračkim mjestima, tako i u komisiij”, naglasio je Čađenović.

Na kraju, Čađenović je kazao da DPS očito ne može da se pomiri sa fijaskom koji je doživio u Tuzima i pokušava klasičnom hajdučijom da prekraja izbornu volju, i zaključio da, ukoliko to učine, preuzimaju odgovornost za sve dalje posljedice takvih nasrtaja i lopovluka.

“U ponovnom prebrojavanju Demokratska Crna Gora neće učestvovati, a DPS-u poručujemo da ukoliko žele nasiljem da prekrajaju izbornu volju građana Malesije, da ćemo svim demokratskim sredstvima i zakonom dozvoljenim, odreagovati na to svojevrsno nasilje. Takođe, poručujemo da DPS preuzima odgovornost za sve posljedice koje će se desiti nakon eventualnog nasilja, otimačine i krađe, koje su njima svojstvene, u odnosu na izborni rezultat i nedvosmisleno iskazanu volju građana Malesije. Dakle, Demokrate imaju jedan mandat i time definitivno imaju najznačajniju ulogu u budućem formiranju vlasti u opštini Tuzi”.

Bonus video: