Gazi po Ustavu kad niko ne brani: Politička kriza i izbor čelnika pravosuđa

Odsustvo opozicije iz Skupštine može dovesti u pitanje dvotrećinsku podršku za izbor VDT-a i članova Sudskog savjeta. Ove godine ističe mandat Ivici Stankoviću i Vesni Medenici
10488 pregleda 5 komentar(a)
Ko će ih naslijediti: Medenica i Stanković, Foto: Filip Roganović
Ko će ih naslijediti: Medenica i Stanković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 19.02.2019. 18:58h

Odluka većeg dijela opozicije da bojkotuje rad Skupštine mogla bi ugroziti izbor nosilaca pravosudnih funkcija kojima mandati ističu ove godine.

Parlament zbog bojkota prošle godine nije obezbijedio potrebnu većinu za izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, zbog čega je dosadašnjim članovima produžen mandat. U opoziciji strahuju da bi se slično moglo desiti i nakon isteka mandata vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivice Stankovića i predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Mandat predsjednici Vrhovnog suda ističe 28. jula, a Stankoviću 7. oktobra ove godine.

Poslanik Aleksandar Damjanović smatra da bi, nakon produživanja mandata članovima Sudskog savjeta, vladajuća koalicija isti prinicip mogla primijeniti prilikom izbora VDT-a i predsjednika Vrhovnog suda. “Treba očekivati novo gaženje Ustava, dodatno produženje mandata Sudskom savjetu na ‘neodređeno’ kako bi se realizovale kadrovske kombinacije koje su već dogovorene, a tiču se čelnih pravosudnih funkcija. Po istoj oprobanoj mustri, treba očekivati ili ‘produženje’ Ustavom jasno definisanog i ograničenog mandata VDT-u ili uvođenje vd stanja što ne bi bio prvi put da se dešava, a zakonske pretpostavke će već da stvori glasačka mašinerija koja je tekući saziv Skupštine i njenu ulogu zakonodavca i kontrolora ostalih grana vlasti u potpunosti obesmislila i ponizila”, smatra Damjanović, koji je pred Ustavnim sudom osporio produženje mandata dijelu članova SS.

Skupština je prošle godine produžila mandat članovima Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika za čiji je izbor potrebna dvotrećinska većina. Pošto opozicija nije pokazala političku volju da učestvuje u izboru, Ministarstvo pravde je predložilo Izmjene zakona o Sudskom savjetu i sudijama, kojima se produžava mandat članovima koje bira parlament. Za to im je prethodno ekspertsku podršku dala Venecijanska komisija (VK), tijelo Savjeta Evrope na čiji je predlog u zakon uvedena i dvotrećinska većina.

Sastav Sudskog savjeta utiče i na izbor predsjednika Vrhovnog suda jer bi to tijelo dvotrećinskom većinom do jula moralo birati nasljednika Vesne Medenice. Skupština bi u oktobru trebalo da bira novog VDT-a, a za to je potrebna dvotrećinska podrška poslanika.

Predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević je početkom godine apelovao na političke predstavnike da postignu dogovor, kako bi Savjet funkcionisao u punom kapacitetu.

U Sudskom savjetu nezvanično kažu da je “uglednim pravnicima” mandat produžen do daljeg i da oni imaju pun kapacitet da biraju predsjednika Vrhovnog suda.

Damjanović međutim smatra da se crnogorsko pravosuđe nalazi u dubokoj institucionalnoj krizi, ističući da Vlada i vladajuća koalicija ne žele da počnu dijalog sa opozicijom i riješe krizu.

“Od bojkota Skupštine svakako ne zavisi izbor Sudskog savjeta i VDT-a, već taj izbor zavisi od volje Demokratske partije socijalista (DPS) i satelita da u ozbiljnom i odgovornom dijalogu sa opozicijom Crna Gora dobije stručne i politički nezavisne nosioce ključnih sudsko-tužilačkih funkcija spremnih da se beskompromisno, a naročito neselektivno obračunaju sa narastajućom miminalizacijom društva. Te volje nema”, tvrdi Damjanović.

Član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Slaven Radunović smatra da bojkot ne utiče na izbor najviših pravosudnih funkcionera, navodeći da čelnici tužilaštva i sudova treba da podnesu ostavke. “Sve dok Milo Đukanović i Duško Marković diriguju DPS-ovim timom dizača ruku u Skupštini, ne može se očekivati da na te funkcije budu postavljeni ljudi koji bi bili spremni da se suprotstave mafijaškoj hobotnici. Javnost se kroz najnovije afere uvjerila u ono što godinama osjećamo na svojoj koži - da najodgovorniji nosoci pravosudnih i tužilačkih funkcija ne samo da ne gone počinioce najtežih krivičnih djela iz vrha režima, već pokušavaju da iste smjeste njihovim protivnicima. Zato sam potpuno saglasan sa zahtjevima slobodnih građana, formulisanim na posljednjem protestu, a kojima se traže ostavke svih najvažnijih protagonista u akciji odbrane privatne države Crne Gore”, kazao je poslanik Demokratskog fronta (DF). DF bojkotuje parlament nakon sporne sudske oduke o “slanju u zatvor” njihovih poslanika Nebojše Medojevića i Milana Kneževića, Demokrate i GP URA zbog nelegitimnosti parlamentarnih izbora, a u parlamentu su aktivini jedino samostalni i poslanici SDP-a.

Odbor za politički sistem će naredne sedmice o kandidatima

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu će naredne nedjelje intervjuisati kandidate za četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika. Odbor je krajem prošle godine utvrdio listu kandidata koji su se prijavili na ponovljeni poziv za članove SS. Od osmoro prijavljenih odbor će parlamentu predložiti četiri. Zainteresovani su uglavnom penzionisane sudije i tužioci: Tomislav Dedić, Sreten Ivanović, Rajka Gazivoda Nikčević, Ljubinka Popović Kustudić, Milan Radović, Vesna Ratković, Veselin Racković i Rifat Hadrović.

Ratković i Racković su već bili članovi Tužilačkog savjeta, Hadrović je nedavno penzionisan kao viši tužilac u Bijelom Polju, a Milan Radović (bivši sekretar Skupštine i čelnik Višeg suda) je stekao uslove za penziju.

Bonus video: